ÜFE ile TÜFE makası kapanınca enflasyon artacak

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

ÜFE’de (Üretici Fiyatları Endeksi) yıllık artış yüzde 18.41, TÜFE’de (Tüketici Fiyatları Endeksi) ise yıllık artış yüzde 12.06 oranında. Demek ki üreticilerin fiyatlarındaki artış, tüketici fiyatının

önünde koşuyor. Başka ifade ile üretici fiyat artışını tüketiciye henüz yansıtamamış. Normal olarak üretici, tüketiciye yansıtamadığı fiyat artışını uzun süre taşıyamaz.

ÜFE artarken, TÜFE geride kalıyor ise de- mek ki;

. Üreticinin maliyetleri arttı. Maliyet enflasyonu var. Üretici talep olmamasına rağmen fiyatı aşağıya indiremiyor.

. Tüketicinin geliri maliyet enflasyonunun gerisinde kaldı. Tüketici artan üretici fiyatı ile mal ve hizmet almakta zorlanıyor.

Ama bu böyle devam edemez. Üretici maliyet artışının fiyata yansıtamaz ise batar. Üretici ise tüketimini kısarak artan üretici fiyatından mal ve hizmet almaya mecbur kalır.

Aşağıdaki tabloya bakınız. 2008 yılının Mart ayına kadar TÜFE, ÜFE’nin üzerinde. Halkımız kredi imkanlarından da yararlanarak artan fiyatlara rağmen tüketimi sürdürmüş. Tüketici fiyatları

üretici fiyatlarının üzerinde seyretmiş.

Ama marttan sonra tüketicinin nefesi kesilmiş. Parası bitmiş. Artan fiyatlar karşısında talep gerilemiş. Makas açılmış. Bu makasa dikkat ediniz. Makas uzun süre açık kalamaz. Bir süre sonra TÜFE (fiyatları), ÜFE’yi yakalar ve üzerine çıkar. Bundan önce de bu böyle oldu.

. 2005 yılı Ocak-Mart ayında ÜFE yukarıda idi. Makas açılmıştı.

. 2005 Mayıs’ından 2006 Mayıs’ına kadar TÜ-FE (Tüketici Fiyatları), ÜFE’nin üzerine çıktı. Makas tersine döndü.

. 2006 Haziran’ından 2007 Ocak’ına kadar ÜFE tekrar TÜFE’nin üzerine çıktı. Makas açıldı.

. 2007 Şubat ayında TÜFE artmaya başadı.

ÜFE’nin üzerine çıktı. Halkımız para harcamaya başladı.

. 2008 yılının Mart ayından sonra ÜFE tekrar artışa geçti. Tüketicinin parası bitti. Telep olmadığı halde ÜFE neden yükselir? Çünkü tarımda ve sanayiide üretim maliyetleri arttı. Üretim

girdilerinden özellikle işal mallarının özellikle demir ile diğer metallerin ve de petrol, doğalgaz ve petrol ürünleri ile elektriğin fiyatı arttı.

Bu girdilerin fiyat artışında bizim suçumuz yok. Dünyada bu yönde artış var. Üretici bu artışları fiyata yansıtmaya mecbur.

O halde ileride makasın kapanması gerekiyor. Makas kapanmaz ise, üretici batar. Makasın kapanması demek, önümüzdeki günlerde tüketici fiyatlarının tırmanması demektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018