Uçuruma gelinir ancak düşülmez
Bu yılın son yazısını dış piyasaları en fazla ilgilendiren konulardan biri olan Mali Uçurum-Fiscal Cliffe ayırmakta fayda var. Anlaşmazlıkta en öne çıkan konu elbette vergiler. Demokratlar üst gelir diliminde vergiyi arttırarak 1.6 trilyon dolar civarında gelir elde etmek istiyorlar. Cumhuriyetçiler buna karşı olsalar da en son 1 mn doların üstü gelir dilimi için vergi artışını kabul ettiler. Obama'nın planı vergi artışına ek olarak 400 bn dolarlık harcama kesintisi ve 200 bn dolarlık bir ekonomik paket içeriyor. Toplamda ise açığın 2.4 trilyon dolar azaltılması hedefleniyor. Boehner'in planında ise deliklerin tıkanarak elde edilmesi hedeflenen 800 bn dolar vergi geliri, 900 bn dolarlık tasarruf, SSK harcamalarından 200 bn dolar kesinti ve bazı muhasebe teknikleri ile 4.6 trilyon dolar açık daralması hedefleniyor.
Boehner'in B Plan'ını Temsilciler Meclisinden bile geçirememesinin ardından piyasalar sert bir tepki verdi. Ancak hafta sonu okuduğum bazı yorumlar Boehner'in bu planı zaten politik bir manevra olarak öne sürdüğünü ve başarısız olmasının Cumhuriyetçileri taviz vermeye daha yaklaştırdığını savunuyor. Buna göre plan geçseydi "biz elimizden geleni yaptık ancak Demokratlar Senatodan geçirmedi" bahanesine sığınacak olan Cumhuriyetçiler şu anda seçmenlere karşı savunmasız durumdalar.
Bundan Sonra Neler Olabilir
1- Uçurumdan aşağıya düşülür. Bu durumda 1 Ocakta vergi artışı ve otomatik kesintiler çalışmaya başlar. Bu linkte de göreceğiniz üzere çok kısa bir süre içinde 1.2 bn trilyon dolarlık kısıntı demek ki ABD ekonomisi resesyona girer (http://www.cbo.gov/sites/default/files/cbofiles/attachments/11-08-12-FiscalTightening.pdf) öte yandan şubat ortasında ulaşılacağı görülen borçlanma limitinin arttırılması da gündemden düşmez.
2- Ancak 31 Aralık "dünyanın sonu" değil. Söz konusu artış ve kısıntıların hepsi ayını anda yürürlüğe girmiyor. Bu nedenle Ocak ayında her iki parti de durumu görüp anlaşmaya daha yakın olabilir.
3- En basit yol olan uzatma seçilebilir. Sonuç olarak Kongre Obama'nın da onayı ile vergi artışları ve tasarruf önlemlerini istediği kadar öteleyebilir, 2013 veya 2015e atarak gündemden çıkartabilir. Ancak bu açığın büyümesi ve piyasanın güveninin azalması anlamına gelecektir.
4- Son olarak ufak bir anlaşma veya zamana yayılmış bir anlaşma da konuşulan alternatifler arasında.
Kısacası piyasanın tam anlamı ile panik olması için henüz bir aydan daha fazla süre var. Bu süre içinde bir çözüm çıkmaz ise o zaman asıl fiyatlama başlayacaktır. Tüm Dünya ailesine ve okurlarına başarılı bir 2013 dilerim. Paritenin seviyesi geçici mutluluğunuz kalıcı olsun.
Yazara Ait Diğer Yazılar
Tüm Yazılar