Ülkemiz, yazılım sektörümüz ve geleceğimiz için çalışmaya devam

Ertan BARUT
Ertan BARUT YAZILIM MASASI eb@globalnet.com.tr

“Yerli milli bilişim ve yazılım endüstrimi­zin ülkemizde gelişi­mi, işgücü yetiştirilmesi, istih­damı ve ihracatının artırılması” hedefi için çalışmalarımızı 2023’te de yoğun bir tempoda sürdürdük. Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar ve bağlı kurumlarla sürekli iletişim halinde, birlikte çalışarak, farkın­dalık faaliyetleri, etkinlikler, çalış­taylar ve mevzuat odaklı bir çok ça­lışmaya imza attık.

- 12. Kalkınma Planına çalıştık, yürürlüğe girdi. Cumhurbaşkanlığı Orta Vadeli Program (OVP), 2024 hükümet programlarında dijital dönüşüm, bilişim ve yazılıma da­ir birçok eylem planı yer aldı, yatı­rımlara projelere yer verildi.

- Kamu bilişim hizmet alımı ihalelerinde yeterlilik koşulları yü­rürlüğe girdi.

- Bilişim projeleri başarı oranı­nın yükseltilmesi ve sektörümüze olan güven ve desteğin artması için standartlarımızı yeteneklerimizi geliştiriyoruz.

- Sanayici kapasite raporu ya­zılım firmalarımıza uygun hale dö­nüştürdük.

- TGB, Ar-Ge ve tasarım mer­kezlerinde çalışan bilişim persone­li uzaktan çalışma desteği %100‘e çıkarıldı, 28.12.2023 ‘te 1 yıl daha uzatıldı.

- Türkiye Yazılım Envanter Projesi 3. fazı tamamlanmak üze­re, 2024 yılında hayata geçireceğiz.

- Yerli Malı Yerli Yazılım Bel­gesi üzerindeki çalışmalarımızı ta­mamladık.

- TOBB’a bağlı odalarda birçok ilimizde E-Turquality Bilişim ve Yazılım İhracat Destekleri ve sek­törel buluşmaları gerçekleştirdik.

- İhracatımızın 5 milyar dolara ulaşması için, oyun yazılımları ge­lişim ve ihracatının artırılması ça­lışmalarımız sürüyor.

- Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılıma Geçiş Genelgesi ile sek­tör çalıştayı ve kamu bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdik. Yeni­den yapılanıyoruz ve katkılarımızı sürdürüyoruz.

- Girişimci yatırımcı ekosiste­mi gelişimi ve büyümesi için çalış­malarımız sürmekte.

- Yazılım firma sayımız 30 bine yaklaşmak üzere.

- İşgücü, eğitim ve istihdama yönelik Türkiye 3. Bilişim Şurası “Dijital Beceriler ve Çevik İşgücü Uyuu” konusuna çalışmaya başla­dık.

Bilişimle, yazılımla “Teknolo­ji geliştiren ve üreten daha güçlü bir TÜRKİYE” için projelerimiz ve önerilerimiz var.

 -Dijital dönüşümün hızlanma­sı için Türkiye’nin iletişim altyapı­sının daha da güçlendiril­mesi,

- Kamu kurumları­nın bilişim yazılım proje­lerinde sektöre rakip ol­madan yerli firmalarımı­zı tercih ederek işbirliği yapması,

- Ülkemizin her köşe­sinin teknoloji geliştirme bölgesi haline dönüştü­rülmesi, sanal teknopark uygulamasıyla uzaktan çalışma yüzde 100 desteğinin kalı­cı hale getirilmesi, dışarıda Ür-Ge desteğinin uygulanması,

- Bilişim teknolojileri ve yazılı­mın ilköğretim eğitim müfredatı­na alınması, üniversitelerde müf­redatın güncel bilişim teknolojileri odaklı bir yapıya dönüştürülmesi,

- Girişimci startup projelerinin desteklenerek millileşmesi,

- Ülkemiz bilişim yazılım sektö­rü dinamiklerini değiştirecek nite­likteki tüm çalışmalarda istişare­lerin sürdürülmesini arzu etmek­teyiz.

Ekosistem olarak inandık, ön­yargısız peşin hükümsüz çözüm odaklı çalıştık, girişimlerde bu­lunduk, hep birlikte 2024 yılında da 2023 yılından çok daha fazlası için ülkemiz, bilişim yazılım en­düstrimiz ve geleceğimiz için so­nuç odaklı çalışmalarımıza devam edeceğiz.

2024 yılının ülkemize ve tüm in­sanlığa barış, huzur ve mutluluk getirmesi ve dünyamızın daha yeşil ve daha canlı bir doğaya dönüşmesi dileklerimle yeni yılınızı kutlarım.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Bu Batman başka Batman 17 Mayıs 2024