Üçüncü çeyrek kârları Borsa İstanbul’u yeni zirvelere taşımak için yeterli mi?
Fed bahisleri dolayısıyla oynaklıkta görülen artış sonrası dolar kazancının bir kısmını geri verirken gelişmiş ülke borsaları yukarı yönlü seyrini koruyor. Üçüncü çeyrek karlarının olumsuz hava koşulları nedeniyle zayıf gelecek olması nedeniyle Wall Street’teki yükseliş bir parça hız kesti. Ancak dördüncü çeyrek beklentilerinin güçlü olması ve vergi reformu beklentisi yükselişi desteklemeye devam ediyor.
Avrupa piyasaları Katalan krizinin yörüngesinde satıcılı bir seyir izlemeye devam ediyor. Satış baskısı İspanya, İtalya gibi olası bir ayrılma krizinden etkilenecek ülkelerde daha etkili oluyor. Avrupa Merkez Bankası’nın sürpriz bir şekilde varlık alımlarını azaltabileceği endişesi Avrupa piyasalarını baskılayan diğer bir unsur.
Küresel büyümenin güçlenmesini arkasına alan gelişmekte olan ülkeler Ekim ayının ilk üç haftasında gelişmiş ülkelerin iki katına yakım getiri sağladı. Açıklanan ekonomik veriler ve şirket kârları gelişmekte olan ekonomilerde güçlü büyümenin sürdüğüne işaret ediyor. Son hafta güçlü dolar ve yükselen ABD faizleri nedeniyle sınırlı bir kayıp yaşanmasaydı fark daha da açılabilirdi.
Türkiye piyasaları güçlü üçüncü çeyrek karları ve Batı ile yaşanan kriz arasında sıkışmış durumda. Üçüncü çeyrek şirket karları yüzde 20’nin üzerinde FAVÖK büyümesi ile yükselişi destekleyen bir tablo çiziyor. Borsa İstanbul yüzde 38 F/K iskontosu ile 15 Temmuz darbe girişimi sonrası gördüğü seviyelere yakın seviyelerde işlem görüyor.
Almanya ile yaşanan gerginlik ve ABD vize krizi konusu belirsizliğini koruyor. Geçen hafta yaşanan AB liderler zirvesinden Türkiye ile müzakerelerin dondurulması ve mali yardımların durdurulması kararı çıkmadı. Ancak fiilen müzakereler ve yardımlar dondurulmuş durumda.
ABD ile vize krizi konusunda durum farklı değil. Türkiye tarafından yapılan açıklamalar çözüm konusunda yol alındığını vurguluyor. ABD tarafı ise vize kararını kolaylaştırmak için bekledikleri adımların henüz atılmadığını söylüyor.
ABD’nin Türk bankalarına yüksek boyutlu cezalar getireceği yönünde haftasonu yayılan komplo teorilerini ciddiye almıyoruz. Ancak İran ile yapılan işlemler ve ABD konsolosluk çalışanının tutuklanması bahane edilerek tırmandırılan krizin arkasında Ortadoğu sahnesinde sergilenen oyunlar olduğuna inanıyoruz.
Güçlü üçüncü çeyrek sonuçlarına güvenip Ağustos sonundan beri gelişmekte olan borsaların yüzde 12 gerisinde kalan Borsa İstanbul’daki pozisyonlar artırılmalı mı? Yoksa Avrupa ile yaşanan gerginlik ve ABD vize krizi gibi politik riskler nedeniyle yükselişleri satış fırsatı olarak mı kullanmalıyız. Analitik çözümü olmayan bu sorunun cevabını risk tercihlerimiz belirleyecek.