ÜFE gitti, Yİ-ÜFE, YD-ÜFE, Tarım-ÜFE geldi

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Yurt içinde üretici kesimde, toptancı kesimde fiyat hareketlerini önceleri Toptan Eşya Fiyatları Endeksi’nden izliyorduk. Ardından Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) geldi. Şimdi de ÜFE gidiyor. Yerine Yİ-ÜFE geliyor.

Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), ülke ekonomisinde üretimi yapılan mal ve hizmetlerin üretici düzeyinde oluşan fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak değişimleri ölçen bir fiyat endeksi idi..

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE)  sanayi sektöründeki üreticilerin yurt içine sattıkları ürünlerin fiyat değişimini kapsıyor.

Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) ve ÜFE olarak kullanılan endekslerin yerine bundan sonra Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi kullanılacak.

Buna ek olarak yurt dışına ihraç edilen ürünlerin üretici fiyat değişimlerini ölçmek amacıyla sanayi sektörü için Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE)  yayımlanacak.
Daha önce ÜFE kapsamında yer alan, tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık faaliyetleri için Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) ayrı olarak hesaplanacak ve Yİ-ÜFE ile birleştirilmeyecek.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi 3 Şubat 2014 tarihinde, Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi 14 Şubat 2014 tarihinde yayımlanacak. Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi Şubat ayı içerisinde aylık olarak yayımlanmaya başlayacak.

Yeni yayınlanmaya başlanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %3,32, bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,32, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,72 ve on iki aylık ortalamalara göre %5,22 artış gösterdi.

Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %3,68, imalat sanayi sektöründe %3,29, elektrik ve gaz sektöründe %3,60, su sektöründe %1,39 artış olarak gerçekleşti.

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; diğer mamul eşyalar (%7,82), metal cevherleri (%6,64), diğer ulaşım araçları (%6,15) alt sektörleri oldu.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2014 yılı Ocak ayında en fazla aylık artış dayanıklı tüketim mallarında, en fazla yıllık artış ise sermaye mallarında gerçekleşti.

Yİ-ÜFE Endeksinde imalat sanayinin ağırlığı yüzde 85.93 olarak belirlenmiş.  İmalat sanayinde sektörlerin ağırlığındaki dağılım ülkede imalat sanayinin yapısını yansıtıyor. 

Gıda ürünleri sanayinin ağırlığı yüzde 20.66 oranında, tekstil ürünlerinin ağırlığı yüzde 5.96 oranında, giyim eşyası üretiminin ağırlığı yüzde 2.72 oranında kabul edilmiş.

Makine ve ekipmanları sektörünün ağırlığı yüzde 4.94 oranında, motorlu kara taşıtları sanayinin ağırlığı yüzde 4.87 oranında, elektrik teçhizat üretiminin payı yüzde 5.80 oranında, mobilya sanayinin ağırlığı yüzde 2.00 oranında varsayılmış. Tekrarda yarar var. Bunlar Yurt İçi üretime dönük imalat sanayi üretimine katkıda bulunan sektörlerin ağırlığı.

Yurt Dışı Üretici Fiyatları Endeksi yayınlandığında, sektörlerin üretimlerinin ne kadarının yurt içine ne kadarının yurt dışına yöneldiğini oransal olarak izleme şansını elde edeceğiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018