Ucuz konutta 'devir dolandırıcıları' türedi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden KİPTAŞ Silivri'de dar ve orta gelirliler için 1.508 konuttan oluşan Silivri Konutları 3. etap konutlarını satışa çıkardı. Satışa çıktıktan sonra çok fazla talep gelince satışlar kura ile yapıldı.
Yaklaşık iki hafta önce yapılan kura çekimlerinden sonra internette dolandırıcılar ortaya çıktı. İnternet dolandırıcıları pek çok ilan vererek kendilerine kurayla çıkan gayrimenkulleri ev fiyatına ilave 20 bin ile 25 bin TL karşılığında devredebileceklerini vaat ediyorlar. İlanlarda yer alan bilgilerde kimisi güven vermek için memur olduğunu belirtirken, kimisi ise üzerinde ev olduğu için kimisi de ihtiyacı olmadığı gerekçesiyle bunu yaptığını söylüyor. Yine verilen bilgilerde satışın güvene dayalı noter sözleşmesi ile yapılacağı belirtiliyor. Yani 2+1 dairelerin fiyatının 195 bin TL, 3+1 dairelerin fiyatının 215 bin TL olduğu bu etaptan ev alan kişi daire karşılığında hem evin borçlarını ödeyecek, hem de ilave olarak 20 ile 25 bin TL devir ücreti verecek. Ancak ev 2 yıl sonra alan kişinin olacak. Fakat burada alıcıyı koruyan bir şey yok. Satan kişi ortadan kaybolduğunda ya da dolandırıcı olduğunda boşu boşuna başkasının evi için bir ödeme yapılmış olunuyor.
Zaten KİPTAŞ'ın bu tarz projelerde yaptığı sözleşme, KİPTAŞ nezdinde 3'üncü kişilere konut devrinin ancak gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi imzaladıktan 24 ay sonra yapılacağını belirtiyor. Yani bu süre içinde satış yapılmasına izin vermiyor. Dolayısıyla konu ile ilgili konuştuğum KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım da bu tarz uygulamaların doğru olmadığını, vatandaşın burada tuzağa düşürülme ihtimali olduğunu söyleyerek bu yolla ev sahibi olmak isteyenleri dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyardı.
Yeni sözleşmelerde Fikirtepe'de oranlar düşebilir
KİPTAŞ'ı ilgilendiren bir başka gelişme de Fikirtepe konusunda yaşanıyor. Binlerce konutun dönüşüme girdiği bölgede işler ya çok yavaş yürüyor ya da kitlenmiş durumda. Bölgedeki bazı projelerde ise KİPTAŞ devreye girerek süreci hızlandırdı. Piyasadan edindiğim bilgilere göre hükümetin yakın zamanda açıklayacağı pakette Fikirtepe'ye de yer verilecek. Bölgede vatandaş ile müteahhiti karşı karşıya getirmeden yapılması amaçlanan çalışmalarda, KİPTAŞ'ın bölgede daha aktif olması amaçlanıyor. KİPTAŞ'ın Fikirtepe'de devreye girmesiyle önce sözleşmelere bakılacak. Dolayısıyla piyasa değerleri üzerinde anlaşma oranları ile yapılan sözleşmelerin yeniden revize edilmesinin sözkonusu olacağı konuşuluyor. Sözleşme oranlarının revize edilmesi dışında projede kullanılacak malzemelere de bir müdahale olabileceği dillendiriliyor. Yani önceki anlaşmalarda yer verilen çok lüks malzemeler yerine daha uygun malzeme seçme imkanı verileceği de konuşuluyor. Piyasada konuşulanları KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım'a da ilettim. Yıldırım'dan aldığım cevap ise KİPTAŞ'ın bölgede kanun zoruyla böyle bir şey yapmasının mümkün olmayacağı yönünde oldu. Yıldırım, KİPTAŞ'ın vatandaşların rızasıyla bölgede dönüşüm çalışmaları yapmasının mümkün olacağını söyledi. Dolayısıyla bazı şirketlerin battığı, bazı alanların ise çöküntü sahasına dönüştüğü Fikirtepe'de hükümetin izleyeceği süreç çok önemli.