Umut rallisi sürecek mi?
Alper Koç / Yatırım Finansman
2009 yılında ABD'de batmayacak kadar büyük bankaların korumaya alınması, ardından 2009 ve 2010 yılında Euro bölgesi içerisinde batmayacak kadar büyük borçlu ülkelerin yükümlülüklerinin Avrupa Birliği şemsiyesi içerisine alınması ve hala alınmaya devam etmesi, 1. Parasal Genişleme, 2. Parasal Genişleme, geçen yıl Avrupa'da ortaya çıkan toplumsal isyanlar, bu sene başından beri Ortadoğu'da yaşananlar, Japonya depremi vs.. derken yaklaşık 2.5 yıldır süren umut rallisi, küresel hisse senetleri piyasalarını, faiz hadlerini ve mal piyasalarını büyük resimde kritik zaman ve fiyat hedeflerine kadar taşıdı.
2009 Mart ayından beri ilerleyen küresel umut rallisinin bugün geldiği noktada çeşitli piyasalarda uzun vadeli yükseliş kalıplarının sonlanıp sonlanmadığının da test edileceği zaman dilimine Mayıs ayı itibariyle giriyoruz. Önümüzdeki haftalarda tüm alternatif enstrümanların kendi dinamikleri içerisinde oluşturdukları uzun vadeli yükseliş ve düşüş kalıplarının tükenip tükenmediğini anlamaya çalışacağız. Ons Altın'ın bu hafta başı itibariyle ulaştığı zirve seviyelerin, 1999 yılında başladığını varsaydığımız uzun vadeli yükseliş trendi içerisinde son zirve seviyeler olup olmadığını anlayacağız. Diğer mal piyasalarında günler öncesinden başlayan düzeltmelerin, derin bir düzeltmenin henüz ilk adımları olup olmadığını, Brent Petrol'de iki haftadır 125 USD etrafındaki dalgalanmanın, orta vadeli derin bir düzeltme öncesi zirve oluşumuna yönelik dalgalanma olup olmadığını anlamaya çalışacağız. DJI endeksinde 2007- 2009 düşüşünün % 78.6 geri alış seviyesinin geçtiği 13.100-13.200 seviyelerine doğru başlayan son atağın, 2009 Mart ayından beri süren umut rallisini bitirecek son atak olup olmadığını, Avrupa piyasalarında da yaşanan son yükselişlerin, tükeniş kalıplarını oluşturup oluşturmayacağını göreceğiz. Gelişmekte olan piyasalar içerisinde Brezilya Bovespa, Meksika Bolsa, Hong-Kong Hang-Seng, Çin Shcomp endekslerinde Nisan ayı içerisinde tekrar tekrar başlayan göreli zayıflamaların, Gelişmekte Olan Piyasalar endeksinde orta vadeli bir zirve oluşumunun öncü sinyalleri olup olmadığını, IMKB 100 endeksinin dayandığı 70.000 seviyesinin aşılma çabalarının başarıya ulaşıp ulaşmadığını gözlemleyeceğiz.
Uzun yıllardır önemli para birimleri karşısında değer kaybeden Dolar'ın, bir yandan deflasyonist beklentilerle birlikte, diğer yandan hiperenflasyon beklentileriyle birlikte büyük resimde bir dip oluşumunu tamamlama çabası içerisinde olup olmadığını ya da bir çöküşün içerisine girip girmediğini göreceğiz. Dolar endeksinin 72.000 seviyesinin üzerinde tutunup tutunmayacağını ya da 72.000 seviyesinin altına kalıcı biçimde geçip yeni bir çöküş içerisine girip girmeyeceğini, 77.000 seviyesinin üzerine hızla yükselip yükselmeyeceğini gözlemleyeceğimiz bu süreç, Dolar'ın orta vadeli seyri açısından önemli sinyalleri alacağımız bir süreç olacaktır.
Özetle, küresel hisse senetleri piyasalarının, mal piyasalarının ve para piyasalarının çok önemli fiyat ve zaman hedeflerine ulaştığını ya da ulaşmak üzere olduğunu, Mayıs ayından başlayarak Haziran ortasına kadar sürecek zaman diliminin önemli bir dönemeç işlevi göreceğini düşünüyorum. Mayıs ayının ilk günlerinden başlayarak Haziran ayı ortalarına kadar sürmesini beklediğim bu süreç sona erdikten sonra ya hisse senetleri ve mal piyasalarındaki yükselişlerin hızlandığını ve Dolar endeksinin 72.000 altına inip 65.000 seviyelerine doğru indiğini göreceğiz, ya da hisse senetleri piyasalarında ve mal piyasalarında ani ve derin satışların başladığını, faizlerde sert yükselişlerin yaşandığını, Dolar'ın da bir anda tüm dünya para birimlerine karşı hızlı değer kazanmaya başladığını....