Üniversite-sanayi işbirliği

Recep ŞENYURT
Recep ŞENYURT DÜNYANIN ENERJİSİ [email protected]

Üniversite-sanayi işbirliği uzunca bir süredir ülkemizin gündeminde. Üniversite ve sanayi kesimi tarafından; büyümenin, kalkınmanın, müreff eh bir toplum olmanın olmazsa olmazı kabul edilmesine rağmen bu konuda yeterince yol alınabildiğini söylemek mümkün değil. 

Kuruluşu bir kaç yıl öncesine dayanmasına rağmen Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kentimizde bu alandaki boşluğu doldurmak için hızlı adımlar atıyor. Bilim Teknoloji Üniversitesi, üniversite – sanayi iş birliği kapsamında Oyak Grubu’na bağlı Adana Çimento ile geçtiğimiz günlerde bir protokol imzaladı. Protokol kapsamında üniversite ve Adana Çimento, Ar-Ge çalışmalarından proje uygulamalarına kadar her konuda işbirliği yapacak. 
Protokol töreninde konuşan Adana Çimento Genel Müdürü Kemal Doğansel, sanayi ve üniversite iş birliğinin ciddi önem taşıdığını belirterek dünyadaki nüfusun yüzde 1’inin fikir üreten, yüzde 9’unun bu fikirleri üretim aşamasına geçiren, kalanının da ürünlerin tasarım atölyelerinde çalışanlardan oluştuğunu söyledi. Gelire baktığımızda ise 100 birimlik gelirde; yüzde 1’lik nüfusa sahip fikir üretenlerin gelirin yüzde 70’ini, üretilen fikri hayata geçirenlerin gelirin yüzde 20’sini, üretim atölyesinde çalışanların ise ancak yaratılan gelirin yüzde 10’unu alabildiğini vurguladı. Doğansel, “İşte bu yüzden üniversitelerimizden yetişen insanların daha çok tasarlayan ve fikir üreten nesil olarak yetişmesini arzu ediyoruz ve bunun içinde her tür desteği vermeye hazır olduğumuzun da bilinmesini istiyoruz” diyor. 

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Adem Ersoy ise üniversite sanayi iş birliğinde son 15-20 yılda az da olsa gelişme katedilmesine rağmen genel olarak slogandan öteye gidilmediğini belirterek yeni kurulan bir üniversite olmalarına rağmen bu konularda çaba sarf eden, fark yaratan bir üniversite olmayı hedeflediklerini vurguladı. 

İş başlatma konusunda zengin deneyimlere sahip Adana, malesef başlatılan işlerin büyütülerek sürdürülebilirliği konusunda aynı başarıyı gösterememiş bir kent. Umarız bu kez iki kurum arasındaki bu iş birliği sürdürülebilir ve sonuçları açısında da bölgemize, ülkemize değer yaratan bir girişim olur.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar