Üçüncü çeyrek büyümesi durgunluğu işaret etti son çeyrekte negatif büyüme yorumları yapıldı
TÜİK tarafından dün açıklanan yüzde 1.6’lık üçüncü çeyrek büyüme rakamı durgunluğu işaret ederken, yapılan yorumlarda dördüncü çeyrek büyümesinin negatif olabileceği yorumları arttı. Üçüncü çeyrekte yatırımlarda gerileme ve hane halkı harcamalarındaki daralmanın durgunluğuna neden olduğu, inşaatta yüzde 5.3 düşüşün olumsuzluğa neden olduğu da belirlendi. Üçüncü çeyrek büyümesine katkı yapan kalemlerin ise ihracat ve hizmetler sektöründeki artış olduğu görülüyor.
1.6’lık üçüncü çeyrek büyümesinin alt kalemlerine baktığımızda tarım sektörünün yüzde 1,sanayi sektörünün yüzde 0.3,hizmetler ise güçlü büyüdüğünü ve katma değer artışının yüzde 4.5 olduğu sonucunu görüyoruz. Buna bağlı olarak bu yılın 9 aylık döneminde zincirlenmiş hacim endeksine göre GSYH büyüklüğü geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.51 artarak, 1 trilyon 294 milyar 284 milyon lira oldu.
Harcamalar yöntemiyle hesaplanan GSYH rakamlarında hane halkı harcamalarının gıda ağırlıklı olarak yüzde 1.1 oranında ılımlı oranda artarken, kamu harcamalarının ise yüzde 7.5 oranında yüksek artış gösterdiği görülüyor. Harcama kalemi içerisinde yer alan yatırımlar yüzde 3.8 oranında düşüş oldu. Bu kalem içerisinde yer alan inşaat yatırımları yüzde 1.8, makine teçhizat sektörünün yatırımları yüzde 8.5 düştü. Mal ve Hizmetler ihracatı GSYH’ya yüzde 13.6 artışla katkı sağladı. Mal ve hizmet ithalatı ise yüzde 16.7 oranında azalma gösterdi.
Üçüncü çeyrek büyümesini değerlendiren ve dördüncü çeyrek beklentilerini açıklayan ekonomistler, üçüncü çeyrekte yatırımlarda yavaşlama ve finansal dalgalanmanın etkisiyle büyüme oranında bir yavaşlama yaşandığını gözlediklerini belirtiyorlar. Dördüncü çeyrek beklentilerinin ise ağırlıklı olarak daralma olacağı yorumlarını yapıyorlar. Daralmanın yüzde 2.5-3 seviyesinde olabileceğini öne süren ekonomistler de var.
2019 büyümesi konusunu değerlendirirken ise, ilk yarı büyümesi için yılın ilk yarısında risklerin ortadan kalmadığını düşündüklerini, büyümeye katkının gelecek yılın ikinci çeyreğinde görülebileceği değerlendirmesini yapıyorlar.
Dün başlayan 2019 yılı Bütçe görüşmelerinin başlangıcında açış konuşması yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise 2018 yılı için büyüme beklentilerinin yüzde 3.8, 2019 yılı için yüzde 2.3 olduğunu açıklayarak, ekonomistlerin beklentilerine benzer beklentisini ortaya koydu.
Birinci sayfa özeti: TÜİK dün üçüncü çeyrek büyümesini yüzde 1.6 olarak açıkladı. Yapılan değerlendirmelerde bu büyüme rakamının durgunluğa işaret ettiği, dördüncü çeyrek büyümesinin negatif olabileceği yorumlarının yapılmasına neden oldu.