Üniversite öğrencilerine toplum yararına çalışma geldi!
İŞKUR tarafından uygulanan Toplum Yararına Programlar (TYP) ile işsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yerlerde doğrudan veya yüklenici eli ile toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesi yoluyla özellikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engelleyerek işgücü piyasasına uyumlarını gerçekleştirmek ve bunlara geçici gelir desteği sağlanmaktadır.
Toplum yararına programlar, İŞKUR ile tarafından belirlenen kamu kurum veya kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları tarafından gerçekleştirilebilmektedir.
Hangi alanlarda TYP düzenlenmesine ihtiyaç olduğu İŞKUR tarafından belirlenmektedir. Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre program düzenlenebilecek alanlar genel olarak; çevre temizliği, kamusal altyapının yenilenmesi, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi okullarda çevre düzenlemesi, bakım onarım ve temizlik işleri yapılması, restorasyon, tarihi ve kültürel mirasın korunması, ağaçlandırma, park düzenlemeleri, vadi ve dere ıslahı, erozyon engelleme çalışmalarıdır.
Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’le yapılan yeni düzenleme ile “Yükseköğretim öğrencilerine yönelik Toplum Yararına Uygulanabileceği” belirtilmiştir.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu kapsamındaki yükseköğretim öğrencilerinin çalışma hayatıyla tanışmalarını sağlamak ve bu kişilere çalışma disiplini kazandırmak amacıyla haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında, toplumsal faydanın yüksek olduğu alanlarda kamu kurum veya kuruluşlarıyla en fazla üç ay süreyle TYP uygulanabilecektir.
Açık öğretim, yüksek lisans ve doktora öğrencileri kapsam dışı bırakılmıştır.
Yükseköğretim öğrencileri için TYP düzenlenebilecek alanlar;
- Doğanın korunması,
- Kültürel mirasın restorasyonu, korunması ve tanıtılması,
- Kütüphanelerin bakımı ve düzeni,
- Kamu kurumlarının kültürel ve sosyal hizmetlerinin desteklenmesidir.
Toplum yararında programa katılmak için gerekli olan şartlar;
- İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmak,
- 18 yaşını tamamlamış olmak,
- Emekli ve malul aylığı almamaktır.
Katılımcılar düzenlenecek TYP’lerden en fazla üç ay yararlanabilecektir.
TYP’lerin uygulama süresi içerisinde, dersleri devam eden veya zorunlu staj yapmakta olan kişiler bu programlardan yararlanamayacaktır.
Katılımcıların TYP’ye devamı zorunludur. Katılımcılar yükleniciye ve İŞKUR’a bilgi vermek ve onay almak şartıyla 5 güne kadar ücretsiz izin kullanabilecektir.
TYP’lerde uygulama süresi haftada üç gün olmak üzere günlük sekiz saattir.
Toplum yararına programlarına katılacak öğrencilere yapılacak ödeme, günlük asgari ücret miktarının katılım sağlanan gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktardır. Hafta tatili günleri ve herhangi bir sebeple katılım sağlanmayan günler için herhangi bir ödeme yapılmayacaktır.