TÜSİAD'ın "yeni Anayasa çalışması"
"İnsanlarımızın özgürlüğü, ülkenin bölünmesinden, devletten daha önemlidir. Devlet insanları mutlu etmek için vardır.
Eğer bu salonda bulunanlar Türkiye'de insanların mutluluğunun bu ülkenin bölünmesinden daha önemli olduğunu kabul ediyorlar ise,yeni Anayasa'nın nasıl olması konusundaki çalışmalara devam edelim. Yoksa bu çalışmalara gerek yok…"
Cem Boyner bunları söyleyerek kürsüden inerken izleyenlerin büyük kısmından güçlü alkış aldı. Ön sırada oturan işadamı İsak Alaton yerinden kalktı. "İşte bu kadar!" diyerek Cem Boyner'i alnından öptü. Ve mutlu şekilde salonu terk etti..
TÜSİAD'ın 40'ıncı yılı kutlanıyor. Kutlama programı çerçevesinde değişik araştırmalar yapılacak. Anayasa konusuna öncelik verilmiş.
Uzmanlar yeni anayasanın temel ilkelerini tartışmışlar. Prof. Dr. Ergun Özbudun ve Prof. Dr. Turgut Tarhanlı toplantılarda ortaya çıkan görüş ve önerileri toplayarak bir rapor haline getirmişler.
Dün yapılan TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında iki bilim adamı önce çalışmalar hakkında bilgi verdiler. Daha sonra TÜSİAD üyeleri Anayasa konusundaki görüş ve önerilerini dile getirdiler. Sorular sordular.
Cem Boyner, soru sormadı da kürsüye çıkarak Anayasa'nın temel ilkesi üzerine görüşünü bu yazının başında özetlenen şekilde ifade etti.
Prof. Dr. Ergun Özbudun, yeni Anayasa'da "Anayasa'nın değiştirilemez maddelerinin bire indirileceğini" anlattı. O tek maddenin ise "Türkiye'nin yönetim şekli Cumhuriyet'tir" şeklinde olacağını söyledi.
Özbudun'a göre, Türk halkı artık demokrasiyi benimsedi, laikliği benimsedi, kuvvetler ayrımı ilkeleri uygulanıyor bu nedenle bugüne kadarki anayasalarda yer alan değişmez maddelere gerek yok. Kaldı ki gelecek nesilleri değişmez madde ile bağlamak da yanlış olur.
Bu açıklamalardan sonra bir izleyici sordu. "İyi de siz bu anayasada Cumhuriyet ilkesini değişmez madde diye koyuyorsunuz. İleride birileri onu da değiştiremez mi?"
Prof. Dr. Özbudun'a göre Türkiye'de bundan sonra 4 siyasi parti olacak. Merkez sağ parti, orta sol ve laikliği savunan parti, milliyetçi parti, azınlığı temsil eden parti.
Bir izleyicinin, "Ön seçim olmadığına, TBMM'de Anayasa'yı değiştirecek kadroların merkez yoklaması ile parti başkanlarınca belirleneceğine göre, yapılacak anayasaya nasıl olup da halkın anayasası denilebileceği, anayasayı milletin temsilcilerinin mi yoksa parti liderlerinin adamlarının mı yapacağı" sorusunu Prof. Dr. Özbudun şöyle cevapladı: "Çağımızın demokrasisi, partiler demokrasisidir. Çağımızda demokrasi bireysel temsile dayanmıyor, partilerle özdeşleşen bir demokrasi var.."
Tek parti hakimiyetinde ne olur sorusuna verilen cevap da "Uzlaşma yöntemleri denenebilir" şeklinde oldu.
Bu son Anayasa çalışmasının öncekilerden farkı sorulduğunda Prof. Dr. Özbudun, "Bu çalışma daha sivili daha demokratik ve daha hürriyetçi ilkelere dayanıyor. Eski çalışmalarda 'yapılabilirlik endişesi' vardı. O günlerim şartlarında bazı şeylerin tartışılması gerçekleştirilmesi imkansızdı. Şimdi şartlar oldukça değişti" dedi.
Önümüzdeki aylarda bu konu uzun uzun tartışılacak.