Uluslararası taşımacılık sektörü Hızla büyüyor
Uluslararası karayollarında eşya taşımacılığı yapan 2087 firmamız ve bunların da uluslararası taşımacılık yapan 61 bin çekicileri, 16 bin kamyonları, 72 bin yarı römorkları, 4 bin kamyonetleri 400 tankerleri var.
Uluslararası taşımacılık yapan firmaların sayısı geçen yıl yüzde 6, bunların çekici sayıları yüzde 14 oranında arttı. Açık anlatım ile sektörde hızlı büyüme var.
Sektörün toplam filo yatırımı 15 milyar dolara ulaşırken; genel filonun yüzde 70’i, Avrupa’ya çalışan filonun ise yüzde 95’i “AB standartlarına uygun Euro tipi çevre dostu taşıtlar”dan oluşuyor.
AB’ye taşıma yapan filonun yüzde 63’ü yürürlükteki en üst çevre dostu motor standardı olan Euro 5 standardında üretilmiş araçlardan oluşuyor..
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) tarafından verilen bilgilere göre, Avrupa ülkelerine taşıma yapan toplam araç filomuz 21.000 araç ile sınırlı. Bu ise filomuzun ,, en büyük 10 Avrupalı lojistik firmasının toplam filosundan daha küçük olduğunu gösteriyor..
Uluslararası taşımacılık yapan firmalar (aktif) 21 sınır kapısından doğrudan ve ro-ro taşımaları ile 83 ülkeye gidip geliyorlar. Geçen yıl ihracat malları taşımak için 1.2 milyon, ithalat malları taşımak için 600 bin sefer yaptılar.
2013 Yılında Irak’a ihracat için yapılan sefer sayısı 600 bin dolayında. Toplam uluslararası ihracat taşımasında yüzde 48 paya sahip. İkinci sırada yüzde 8 ile Azerbaycan-Nahcıvan, yüzde 7 ile Almanya, yüzde 5 ile Gürcistan, yüzde 4.5 ile Suriye, yüzde 2.5 ile İtalya geliyor. Fransa ve Rusya’nın da payları yüzde 2 dolayında.
Uluslararası taşıma araçları ihraç malı taşımak için 2013 yılında Ruanda, Gabon, Benin ve Tanzanya gibi ülkelere bile sefer yaptılar.
2013 Yılında uluslararası taşıma firmaları Avrupa Birliği ülkelerine 300 bin ihraç taşıması yaptı. Bu toplam taşıma rakamında Almanya’nın payı yüzde 28, İtalya’nın yüzde 14, Fransa’nın yüzde 9 dolayında.
İhraç taşımalarını sadece Türk taşımacılar yapmıyor. 2013 yılında toplam 1.5 milyon ihraç taşımasının 300 bini yabancı taşımacılarla gerçekleştirildi.
Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihraç taşımalarının yüzde 35’ini yabancı taşımacılar yaptı.
Bulgarlar 61 bin, Romenler 28 bin taşıma yaptı.
2013 Yılında ithalat taşıması için Türkiye’ye 600 bin araç girdi. Bunların 400 bini Türk firmaların, 200 bini yabancı firmaların araçları.
Nasıl ki, uluslararası taşımacılarımız başka ülke topraklarından transit olarak geçiyorlar ise bizim topraklardan da yabancı taşımacıların araçları transit olarak geçiyor.
2013 Yılında yabancı ülkelere ait 75 bin araç boş veya dolu olarak bizim karayollarımızdan transit geçiş yaptı.
Uluslararası taşımacılık yapan firmalarımızın önemli sorunları özellikle İran, Bulgaristan ve Romanya firmalarının pazarımıza girme arayışları. Yabancı plakalı araçlar boş olarak giriş yaptıktan sonra yük alıyorlar.
Yabancı araçların boş girerek Türkiye’den yük alma oranları 2013 yılında 115 bine çıktı.
UND, son 7 yılda, Türkiye’den karayoluyla gerçekleştirilen ihracat pazarında yabancılar lehine büyük bir değişimi vurguluyor:
2007 yılında Türkiye’den gerçekleştirilen toplam ihracat taşımaları 366.289 sefer iken; yabancılar toplamda 70.678 sefer gerçekleştiriyordu.
Geçen 7 yılda, özellikle AB ülkelerinde, Türkiye’de kayıtlı araçlarla taşıma gerçekleştiren araçlara uygulanan “geçiş belgesi kotaları, ayrımcı transit ücretleri” gibi haksız kısıtlamalar sonucunda Türk taşımacıların ciddi bir pazar kaybı meydana geldi.
2013’e gelindiğinde, Türkiye’den gerçekleştirilen toplam ihracat taşımaları yaklaşık toplam yaklaşık 500 bin sefer ile, 2007 yılından bu yana fazla değişmezken; yabancı nakliyecilerce gerçekleştirilen ihraç taşımaların 71 binden, 180 bine çıktı.
Türk taşımacıların sefer sayısının 367 binden 322 bine düştü.; Türk taşımacıların son 7 yılda yaklaşık 100 bin taşımayı yabancı taşımacılara kaptırdı.
Bu olumsuz gelişme ülkemizde yeterince bilinmiyor.
Yurtdışında çeşitli kısıtlamalarla engellenmeye çalışılan uluslararası karayolu eşya taşımacılığı filosunun büyüklüğü , yanlışlıkla yurtiçi filoyla bir tutulup 700 bin gibi rakamlarla ifade edilebiliyor.
Sadece 21 bin aracımızın yıl içinde taşıma gerçekleştirdiği AB cephesinde bu abartılı rakamlar gereksiz bir korku yaratabiliyor.
Uluslararası nakliye firmalarımızın binikiyüze yakını Uluslararası Nakliyeciler Derneği çatısı altında toplanmış durumda.
Dernek, üyelerinin sorunları ile ilgilenen bir meslek kuruluşu olarak faaliyet gösteriyor.
Son dönemde AB ülkelerinin giderek arttırdıkları korumacı kısıtlamalar karşısında, UND ülkemizin AB hukuku kapsamındaki haklarını AB ve uluslararası kuruluşların gündemine taşıma konusunda yoğun çaba içine girmiş durumda..