“Uluslararası İnkübasyon Konferansı”ndan notlar...
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ortak finansmanıyla; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın “Rekabetçi Sektörler Programı” çerçevesinde, KOSGEB tarafından yürütülmekte olan Seçili Yörelerde Üç Yeni İŞGEM (Kastamonu, Malatya ve Tokat) Kurulması ve Türkiye'deki İŞGEM'ler Arasında Bir Ağ Oluşturulması Projesi Teknik Yardım bileşeni kapsamında “Uluslararası İnkübasyon Konferansı” geçen hafta İstanbul’da yapıldı...
İzleyici olarak katıldığım konferansın açılışında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Program Otoritesi Başkanı Murat Altun, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. İlker Murat Ar, KOSGEB Başkanı Recep Biçer ve AB Türkiye Delegasyonu Müsteşarı François Begeot konuşmacı olarak yer almışlardı.
Konferanstan derleyebildiğim notlara gelince...
İlk konuşmacı, Murat Altun, proje kapsamında 55 milyon euro bütçe ile 8 İŞGEM daha kurulacağını belirtti. Altun, projelerin sürdürülebilirliğinin önemine değinerek Ar-Ge ve inovasyona daha çok kaynak ayrılacağını söyledi.
Başkan Recep Biçer ise KOSGEB'in son 25 yılda KOBİ'lerin küresel rekabet ortamında güçlü olmalarını sağlayan, yüksek nitelikli, öncü bir kurum vizyonuyla çok önemli görevler üstlendiğini belirtti. Türkiye’de inovatif girişimciliğin geliştirilmesi, inovasyon projelerinin daha verimli bir biçimde yürütülerek, daha yüksek katma değer yaratacak projelerin oluşturulması adına, kamunun yanında özel iş birlikçilerinde işin içine girmesi gerektiğini vurgulayan Biçer “Özel iş birlikçilerinin, inovasyon projelerine katkı sağlamaları ile Türkiye kendini, üstün nitelikli Ar-Ge çıktısı üreten, yenilikçi bir ekonomiye dönüştürecektir” dedi.
Biçer, KOBİ'lerin hem banka hem de sermaye piyasasından kaynak sağlamada zorlandığını, KOBİ'lerin ve girişimcilerin yeterli finansal kaynak bulamamasının yeni şirketlerin oluşmasını ve kurulmuş şirketlerin büyümelerini zorlaştırdığını, ülkenin uluslararası rekabet gücünün bu şekilde zayıfladığını vurgulayarak konuşmasını tamamladı...
İlker Murat Ar ise, İnkübasyon ve Ar-Ge çalışmalarının önemine değinerek, bu yoldan hareketle çalışmaların devam edeceğini belirtti.
Açılışın son konuşmacısı ise AB Türkiye Delegasyonu Müsteşarı, Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı François Begeot idi.
Konuşmasında, Türkiye ile AB'nin “ortak pazar ülküsü” ile hareket etmesi gerektiğini söyleyerek Türkiye'ye doğrudan yabancı yatırımların en çok AB'den geldiğini hatırlattı.
Begeot, bu gerçeğin, güçlü ekonomik ilişkilerin de kanıtı olduğunu belirterek “Türkiye'de istihdamın yüzde 70'ini KOBİ'lerin sağladığını, son 15 yıllık süreçte Türkiye'nin nasıl bir ekonomik atak yaptığını biliyoruz. Bu atakta KOBİ'ler ve Anadolu'da desteklenen girişimciler büyük rol oynuyor. KOBİ'ler Türkiye ekonomisinin katma değerinin yarısından sorumludur” dedi.
Yeni pazar taleplerine en hızlı cevabı KOBİ'lerin verdiğinin altını çizen Begeot, inovasyonun lideri KOBİ'lerin rekabetçiliğinin korunmasının çok önemli olduğunu vurguladı.
Begeot, konuşmasını “KOBİ'lerin ve Türkiye'nin, AB'nin 2020 stratejisinin önemli bir parçası olduğunu” vurgulayarak bitirdi...
İki fazda yürütülen projenin 1. fazında bu 3 ilde 5 bin 500-5 bin 800 metrekarelik kapalı alana sahip İŞGEM binaları inşa edildiği, projenin 2. fazında ise yeni İŞGEM’lere ve girişimcilerine destek vermeye ve Türkiye’deki İŞGEM’ler arasındaki işbirliğini artırmaya yönelik faaliyetlere yönelik olarak teknik yardım hizmeti verileceği bilgisini edindik...
Paneller bölümünde konuşmacılar ilginç konulara değindiler...
“Başarılı İnkübasyon İçin Yasal Çerçeve, Ulusal / Bölgesel İyi Uygulama Örnekleri, Sosyal Girişimcilik İnkübasyonu” başlıklı panelde; Benisi Scaling Social Innovation, Graninica Green Ventures ve Türkiye’den Impact Hub İstanbul temsilcileri uygulamalarını tanıttılar.
“Türkiye’de Mevcut Durum ve Hedefler” başlıklı oturumda ise, KOSGEB Başkan Yardımcısı Yusuf Keskin, İlker Murat Arı, TEB Girişim Bankacılığı Pazarlama yöneticisi Özge Özcan ve Ventures Mentors League CEO Ufuk Batum uygulamalara ilişkin bilgiler verdi...
Avrupa Komisyonu Girişimler Genel Müdürlüğü, EBN Innovation Network temsilcileri yasal çerçeveye ilişkin bilgileri, İtalya, Afrika, Singapur ve Amerika inkübatörleri temsilcileri ise kendi ülkelerindeki uygulamaları hakkında bilgi verdiler.
Daha sonrada gerek yurtiçinden, gerekse yurtdışından katılan inkübasyon alanında birçok uzman tecrübelerini paylaştılar...
Konferans için üretilen “El baskısı Tokat yazmalar ve kokulu taş objeler” tam tanımıyla harikaydı...
Üretenlerin ellerine sağlık...