Uçtu uçtu THY uçtu
Dünyanın en çok noktasına uçan havayolu unvanını açık ara elinde tutmayı sürdüren Türk Hava Yolları'nın (THY) şu anki planlarında teknolojiye ilişkin yatırımlar var. Son 12 yılda tam 17 iştirak edinen THY, artık teknoloji şirketlerine iştirak etmeyi planlıyor. İşte bu karar, başarılarına başarı katan THY için belkide bir devrimin başlangıç noktası. THY bundan böyle yazılımlarında ‘Made in Turkey’ diyecek.
12 yıl önce dünya havacılık pastasından aldığı pay binde 3 düzeyinde olan THY, bu oranı yüzde 2’lere taşıdıklarını Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hamdi Topçu'nun ağzından da açıkladı. Ve Sayın Topçu bu hedefin yüzde 5'lere kadar çıkmak olduğunu da belirtmekten çekinmiyor. THY'nin 2015 yılında sadece anonim ortaklıkta satış hedefi 12 milyar dolar. 2014 yılında bu rakam 11 milyar dolar olarak gerçekleşirken, 17 iştiraki ile birlikte toplam satışı ise 17.5 milyar dolar olarak gerçekleştiği de notlar arasında. THY, 2014 yılında sayısı 261'e ulaşan uçak filosu ile tam 56 milyon yolcu taşımış. Her yıl üzerine önemli bir artış koyan THY'nin bu yılki hedefi ise 63 milyon. Fakat asıl ilginç ve sevindirici olan nokta ise, THY’nin bu gelirlerinin yüzde 85’ine yakınını yurtdışından elde ediyor olması. İşte bu oran da THY'nin artık ulusal olmaktan sıyrılıp global bir havayolu şirketi olduğunu çok daha net gözler önüne sergiliyor. Bu yönüyle de THY'yi tebrik ederken, ülkemizdeki diğer havayolu şirketlerinin de aynı başarıları yakalamasını temenni ediyoruz. THY, uçak filosuna ilişkin hedefini 2023 planı çerçevesinde 460 uçak olarak açıklıyor. Bu yıl filosuna 35 yeni uçak katacak olan THY'nin kendi filosu dışında farklı havayolları şirketlerinden de kiraladığı uçaklar da var. Hamdi Topçu'nun ifadesine göre, şirket 108 ülkede 217 noktaya uçarak dünyanın en çok noktasına uçan havayolu şirketi unvanını koruyor. Ancak Hamdi Topçu bunla yetinmeyip bu yıl daha uzak noktalara gitmeyi hedeflediğini de vurguluyor. Bu yıl uçuş noktasını 225'e çıkartmayı hedefleyen THY’de müşterilerin en çok beklediği hat ise Küba. THY'nin bu yıl ve ilerleyen süreçte Uzakdoğu uçuşlarını artırma hedefi de söz konusu.
THY teknolojiye de önem veren ve sürekli olarak yatırım yapan bir şirket. Ortalama her yıl 200 milyon dolar civarı bu alanda yatırım yapan şirket, 2015’te havacılık ve savunma sanayi yazılımları yapabilen bir teknoloji firmasını da hayata geçirmeyi planlıyor. Her ne kadar öncelik Türk Hava Yolları olsa da gelecekte Türkiye’nin milli yazılımlarını yazabilecek bir şirket olması ve yazılacak programlardan para kazanma isteği de hedefler arasında. THY'den açıklanan bilgiye göre şirket, İTÜ ve Yıldız Teknik ile işbirliği yaparak, kavramsal tasarımı üzerinde çalışırken dünya örneklerini de incelemiş. Kurulması öngörülen şirkette yaklaşık 1.000 kişinin istihdam edileceği de verilen bilgiler arasında.
Dünya hava trafiğinin yüzde 66’sının ülkemizin üzerinden geçtiğini ancak dünya sivil havacılığından aldığımız payın yüzde 2'ler düzeyinde olduğunu düşündüğümüzde henüz gidilecek çok yolun olduğu ve sivil havacılık şirketlerimizin tamamına yapacak çok iş olduğunu belirtmek gerekiyor. Gerek Türk Hava Yollarını, gerek diğer sivil hava taşımacılık şirketlerimizi, gerekse son yıllarda verdiği destekler ile Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı'mızın ilgili yöneticilerini tebrik etmemek mümkün değil.