Tutuklulukta veya gözaltında geçen süreleri borçlanma

İbrahim IŞIKLI
İbrahim IŞIKLI SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU [email protected]

Sigortalı iken herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan beraat edenlerin tutuklulukta veya gözaltında geçen prim ödenmemiş süreleri borçlandırılacaktır.

Mahkumiyetle sonuçlanmış olan tutululuk veya gözaltı süreleri ise borçlandırılmayacaktır.

Sigortalıların tutuklandıkları veya gözaltına alındıkları tarih ile berat ettikleri tarihin yer aldığı cumhuriyet savcılıklarınca onaylanmış belgeler borçlanma talep dilekçesine eklenecektir.

5510 sayılı kanunun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine tabi olanların bu kapsamda iken tutuklulukta veya gözaltında geçirdikleri süreleri hakkında kanunun 45'inci maddesi uyarınca işlem yapılacağından, bu süreler borçlandırılmayacaktır.

Grev ve lokavtta geçen süreleri borçlanma

Sigortalıların grev ya da lokavtta geçen sürelerinde, malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödenmediğinden iş akitlerinin askıda kaldığı bu süreler 5510 sayılı kanuna göre gün sayısı olarak değerlendirilmemektedir.

Kanunun 41'inci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi ile sigortalılar grev/lokavtta geçen sürelerini de borçlanabileceklerdir.

Grev veya lokavtta geçen süreleri gösterir Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü'nce onaylanmış belgeler borçlanma dilekçesine eklenecektir.

Avukatlık stajında geçen süreleri borçlanma

1136 sayılı Avukatlık Kanunu gereğince avukatlar, sigortalı olmaksızın ilk altı ay mahkemelerde, kalan altı ay da avukat yanında olmak üzere toplam 1 yıllık staj sürelerini gösteren onaylı baro belgesi ve borçlanma talep dilekçesi ile kuruma başvurmaları halinde bu süreleri borçlanabileceklerdir.

Borçlanma yapılabilmesi için staj süresinin tamamlanması gerekmektedir. Ancak, 29/09/1987 tarihinden önce avukatlık stajını tamamlamadan hakim adaylığına başlayanların mahkemeler nezdinde geçen staj sürelerinin hakim adaylığından sayılıp sayılmadığı, sayılmış ise ne kadarının sayıldığı Adalet Bakanlığı'ndan sorulacak ve alınacak cevaba göre borçlanma işlemi sonuçlandırılacaktır.

29/09/1987 tarihinden sonra avukatlık stajını tamamlamadan hakim adaylığına başlayanların ise bu süreleri hakimlik adaylığından değil, meslekte geçmiş sayıldığından, bu süreler borçlandırılmayacaktır

5510 sayılı kanunun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanların borçlandırılmasında kurumlarından tüm hizmetlerini gösterir onaylı hizmet belgesi istenecektir.

Borçlandırılacak olan süre hiç bir şekilde bir yıllık süreyi geçemeyeceğinden, bu sürenin tespiti staj bitim tarihinden geriye doğru gidilmek suretiyle yapılacaktır.

Borçlanma tutarının hesaplanması

5510 sayılı kanunun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının; (a) ve (b) bentleri ile kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa (c) bendi kapsamında sigortalı sayılanların, bu kanunun 41'inci maddesine göre borçlanacakları sürelere ait prim tutarı, sigortalıların veya hak sahiplerinin talepte bulundukları tarihte 5510 sayılı kanunun 82'nci maddesine göre prime esas kazancın alt ve üst sınırları arasında olmak üzere kendilerince belirlenen günlük kazancın yüzde 32'si oranında hesaplanacaktır.

Borçlanılacak sürenin hesabında ayın 28, 29, 30 ve 31 gün çektiği üzerinde

durulmaksızın ay 30, yıl 360 gün olarak alınacaktır. Borçlanacağı sürenin başlangıcı ve bitişi

ay içinde herhangi bir tarih ise o aylara ait gün sayısı parmak hesabı yapılmak suretiyle

hesaplanacaktır.

Prime esas günlük kazanç alt sınırı asgari ücretin otuzda biri, üst sınırı ise prime esas günlük kazanç alt sınırının 6 buçuk katıdır. 01/07/2009-31/12/2009 tarihleri arasında prime

esas kazancın alt sınırı günlük 23,10 TL, üst sınırı 150,15 TL olarak dikkate alınacaktır.

Borçlanma tutarı (Borç tutarı = Belirlenen günlük kazanç x % 32 x Borçlanılacak gün sayısı) formülüne göre hesaplanacaktır.

Sigortalının borçlanmaya esas günlük kazancının tespitinde, adi posta veya kargo ile gönderilen veya kuruma doğrudan verilen borçlanma dilekçesinin kurum kayıtlarına intikal

ettiği tarih, iadeli taahhütlü veya acele posta servisi olarak gönderilenlerde ise postaya verildiği tarih esas alınacaktır.

Tahakkuk ettirilen borç tutarı, ilgiliye iadeli taahhütlü olarak tebliğ edilecek, PTT alındısının ilgiliye teslim edildiği tarih borcun tebliğ tarihi olacaktır. Hesaplanan borç, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde sigortalı veya hak sahipleri tarafından kuruma ya da kurumun anlaşmalı olduğu bankalara ödenecek, bir ay içinde ödenmeyen borçlanmalar ise geçerli sayılmayacaktır. Borcun bir ay içinde tamamının ödenmemesi halinde, ödenen miktara karşılık gelen süre sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir.

Kuruma yazılı olarak başvurup dilekçeleri ekinde borçlanma belgeleri bulunmayanlardan bir ay içinde söz konusu belgeleri ibraz etmeyenlerin hizmet borçlanma tutarları, belgenin kurum kayıtlarına ibraz edildiği tarihte geçerli olan prime esas günlük kazanç miktarlarına göre hesaplanacaktır.

Her borçlanma için ayrı borçlanma talep dilekçesi alınacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar