TÜSİAD'cılar mutlu ve umutlu görünüyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

TÜSİAD'ın dün yapılan 41'inci Genel Kurul Toplantısı Başbakan Sayın R. T. Erdoğan'ın katılması ile mutlu ve umutlu bir toplantı görünümünde gerçekleşti.

Sayın R. T. Erdoğan TÜSİAD ile ilgili olarak bundan önce değişik vesilelerle olumsuz ifadeler kullandığından TÜSİAD toplantısına katılması beklenmeyen bir gelişme idi.

TÜSİAD'cılar bu beklenmeyen gelişmeyi değerlendirmek, misafiri üzmemek için ellerinden geleni yaptılar.

Üyelerin hemen tamamı salonda idi. Başbakanı coşkulu alkış ile karşıladılar. Sayın Mustafa Koç ile Sayın Ümit Boyner konuşmalarında başbakanı üzecek hiçbir konuya değinmedi.

Başbakan da TÜSİAD'cıları gücendirecek hiçbir söz söylemedi.

İlginç bir gelişme daha oldu. TÜSİAD Genel Kurulları'nda üyelere her yıl ekonomiyi değerlendiren bir rapor dağıtılır. Bu yıl böyle bir rapor dağıtılmadı.

Bu toplantıya katılanları izleyen,konuşmaları dinleyen tarafsız bir gözlemcinin söyleyebileceği tek bir şey vardır: "TÜSİAD üyeleri ekonominin gidişinden, Hükümet'in politikalarından memnun. Bu iktidarın devamını arzuluyor. Seçimlerde AKP'nin iktidarda kalacağına inanıyor. İçlerinden geçen bazı istekleri, dile getirmek istedikleri eleştirileri varsa da konuşmamayı tercih ettiler.

Daha da önemlisi, TÜSİAD 40 yıl her genel kurul toplantısında katılanlara bir ekonomik rapor dağıttı. Bu raporda geçmiş yıl eleştirilir, gelecek hakkında öneriler yer alır. Bu yıl böyle bir rapor dağıtılmadı.

Bazı üyeler Başbakan'ın gücendirmemek için raporun dağıtımının ertelendiğini söyledi.

Sayın R. T. Erdoğan da konuşmasında ekonomi konularına girmedi. Sadece iş çevrelerinin ve yöneticilerin memnuniyetini yansıtan araştırmalardan söz etti.

Açık anlatımı ile TÜSİAD'ın 41'inci genel kurul toplantısı, TÜSİAD ile Sayın R. T. Erdoğan arasındaki buzların çözülme toplantısı oldu.

TÜSİAD'ın Hükümet ile çatılmasına gerek yoktur. Hükümet'in TÜSİAD'ın çalışmalarından, açıklamalarından gücenmesine gerek yoktur. TÜSİAD'ın amacı iktidarda hangi parti olursa olsun, üyelerinin sorunlarını, bekleyişlerini yansıtmak, ülkenin ekonomik ve sosyal sorunları hakkında görüş belirtmek, öneriler getirmektir.

İktidardan beklenen ise, ülkede önemli bir kesimin temsilcilerini çatısı altında toplayan TÜSİAD'dan gelecek önerileri,eleştirileri değerlendirmektir.

Bu ilişkiler çatışmadan, kavga etmeden, alınmadan, gücenmeden yürütülecek ilişkilerdir. Çünkü tarafların bekleyişleri ortak: Üretimi, istihdam,refahı artırmak. Daha güçlü ve daha mutlu bir Türkiye.

Gelelim en önemli soruya: Gerçekten Hükümet'in ekonomik ve sosyal politikalarından tüm TÜSİAD üyeleri memnun ve mutlu mu da sesleri çıkmıyor, yoksa Başbakan'dan çekindikleri için mi seslerini çıkaramıyor?

Başbakan toplantıdan öyle bir izlenim ile ayrıldı ki, "Hükümet'in ekonomik ve sosyal politikaları sayesinde TÜSİAD üyelerinin artık hiçbir derdi kalmadı. Hepsi hayatlarından memnun…. Üretim, istihdam yolunda. Kârlar iyi…"

TÜSİAD üyeleri gerçekten bu durumda ise, bu sevinilecek bir durumdur. Biz de bilelim, biz de sevinelim…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018