Turunçgil sektörü 2020’ye hazırlanıyor
Bilindiği üzere dört yılda bir düzenlenen Dünya Turunçgil Kongresi'nin 13'üncüsü 2016 yılında Brezilya'da gerçekleşmiş ve bir sonraki kongrenin Türkiye’de yapılması kararı alınmıştı. Bu kararın alınmasında o dönem kongreye katılan turunçgil sektörü temsilcilerinin Türkiye’yi, Çukurova’yı, Mersin’i ve sektörü başarılı bir şekilde temsil etmeleri büyük rol oynamıştı.
Geçtiğimiz günlerde gazetemizi ziyaret eden Ulusal Turunçgil Konseyi (UTK) Başkanı Kemal Kaçmaz narenciye sektörü, kongrenin önemi ve hazırlıklar hakkında bilgi verdi. Kaçmaz, “Yaş meyve sebze sektörü içerisinde en önemli alt grubu oluşturan turunçgillerde dünya üretiminde birinci sırada Çin Halk Cumhuriyeti, ikinci sırada Brezilya, üçüncü sırada ABD bulunuyor. Türkiye ise turunçgil üretiminde sekizinci sırada ve önemli ihracatçı ülkelerden biri. İlki 1968 yılında Amerika'da gerçekleşen bu kongre o yıldan bugüne kadar her 4 yılda bir dünyanın muhtelif ülkelerinde gerçekleştiriliyor. 3 yıl sonra Mersin’in ev sahipliğinde yapılacak dev organizasyonun akademik ağırlıklı gerçekleşmesi planlanmakla birlikte turistik ve teknik gezilerin de etkinliğe dahil edilmesi, turizmi tetikleyecek stratejik bir hamle olacak” dedi.
Ülkemizde 14'üncüsü düzenlenecek kongre için çalışmaların yoğunlaşmaya başladığını ifade eden Kaçmaz, “Kongre Organizasyon Komitesi bu kapsamda eylem planını hazırladı. Kongreye 60’a yakın ülkeden 2 bin 500 akademisyen ve turunçgil sektörünün temsilcilerinin katılımı bekleniyor. Bir hafta sürecek olan kongrede özellikle turunçgilin, ülkemizin ve bölgemizin tanımının yapılacak olması çok . Esas tanıtım atağına 2018 yılında başlayacağız. Ama boş da durmuyoruz şimdiden tanıtım ve hazırlıklara başladık. Kongreyle ilgili web sayfalarını hazırladık ve kongreye özel logo oluşturduk” ifadesini kullandı.
Kongreyi kentimizin ve ülkemizin bir tanıtım fırsatına çevirmek için Ulusal Turunçgil Konseyi ve yerel yönetimler başta olmak üzer tüm kurum ve kuruluşlara önemli görevler düşmekte. Merkezi hükümet ile yerel yönetimler arasındaki işbirliğinin en güzel örneklerinden biri olan, 2013 yılında gerçekleştirilen ve 24 ülkeden binlerce kişinin katıldığı Akdeniz Oyunları ile ciddi bir tanıtım ivmesi yakalayan Mersin, Suriye başta olmak üzere Ortadoğu’da yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle turizmde umduğunu bulamamıştı. 2020 yılında düzenlenecek Uluslararası Dünya Turunçgil Kongresi ile tekrar ciddi bir fırsat yakalayacak olan kentimiz için bu kongre hem ticaret, hem ihracat hem de turizm açısından dönüm noktası olacak.
Yenişehir Kültür ve Kongre Merkezi'nin ev sahipliğinde yapılacak kongre için Büyükşehir Belediyesi bir koleksiyon bahçesi hazırlayacak. Belediye aynı zamanda şehrin birçok yerini turunçgil ağaçlarıyla donatarak, şehrin ve bölgenin kongreyle bütünleşmesini sağlayacak. Bilimsel bir kongre düzenleneceği için tüm bilim kuruluşları, özellikle de üniversiteler ve araştırma kuruluşları ile ortaklaşa çalışmalar yürüten Kongre Organizasyon Komitesi önümüzdeki günlerde geniş katılımlı bir toplantı düzenleyerek, kamuoyunu hazırlıklarla ilgili bilgilendirecek.
2020 yılında yapılacak olan Uluslararası Turunçgil Kongresi’ni ülkemize ve ilimize kazandıran Ulusal Turunçgil Konseyi başta olmak üzere, emeği geçen herkesi kutluyorum. Organizasyonun başarılı geçmesi için tüm kurum ve kuruluşların el birliğine ihtiyaç olduğunu bir kez daha belirterek kentimizde bu tür organizasyonların artarak devam etmesini temenni ediyorum.