Ucuz otomobil savaşı başlıyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com



Avrupa'da otomobil satışlarının gerilemesi, otomobil üreticilerini hızla büyüyen ekonomilere yönlendiriyor. Renault ve Nissan gelişmekte olan ülkeler için çok ucuz otomobil üretmeye hazırlanıyor. Volkwagen'in de bu konu ile ilgilenen markalardan biri. Hedeflenen fiyatlar ise 3 bin 500 ila 7 bin euro arasında değişiyor.
Avrupa'da otomobil satışlarının gerilemesi, otomobil üreticilerini hızla büyüyen ekonomilere yönlendiriyor. Otomobil üreticilerinin yeni odak alanı, gelişmekte olan ülkelerin tüketicilerine yönelik ucuz otomobiller üretmek.
Renault, Nissan ve Volkswagen gelişmekte olan ülkeler için çok ucuz otomobil üretmeye hazırlanan markalar arasında. Aslında kimse bu yükselen segmenti rakiplerine kaptırmak istemiyor.
Alman Volswagen CEO'su Martin Winterkorn, çok ucuz otomobil modellerini Volkwagen markası altında değil, fakat yeni bir isimle piyasaya sunmayı hedeflediklerini kaydediyor. Hedef bu yeni otomobillerin 5 bin ila 7 bin euro arasında olması. Winterkorn, Le Figaro'ya yaptığı açıklamada, bu fiyat aralığındaki otomobiller için Çin ve Hindistan'da çok büyük bir pazar olduğunu ifade ediyor. Şu an için Volkswagen tarafından Hindistan'dapiyasaya sunulan en ucuz araç Polo. Fiyatı 7 bin euro civarında olan Polo, yerel tüketicilere pahalı gelmeye devam ediyor. Alman otomobil üreticisi daha önceleri, yüzde 20'lik pazar payı ile Hindistan pazarının lideri konumunda olan Japon Suzuki'yle işbirliğine güveniyordu. Fakat iki markanın ilişkileri eskisi kadar iyi durumda değil.
Nissan'dan 4 bin 600 euroluk otomobil
Diğer yandan Renault'nun ortağı Nissan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, 2014 yılından itibaren eski markası Datsun'u yeniden piyasaya süreceğini açıkladı. Datsun, 1980'li yıllara ait bir modeldi. Nissan, fiyatı 4 bin 600 euro civarında olacak bu yeni modeller, özellikle Hindistan, Rusya ve Endonezya pazarlarını hedefliyor. Nissan Başkan Yardımcısı Gilles Normand, "Bugün Hindistan pazarında yaklaşık 6 bin euroya satılan Micra markamızla mevcutuz. Oysa pazarın yüzde 40'ı bu fiyatın daha altı ile ilgilenebilecek durumda. Bundan daha fazla harcama yapamayacak müşterilere de sunacak ürünümüz olmalı" diyor.
Renault'un hedefi Tata Nano ile rekabet etmek
Renault'nun hedefi ise çok daha ucuz otomobiller sunarak, Hindistan pazarında 2 bin 500 euroya satılan Tata Nano ile rekabet edebilmek. Söylentilere göre, Renault'nun 2016 yılında piyasaya sunmayı hedeflediği otomobillerin fiyatı 3 bin 500 eurodan başlayacak.
Bu arada Renault Dacia markası altındaki markaları ile Avrupa'da ucuz otomobil segmentine cevap veriyor. Dacia'nın Sandero ve Duster gibi modelleri Brezilya ve Rusya'da gayet iyi bir performans gösteriyorlar. Fakat bu modeller bu ülkelerde ucuz otomobil kategorisine girmiyor. Hindistan gibi ülkelerde ise "çok pahalı" olarak değerlendiriliyorlar. Dolayısıyla Renault CEO'su Carlos Ghosn'un hedefi çok daha ucuz otomobiller geliştirmek. Ghosn, bu yeni platformu Afrika ve Güney Afrika pazarlarına da sunmayı planlıyor.
Yeni bir büyüme alanı
Sonuç olarak, Avrupa'da otomobil satışlarının gerilediği bir dönemde, ucuz otomobillerle çok hızlı büyüyen pazarlara girmek otomobil üreticileri için kaçırılmaz bir fırsat oluşturuyor. Renault-Nissan'a göre geçtiğimiz sene 2 milyon otomobile ulaşan Hindistan pazarının, önümüzdekş yıllarda iki yada üç katına çıkması kaçınılmaz. Geçtiğimiz sene 900 bin otomobilin satıldığı Endonezya da, çok büyük gelişme vadeden bir diğer pazar.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar