Uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesi 2

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ [email protected]

Uluslararası rekabet gücünün arttırılmasının, ihracatçılarımızın bilgi düzeyinin arttırılmasından geçtiği gerçeği artık hemen, hemen tüm kurumlarımız tarafından kabul görmeye başladı.

Uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesinin desteklenmesi hakkında 2010/8 numaralı tebliğin 4'üncü maddesinin e bendinde "İşbirliği Kuruluşu" tanımlaması yapılıyor. Bunlar "üyeleri için işbirliği faaliyeti gerçekleştiren ihracatçı birlikleri, il ticaret ve sanayi / sanayi odaları, organize sanayi bölgeleri, endüstri bölgeleri, sektörel üretici dernekleri, sektörel dış ticaret şirketleri (SDŞ) veya imalatçıların kurduğu dernek-birlik veya kooperatifleri" olarak tanımlanıyorlar. Bu kuruluşlara verilecek yardımlar da proje bazlı "Eğitim, Danışmanlık, Yurt Dışı Pazarlama, Alım Heyeti ve Bireysel Danışmanlık Programları ile İstihdam Giderlerinin Desteklenmesi" başlığı altında düzenleniyor.

Bu işbirliği kuruluşlarının, yine aynı tebliğde sayılan konularda yapacakları faaliyet giderlerinin en fazla %75'i proje bazında 400.000 ABD Doları'na kadar karşılanır deniliyor. Başka bir deyişle bu kuruluşlar proje bazında yapacakları 533.000 ABD Doları faaliyet giderinin 400.000 ABD Doları'nı devletten geri alacaklar.

Burada önemli olan nokta, işbirliği kuruluşu olanların yapacakları faaliyetlerde, eğitim kuruluşlarına konulan kısıtlamaların olmaması. Hazırlayacakları projelerin kapsamının DTM tarafından onaylanması, destek almaları için yeterli olacak. Bununla bağlantılı olarak, biz ihracatçılar veya ihracat yapmak isteyenler için önemli olan nokta ise, işbirliği kuruluşlarının faaliyetlerine katılan firmaların, daha sonra bireysel danışmanlık desteği almaya hak kazanmalarıdır.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) gibi diğer bazı odalarımızın da uyguladıkları İhracata İlk Adım Projesi (İİAP) kapsamında ve özellikle İTO ve ATSO'dan bireysel danışmanlık alan firmalarımızdan çıktığına şahit olduğumuz başarılı sonuçlar, bu tür uygulamaların daha yaygın bir hale getirilmesinin önemini vurgulamaktadır. Şimdi bu destek tebliği kapsamında, mali gücü kısıtlı olan odalarımız veya tanımlamaya uyan diğer işbirliği kuruluşlarının da benzer uygulamaları devreye almaları mümkün almaktadır. İTO ve ATSO tarafından 2011 yılı başında 7. tekrarı uygulamaya konulacak olan İİAP projesinde, odalara başvuran işletmeler arasından seçilen firmalara giden danışmanlar, firmalarla bire bir çalışma içerisine girmekte ve firmanın ihtiyacı olan bilgileri vermektedir. Böylelikle firmalarda eksik olan yeterlilikler oluşturulmakta ve var olan ihracat kapasiteleri arttırılmakta veya hiç ihracat yapmamış olanlar ihracat yapabilir hale getirilmektedir.

İşbirliği kuruluşlarının bu faaliyetleri yapmakta öncelikli sorumlu olduklarını düşünmekle birlikte, odalar, birlikler, dernekler, kooperatifler gibi bu kuruluşlara üye olan bizlerin de onları, bu devlet yardımlarından faydalanma konusunda yönlendirmemiz ve ısrarlı davranmamız gerektiğini düşünüyorum. İhtiyacımız olan eğitim ve benzeri faaliyetleri onlara bildirip organizasyon yapmalarını isteyelim ve uygulamalarının izleyicisi olalım ve bu faaliyetlere katılalım. Aksi takdirde devlet desteği orada, biz de burada elimiz böğrümüzde dururuz.

Bu destekler bizi ihtiyaçlarımızı gidermek için konuluyor. Biz de desteklerin peşine düşelim ve en yüksek faydayı çıkartmaya çalışalım.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019