U.N Ro-Ro’ya milli forma

Dr. Hakan ÇINAR
Dr. Hakan ÇINAR SIRADIŞI hakan.cinar@dunya.com

Hani ne yalan söyleyeyim, Türk şoförlerinin Musul’da rehin tutulması ile ilgili konuyu işleyeyim derken, bir başka Musul konusu takıldı dikkatlerimize. Ama bu farklı bir Musul, Ekol’ün Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul. Önceleri sevgili Ahmet Musul’u çok fazla basında göremez iken, son zamanlarda sıkça beyanatlarına rastlar olduk. Sektörün çok önemli isimlerinden birisinin bizzat açıklamalarda bulunmasından ben son derece memnunum, bize genelde farklı perspektiflerden olaylara bakmayı sağlıyor. Fakat öncelikle Musul’da rehin tutulan şoförlerimize ve ailelerine geçmiş olsun diyor, en kısa sürede serbest kalmalarını temenni ediyorum. Olay son derece üzücü ve bir o kadar da düşündürücü, ümit ediyorum Musul kentinin kontrolünü ele geçiren IŞİD şoförlerimizi biran önce serbest bırakır.

Bu günlerde sektörümüz hayli hızlı ve ulusal basında da sıkça farklı konular ile yer alıyor. Şu sıra gerek taşımacılığın yaşadığı sıkıntılar, karlılıkların her geçen gün düşmesi gibi konuların önüne geçen haberlere de rastlıyoruz sıkça. Büyük firmalar arasındaki rekabetin ilginç boyutlara ulaşması, önceden de belirttiğim gibi transferler. Daha önce kendi Ro-Ro’larını devreye alarak tüm sektörü şaşırtan, sonrasında da yavaş yavaş bu fikre alıştıran Ekol Lojistik, bu kez farklı bir bombayı patlatacağa benziyor. U.N Ro-Ro’ya yeniden milli formayı giydirmeyi belli ki kafaya koymuş Ahmet Musul. Bu kez UND ile birlikte hareket ederek gücü birkaç katına çıkartma hedefi de son derece mantıklı görünüyor, en azından şimdilik. Tabi U.N Ro-Ro’nun tek talibi Ekol-UND değil belli ki. Adı geçen pek çok şirket ve yapı var, Mars Lojistik, Esas Holding, Global Liman İşletmeleri ve belki yakın zamanda ortaya çıkacak başka isimler. İsmi lazım değil, büyük bir lojistik şirketi sahibi böyle bir yatırımı her kim yaparsa yapsın, yanlış olacağını ve değil dedikodusu geçen 700 milyon doları, yarısının bile etmeyeceğini belirtiyor U.N Ro-Ro’nun. Bunun sebebini de, artık U.N Ro-Ro’nun kar etmesinin güç görülmesinden kaynaklandığını belirtiyor. Aslında Ekol’ün de söylemi çok farklı değil. Zaten U.N Ro-Ro nun şu anda son derece borçlu olması ve zarar ediyor olmasının da temel nedeni doğru yönetilememesi değil mi. 

Yakın zamanda İstanbul-İspanya hattında seferleri başlatacak olan Ekol Lojistik, bu ortak satın almanın gerçekleşmesi halinde, U.N Ro-Ro’nun sektöre ait bir yapıya dönüşmesini hedeflediklerini belirtiyor olması konusundaki samimiyetine ben kendisini yakından tanıdığım için canı gönülden inanıyorum. Ancak, sektörün buna inancının aynı oranda olması konusunda elbette şüphelerim yok değil. Her fırsatta sohbet ettiğimiz orta ölçekli firmalar, zaten büyük firmaların yarattığı rekabet üstünlüklerinden sürekli serzenişte bulunup, biz nasıl yaşamımızı sürdüreceğiz endişelerini de dillendiriyorlar. Herkes biliyor ki sektördeki oyuncular şu anda son derece karamsar, tedirgin ve temkinli olarak yaklaşıyor her olaya. Görülen ve söylemlerde de yer alan önemli noktalardan bir tanesi iyileştirmeler olmaz ise, ilerleyen günlerde Ro-Ro’nun da, İntermodal’in de doğrudan karadan yapılan sevkiyatların maliyet olarak önüne geçemeyecek olması. Bakalım ilerleyen günler bize ne gösterecek, henüz UND’ye teklif daveti dahi göndermeyen U.N Ro-Ro daveti yapıp masaya oturacak mı, ve milli formayı tekrar giyecek mi, tüm Türk nakliyecileri bu yapının sahibi olabilecek mi, izleyeceğiz göreceğiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Biri bizi gözetliyor 19 Temmuz 2024
Endişelerim var benim 05 Temmuz 2024
 Normal olmayan normaller 21 Haziran 2024
Emek yoğun, kur yorgun 24 Mayıs 2024