TÜRKTRADE ve dış ticaret

Dr. Hakan ÇINAR
Dr. Hakan ÇINAR SIRADIŞI [email protected]

Dış Ticaret’e ilişkin sivil toplum örgütleri arasında kim var ülkemizde diye baktığımızda, karşımıza hemen Türkiye Dış Ticaret Derneği (TURKTRADE) çıkıverir. 1983 yılında beri faal ve üyesi olan 37 büyük ve kurumsal şirket kanalıyla Türkiye’nin ihracatının yaklaşık üçte birini temsil eden Türkiye TURKTRADE, geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği 22.Olağan Genel Kurul’u ile yeni yönetim kurulunu seçerek faaliyetlerini daha da hızlandırmayı hedefliyor. Yapılan seçimde Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Sarkuysan AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Hayrettin Çaycı getirildi. Çaycı başkanlığı daha öncesinde de bu görevi başarı ile yürüten Arçelik AŞ Genel Müdürü Hakan Bulgurlu’dan teslim aldı. Yapılan açıklamaya göre yeni yönetimde, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini Kibar Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Kibar Dış Ticaret Genel Müdürü Serdar Koçtürk, Sayman Üyeliği ise Arçelik AŞ Genel Müdürü Hakan Bulgurlu yürütecek. Diğer Yönetim Kurulu Üyeleri ise: Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Zorlu Tekstil Grubu Başkanı Vedat Aydın, Yaşar Holding Dış Ticaret Başkan Yardımcısı Cüneyt Başbakkal, Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, DHL Ekspress Türkiye Müşteri İlişkileri Direktörü Nil Keskin Keleş, Li&Fung Mümessillik Pazarlama Ltd. Şti. İcra Kurulu Üyesi Fatya Mamcu, ÜNSPED Gümrük Müşavirliği ve Lojistik Hizmetleri AŞ Hissedarı Yusuf Bulut Öztürk ve Eleks Dış Ticaret AŞ Genel Müdürü Kemal Şahbazoğlu oldu. Öncelikle tüm göreve gelen isimlere başarılar diliyoruz. 

Sadece yönetim kurulunda yer alan kişilerin temsil ettiği firmalara baktığımızda her birinin bir dev olduğunu, pek çoğunun kendi alanlarında ülkenin lideri konumunda yer aldığını görüyoruz. İşte bu sebeple, benim bu dernekten bir vatandaş olarak da beklentilerim son derece yüksek olmaktadır. Ülke dış ticaretine yönelik kamu organları ile ve diğer sivil toplum örgütleri ile çok daha fazla koordinasyon ve işbirlikleri yürütmek suretiyle eminim ülke mevzuatlarına ve dış ticaretimizin gelişimine, teşviklerin artmasına ve hep dile getirdiğim transit üs olabilme konusunda lojistik sektörü ile de yürütülecek dayanışma ile daha hızlı yol alınabileceklerine inanıyorum. Dış Ticarete gönül vermiş ve profesyonel anlamda da bu konuda faaliyetini sürdüren; aynı zamanda yalnızca bu sebeple akademisyenliği de devam ettiren bir kişi olarak da her zaman TURKTRADE’nin yanında olacağımı da belirtmek isterim. Yine Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile de daha yoğun işbirliklerinin ihracata da önemli katkılar sağlayacağı görüşündeyim. Benim pek çok yazımda Türkiye’nin dış ticaretine değindiğimi okurlarım bilirler; bu konuyu her zaman çok fazla önemsiyor olmak, hep gündemde tutmak ve devlet büyüklerimizin de daha fazla eğilmelerini sağlamak düstur olmuştur yaşamımda. Ülkemizin ekonomisini her yönü ile ele aldığımızda aslında bu durum hepimizin misyonu, görevi ve önceliğini oluşturmalıdır. Ekonomimizi çağ atlatmak istiyor isek, öncelikli olarak katma değerli ihracatımızı arttırmalı, ikinci olarak da ülkemizi transit ticaret konusunda önemli bir konuma getirmeyi yanı sıra, coğrafi konumu sayesinde de transit üs haline getirmeyi ve mevzuatlarımızı da buna daha uygun hale taşımalıyız. Bu yönde başlamış ve yürütülen çalışmaları da hep birlikte sonuna kadar desteklemeliyiz.

Bu arada günümüz teknoloji çağı; bitirmeden önce geçtiğimiz gece katıldığım Türkiye Bilişim Vakfı’nın 20.yıl gecesine kısaca değinmek istiyorum. Cem Yılmaz’ın da konuğu olduğu gecede Başkan Faruk Eczacıbaşı başta olmak üzere, tüm vakıf üyelerini gönülden tebrik etmek istiyorum. Bilişimin geldiği nokta kadar, ülkemizin de bu konuya verdiği önem ve yetiştirdiği iş gücü ile, gidebileceği noktayı da işaret etmek açısından anlamlı mesajları taşıyor idi. İyi ki varsınız.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar