Üç bölgeden iş dünyasının öncelikli beklentileri neler?
Türkiye’nin farklı bölgelerinde sanayi odası başkanlarına bölgelerinde iş dünyasının öncelikli beklentilerinin ne olduğunu sordum. Hepsi, “Olumsuzlukların son bulduğu, huzur ve güvenlik içinde yatırım ikliminin tahsis edildiği, Hükümetin ekonomi yönetiminin hemen belirlenerek, daha önce belirtilen 25 öncelikle ilgili çalışma başlatılmasını istediklerini” belirttiler.
Önce Erzurum Sanayi Odası Başkanı Lütfü Yücelik’in değerlendirmesini aktarayım: “İlk etapta ekonomik istikrar için dolar ve borsada istikrar sağlanmasını bekliyoruz. Dolardaki hızlı iniş çıkışlar bizleri çok olumsuz etkiledi. 500 büyük firma 2015 yılı sonuçları açıklandığında kar açıklayabilen firma sayısının çok az olacağını düşünüyorum. Bu hem milletin hem devletin kaybı olacak.
Üretim çarklarının yeniden işleyeceği ortamın sağlanması gerekir. Geleneksel büyümemizin yeniden sağlanması için, önlemler alınması faizlerin düşmesi beklentimiz. Herkesi kucaklayan huzur içinde güvenliğin sağlandığı bir döneme geçilmesini arzuluyoruz. Huzur olmadan, güvenlik olmadan hiçbir şey olmuyor. Bu sağlanırken, hızla yapısal refomların başlatılmasını bekliyoruz. Son dönemde çok çalkantı yaşadık, zaman kaybettik, bir an önce Hükümetin kurulmasını ve herkesi kucaklayarak icraate başlamasını istiyoruz. Bölgemiz açısından da beklentimiz, bölgemizde Doğu Anadolu’da yatırımları canlandıracak, üretimi artıracak, kalkınmayı sağlayacak özellikler içeren bir teşvik sisteminin gündeme alınması.”
Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü’nün öncelikli beklentileri şöyle:
“ Yeni dönemin yeni Anayasa yaparak başlamasını bekliyoruz. Bunun yanı sıra bir beklentimiz de Hükümette iyi vetecrübeli bir ekonomi yönetiminin oluşması. Üretim öncelikli bir programın gündeme alınması. Başbakanın açıkladığı 25 dönüşüm programının vakit kaybetmeden hayata geçirilmesi. Ve iş dünyasının uzun süredir sıkıntı belirttiği konularda yeni rahatlatıcı düzenlemelere gidilmesi. İş kanunu ve çalışma hayatında öne sürdüğümüz sorunlara eğilinerek, çözümler üretilmesi.”
Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci’nin 4 öncelikli beklentisi:
“ Bölgemizde bizim beklentilerimiz dört öncelikli alanı ortaya koyuyor. Bunlar arasında eğitim, yatırım, ihracat ve hukukun üstünlüğü yer alıyor.Yatırımlar düştü. Yeniden harekete geçmesi, ivmelenmesi için sinerji yaratacak tedbirlere ihtiyaç var. Yatırımları özendirecek teşvikler gerekli. Bu teşvikler orta ve uzun vadeli finansal destekler içermeli. Ülkemiz büyümesine uzun süredir ihracat önemli katkı sağladı. Yine katkı sağlayacak en önemli konu olduğuna inanıyorum. Piyasa ürünlerine değil, katma değerli ürünlere özel destek vererek, finans destekleri ile ülkemiz ürünlerini dünya pazarında rekabetçi ve aranır kılabiliriz, markalar çıkarabiliriz. Herşeyin başı temelde eğitim. Katma değerli ürün üretmek için de, modern teknoloji geliştirmek için de bunları sürekli kılacak eğitimli insana ihtiyacımız var. Eğitim sistemimizin üretim gücümüzü artrıcı reorganizasyonuna ihtiyacımız var. Bugünkü sistemle sonuç alamıyoruz. Öncelikle bu eğitimi verecek öğretmen eğitimiyle işe başlamalıyız. Dünyada ilgi uyandıran yatırım çeken ülke olabilmemiz için öncelikle Hukuk reformunu yapmamız gerkir. Bunun yaparak yatırımlar için güvenirlik kazanırız. Bunun sonucunda daha çok yabancı yatırım çekerken, yerli yatırımcılarımızı da ülkemizde tutarız.”
Doğu’dan, Orta Anadolu’dan ve Ege’den üç sanayi oda başkanının yeni dönem beklentileri bunlar.
Benim buna ekleyeceğim, yeni Hükümetin ekonomi kurmaylarının, eli taşın altında olan bu yatırımcı ve üretici güçlerle sürekli diyalog içinde olarak, iletişim içinde karşılıklı işbirliği içersinde olarak yeni dönemin yol haritasını çizmeleri.