“Ucuz etin yahnisine” aldanmamak için...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

 

Ekonomik zorluklar, başta plastik sektründe olmak üzere firmaları ucuz hammadde arayışına iterken, internetten ucuz fiyat veren firmalar hakkında yeterli araştırma yapmadan, gözetim firmalarına ürün fiyatının yüzde 1.5’i kadar ödemeden kaçınanların dolandırıldığı konusunda haberlerin artması üzerine, sektörün dernek yöneticileri 6 bin dolayındaki firmaya uyarılarda bulunuyorlar. “Ucuz etin yahnisi”misali, binlerce kilometre uzaktan verilen siparişlerle gelen hammaddelerin önemli zararlara yol açtığını, firmaları batıran zararlara yol açtığını belirtiyorlar. 

Arkadaşımız Aysel Yücel’in haberinden Çinli bir firmaya fiyatını ucuz bulup 60 bin dolarlık polipropen sipariş eden firmanın Mersin’de teslim aldığı konteynerden taşla dolu çuvallar çıkmasıyla karşılaştığını öğreniyoruz. Haberde ayrıca, Suudi Arabistanlı bir firmaya 200 ton PVC sipariş veren bir diğer firmanın da, teslim aldıkları ürünün “çöp” nitelikli olması nedeniyle 140 bin euro zarara uğradıkları bilgisi yer alıyor. 

Sektörün kuruluşlarından PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, sektörde 6 bin üretici firmadan yüzde 90’ının KOBİ nitelikli olduğunu belirtiyor. Hammaddenin yüzde 85 dışa bağımlı olduğu sektörde, firmaların ucuz mal tedariki için Çinli firmalara yöneldiklerini belirterek, maliyete yüzde 1-1.5 yük getirecek gözetim ücreti ödenmeden siparişlerini yüklediklerini söylüyor. Bunun sonucunda gümrüğe gelen siparişlerinde “plastik hammaddesi yerine yüksek oranlı mineral taş yedirilmiş ürünlerle karşılaşarak mağdur olduklarını” belirtiyor. Eroğlu, PAGEV olarak plastik hammaddelerinin uluslararası fiyatlarını bildiklerini çok ucuz hammade teklifl erine firmaları itibar etmemeleri yönünde uyardıklarını da söylüyor. Ayrıca, üretim alanında yükleme sırasında denetim için gözetim firmalarına yapılacak 300-1000 dolarlık ücretten kesinlikle kaçınılmamasını da öneriyor. 

PLASFED Başkanı Selçuk Aksoy da Çin’de bir bilgisayar ve masa ile faaliyet gösteren firmaların her gün çok düşük fiyatla yüzlerce firmaya teklif gönderdiklerini, bunlar arasında çok sayıda dolandırıcının olduğunu belirtiyor. Önerilen fiyatlara aldanmadan, Çin’den mal almadan önce hem sunulan fiyatın irdelenmesini istiyor. Hem de dünyada o firmadan mal almış müşterilerle ilişki kurup bilgi almalarını öneriyor. Önemli siparişler öncesi mutlaka Çin’deki üretim merkezini görmelerini ve yükleme sırasında hammaddenin uygunluğunun saptanması için gözetim firmalarının görevlendirilmesi gerektiğinin de altını çiziyor. Hammadde alacak firmaların “Dimyat’a pirince giderken, evdeki bulgurdan olmamak için” bu olumsuz haberlere itibar edip, sektörün kurumlarının önerilerine uymaları gerekir. Yoksa bu uyarılara bakmayan firmalar, haberdeki iki örnekte olduğu gibi dolandırılanlar listesine eklenirler...

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar