Ülker, 7 yılda milyarlık yaptı, hisselerini Topbaş'a sattı
Ülker Ailesi'nin yönettiği Yıldız Holding son 10 yılın en önemli atılımlarını yapan Türk şirket oldu. Aralarında Godiva, DeMet's Candy, United Biscuits gibi atıştırmalık ve şekerleme alanında onlarca markayı barındıran firmaları bünyesine katan Yıldız Holding, bu 10 yıldaki hareketiyle bir anlamda bölgeselden küresel olma yolunda önemli bir adım attı. Son günlerde yapılandırma ile gündeme gelen Yıldız Holding, bir yandan da odak sektörler belirleyerek bağlı bir çok şirketi de vitrine çıkardı. Perakende ve atıştırmalık sektörüne odaklanan Yıldız Holding gazlı içecekten süt ürünlerine bir çok alanda faaliyetini de sattı. İşte bu satış sürecine şimdi de sektörünün öncü üreticilerinden olan Aktül Kağıt da ekleniyor.
Bilindiği üzere 2011 yılında temeli atılan Sakarya'daki 140 bin metrekarelik alanda üretim yapan Aktül Kağıt, hijyenik ürünler anlamında önemli bir firma. 7 yılda toplam 400 milyon liranın üzerinde yatırım yapılan Aktül'de Yıldız Holding, yüzde 33 paya sahipti. Aktül'ün geri kalanı ise Topbaş Ailesi'ndeydi. Komili Konfor, Komili Yuvam gibi tuvalet kağıdı, kağıt havlu, mendil, peçete üretimi gerçekleştiren Aktül, bir çok market zinciri için de private label adı verilen markalı ürün üretimi de gerçekleştiriyordu. Ayrıca Komili Profesyonel markasıyla jumbo bobin üretimi de gerçekleştiren şirkette Yıldız Holding, kalan hisselerini vitrine çıkarmıştı.
Eczacıbaşı Grubu da istedi
Edindiğim bilgilere göre 8 yılda yaklaşık 1 milyar liralık bir değere ulaşan şirketteki Yıldız Holding'in payına önce Eczacıbaşı Grubu talip olmuş, son anda bu süreç sona ermişti. Şirketteki son kalan Yıldız Holding payını BİM ve hissedarları Mustafa Latif Topbaş, Ahmet Arif Topbaş ve Tahir Pazarlama aldı. Yine edindiğim bilgilere göre Yıldız Holding, bu satışla elde ettiği gelirin bir kısmını sendikasyon kredilerinin kapanmasına, bir kısmı da atıştırmalık ve perakende gibi ana işlerin büyümesine, yeni marka oluşturmasına yani yatırıma harcayacak.
Yıldız Holding, dünyanın en büyük 3 bisküvi üreticisinden biri. Çikolata ve diğer atıştırmalık ürünlerde de küresel olma yolunda adımlarına devam ediyor. Bu bazen satın alma ile bazen de elindekini satmakla oluyor. Birçok yan sektörden çıkarak odaklanma projesine girmek bunun en başarılı yolu olarak görünüyor.
***
Koreli 'Chaebol'ler rekabeti Türkiye'ye taşıdı
Rusya'da 'Oligark', Hindistan'da 'Boligark', Japonya'da 'Keiretsu', Güney Kore'de 'Chaebol'... Zenginliği, güç ile birleştiren bu farklı ifadelerin ortak özelliği; gelirleri onlarca milyar dolarlık şirketlerin sahibi olmaları...
Özellikle son birkaç yılda Türkiye, Güney Koreli 'Chaebol'lerin akınına uğramaya başladı. 2013'te imzalanan serbest ticaret anlaşması ile dünyaca ünlü Koreli şirketler ya Türkiye'ye ilk kez geldi, ya da buradaki işlerini büyütme kararı aldı. Güney Koreli milyar dolarlık devler, Türkiye'deki operasyonlarında ise genelde Türk iş dünyası ile birlikte hareket etmeyi denedi.
Sabancı, Doğuş, MNG ile ortak oldular
50 milyar dolarlık cirosuyla Kore'nin 6'ncı sanayi devi GS Holding, Türk şirketi MNG ile 98 milyar dolarlık Kore'nin 4'üncü büyük grubu SK Group, Doğuş ile Seul merkezli CJ Group ise Sabancı Ailesi ile Türkiye'ye adım attı. Kore'nin 5'inci büyük grubu olan CJ, ardından Mars Sinemaları'na 800 milyon dolardan fazla para ödeyen konsorsiyumda yer aldı.
Hyosung, ile devam eden işte bu Cheabol rüzgarına şimdi de Lotte Group ile devam ediyor. 60 binden fazla çalışanı, 60 milyar dolara yakın da cirosu bulunan Güney Kore'nin altıncı büyük grubu olan Lotte, Türkiye'nin en önemli kuvars bazlı tasarımlanmış taş üreticisi Belenco'nun yüzde 72.5'i, 112 milyon dolar karşılığında aldı. Koreli devin aldığı Manisa'da fabrikası olan Belenco, 2017'de yüzde 21.3 artırdığı ve 24 milyon doların üzerine taşıdığı ihracatıyla 2017 yılının en çok ihracat yapan 1000 Türk şirketi arasında 787'nci sırada yer almıştı.