Twitter devrimi

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ [email protected]

Geçtiğimiz hafta Y Nesli'nin iş ortamlarında ne gibi değişiklikler getireceğinden bahsetmiştim. 1 hafta içerisinde bu yeni neslin, nasıl bir devrime ön ayak olduğunu görmüş olduk. Medya her gün, daha 30 yaşında olmayan kitlelerin internet üzerinden örgütlenip 30 yıldır iktidar olan Hüsnü Mübarek'i nasıl devirdiğini anlatıyor. Hüsnü Mübarek ise bu neslin can damarını yani interneti keserek durumu kurtarmaya çalışıyor.

 Mısır'da internetin fişini çeken Hüsnü Mübarek sanırım bu gün farkındadır ki aslında bu büyük kitle 30 yıllık iktidarın fişini çekmiştir.  

Twitter ve benzeri sosyal ağların son yıl içerisinde ciddi bir değişim geçirdiğini söylüyor sosyal ağ uzmanları. Sosyal ağ uzmanları demişken, artık böyle bir meslek grubunun oluştuğunu biliyor muydunuz? Hatta birçok kurumun artık bünyelerine sosyal ağ uzmanı istihdam ettiğini ve online itibarlarını korumaktan pazarlama kampanyalarını yürütmeye kadar birçok işi yaptıklarını biliyor muydunuz? Neyse bu bir başka yazının konusu, biz dönelim sosyal ağlardaki değişime. Özetleyecek olursak, geçtiğimiz yıllarda bu tarz ağları daha çok internet gençliği olarak tabir edebileceğimiz Y Nesli kullanırken bu günlerde çok daha geniş bir katılıma sahip. Şimdilerde aynen Facebook'ta da gözlemleyebileceğiniz gibi her yaştan ve farklı sosyal statülerden kişiler sosyal ağlarda yerini alıyor, tartışmalara katılıyor ve çevresiyle olan ilişkisini büyütüyor. Dahası daha önceden kullanan kitle, buradaki tartışmaları yönlendirirken, yeniler daha ziyade tüketici konumundalar.

Yani bir yanda tüm bu ağdaki mesajları, konu başlıklarını ve oluşturulacak yeni teknolojinin seyrini değiştiren, belirleyen etken grubun yanı sıra, daha çok izleyici olan, bu grubu takip eden ve fikirlerden etkilenen edilgen bir kitle oluşmaya başladı. Yani sosyal ağlar kendi içlerinde doğal önderlerini oluşturmaya başlamıştır.

İşte bu yüzden, yaşı küçük olmasına veya herhangi bir sosyal statüsü olmamasına rağmen internet fenomeni(!) sıfatlı kişiler binlerce takipçilerini etkiliyor veya bir anlamda yönetiyor.

Elbette sanatçılar, politikacılar, sporcular, yazarlar kısacası geleneksel medyanın ünlülerinin de takipçileri bol. Ancak her iki grubun söylemlerinin nüfuzu ve etkisi arasında dağlar kadar fark var. Takipçileri kendilerinden biri olarak gördükleri bu fenomenlerin söylediklerine, yazdıklarına ve paylaştıklarına çok daha fazla itibar ediyor.

Twitter, 140 karakter ile beğenilerini veya hoşnutsuzluklarını paylaşan bu yeni önderlerin izinden gidenler ile yeni bir anlama bürünmüş durumda. 2011 içerisinde daha birçok vakada bu etkinin hem toplumsal olaylarda hem de kurumların pazarlama stratejilerinde derinden göreceğiz. 

Twitter.com/murat_yildiz

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019