Ucuz faiz tasarrufları olumsuz etkiler mi?

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Başbakan Sayın Erdoğan hafta sonu “Yüzde 6 faiz yüksek. Faizin daha fazla ucuzlaması gerekir” dedi.

Ucuz faizi ne için istiyoruz? Para ucuz olsun ki, girişimciler ucuz maliyet ile kaynak bulsun. Daha çok yatırım, daha çok üretim yapsın.Yatırım ve üretimde kredinin yükü azalsın diye istiyoruz.

Ancak bu isteği dile getirirken 3 noktayı unutmamak gerekiyor.

-Faiz ucuzlayınca ucuz kredi imkânı sayesinde sadece yatırımlar ve üretim artmıyor. Tüketim de artıyor. Tüketici aşırı borçlanıyor.

-Kredi faizi ucuzlayınca mevduat faizi daha fazla ucuzluyor.  Bu nedenle ülkede tasarruf oranı düşüyor.

-Ülkede tasarruf oranı düşerken, tüketim ve yatırım harcamaları artınca dış tasarruflara bağımlılık ağırlaşıyor. Cari açık (döviz açığı) sorunu ortaya çıkıyor,

Bütün bunlara ek olarak ciddi bir sorun daha var. Yabancı kaynak girişleri  (özellikle sıcak para)  istenen çizginin üzerine çıktığında Merkez Bankası faizi aşağıya çekerek girişi frenliyor ama son aylarda küresel piyasalar kurumaya başladı.

Faizin aşağıya gereğinden fazla çekilmesi, döviz girişimi yavaşlatacak. Yetersiz hale getirecek.

Son olarak bir noktayı hatırlatmakta yarar var. Enflasyonun önümüzdeki dönemde yüzde 7’lerde dolanması bekleniyor. Kaldı ki enflasyon TCMB bekleyişi doğrultusunda yüzde 5.5’a inse bile yüzde 6 faiz negatif faiz demektir.

İnsanlar sadece faiz bekleyişi ile tasarruf yapmaz. Ama faiz tasarrufun önemli dinamiğidir. Tasarruf oranımız milli gelirin yüzde 14’ü. Bunu yüzde 20’ye çıkarmak istiyoruz.

Bu amaçla Bireysel Emeklilik sistemi gibi sistemleri geliştiriyoruz. Bireysel Emeklilik sisteminin temeli, fonların, birikimin getirisi yüksek yatırımlara yönlendirilmesidir. Emeklilik fonları için risksiz verimli yatırım alanları bono ve tahvil yatırımıdır.

Negatif faiz bireysel emeklilik sisteminin gelişmesini önler.

Bütün bunlar gösteriyor ki, ucuz faizi istemek, hedef almak tabii ki önemlidir. Ucuz faiz tabii ki yatırımı üretimi coşturur. Ne yazık ki getirisi kadar götürüsü de olur. İşte bu nedenle ölçüp biçmeden faizi indirmek pek kolay olmayacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018