Üçüncü çeyrek daha zayıf geçecek

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Berna Seher Özdemir-Finansinvest

Yurtdışı piyasalar hafta boyunca sorunlu Avrupa ülkelerine ilişkin haber akışıyla baskı altında kalırken, yurtiçi piyasalarda da son dönemde  yukarı yönlü hareketlerin sınırlı kaldığını gözlemliyoruz. Ekonomik endişelerin artmasına paralel petrol ve emtia fiyatlarının düşüşü, riskli varlıklardan çıkışa neden olurken dolara geçiş eğiliminin de artmasına neden oluyor.

Özellikle kredi ve bütçe sıkıntısı çeken ülkelere ilişkin kaygılar geçtiğimiz hafta S&P ve Fitch gibi iki uluslararası  kredi kuruluşu tarafından yapılan açıklamalar ile artmış gözüküyor.

Bu gelişmelerin paralelinde EUR, USD karşısında yaklaşık son iki ayın en düşük seviyesine geriledi.  Olumsuz gelişmelerin önemli oranda fiyatlamış olmasının yanı sıra bölgeden gelen negatif haber akışının yatırımcılar için sürpriz olmaktan çıkması kısa vadede olası tepki alımlarına neden olabilir, ancak sorunların artarak başka ülkelere de sıçraması Euro'nun önümüzdeki dönemde de baskı altında kalmasına neden olacaktır.

FED'in faiz artırımlarına 2012 yılının ilk altı ayından önce başlaması beklenmiyor.  Öte yandan dünya genelinde büyümenin yavaşlaması, FED'in parasal gevşeme politikasında sona yaklaşılması, gelişen ülkelerin sıkılaşmaya devam etmesi ve Euro Bölgesi borç krizinde durumun kötüleşmesine yönelik endişelere bağlı olarak yılın üçüncü çeyreği itibariyle piyasalarda zayıflama olasılığını yüksek buluyoruz.

Yurtiçi tarafta da genel seçimler sonrasında, yüksek cari açık nedeniyle para politikasının yanısıra mali politikalarda sıkılaşmaya gidilmesi, TCMB'nin kredi piyasasını ve cari açığı kontrol amaçlı zorunlu karşılık oranlarında artışa devam etmesi, enflasyonun baz etkisiyle kademeli yükselişe geçecek olması ile Anayasa değişikliği gibi bazı politik konuların da ön plana çıkması gibi nedenler, üçüncü çeyrekte piyasalar üzerinde baskı oluşturabilecek öngörülerimizi oluşturuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017