Türkmenistan’da 'Tabanca' krizi!
Polimeks İnşaat’ın Türkmenistan’daki otoyol projesinde ödenek krizi çıktı. Türkmen hükümeti, şirketin projeyi kendi imkanlarıyla yapmasını istedi. Ancak Polimeks patronu Erol Tabanca bunu kabul etmeyince ilişkiler gerildi. Projedeki yükümlülüklerini yerine getirmediği iddiasıyla uçağının kalkışına izin verilmeyen Tabanca, “Geri döneceğim” sözü verdi. Bu uzlaşma sonucu Tabanca’nın uçağı, kendi yaptığı havalimanından havalanabildi. Venezuela, dünyanın en büyük petrol rezervine sahip ülkesi. Ancak son birkaç yıldır içinden çıkamadığı sorunlar, üstüne ABD ambargosu ülkede enflasyonu 4 haneli rakamlara çıkardı, halk sokaklara döküldü. İran, dünyanın en önemli petrol üreticilerinden ancak Batı’nın hâlen devam eden sınırlı ambargosu nedeniyle ülkede işler pek yoluna sokulamadı. Azerbaycan’ın Manat’ı sürekli değer kaybediyor. Petrol fiyatlarında yaşanan bu keskin düşüş, enerji zengini ülkelerde fakirliğin artmasına da sebep oluyor. İşte bu ülkelere şimdilerde Türkmenistan da ekleniyor. Türkmenistan’da durum İran veya Venezuela gibi değil tabii. Fakat uzun zamandır bölgenin Dubai veya Katar’ı olmaya çalışan ülkede işler pek yolunda gitmiyor. Geçen yılın ortasında ilk kez halkın 1991’den bu yana bedavaya yakın bir fiyatla kullandığı su, doğalgaz, elektrik gibi hizmetler ücrete tabi tutulmaya başlandı. Lüksün Asya’daki yeni merkezi olma yolunda ilerleyen Türkmenistan’da ekmek, yumurta gibi temel besin ürünlerinin fiyatı zam üstüne zam görürken, tavuk gibi ürünlere de günlük sınırlama geldiği iddia ediliyor.
Ancak iddialar bununla da sınırlı değil. Orada iş yapan firmaların da ciddi sorunlar yaşadığı konuşuluyor. İşte Türkmenistan basınına da yansıyan en ciddi iddia, ülkede iş yapan en önemli yabancı işadamının başına gelenlerle ilgili. Yabancı derken, Türkmen olmayan bir firmadan bahsediyorum. Forbes’un zenginler listesine giren Polimeks’in patronu Erol Tabanca ile ilgili iddialar.
Kendi yaptığı alandan uçağını kaldırmadılar
Polimeks, Çalık Grubu ile birlikte Türkmenistan’ın en büyük ‘yabancı’ yatırımcısı. En önemli projelerinden birini 2013’te kazanmıştı. 2.25 milyar dolarlık o ihaleyle Aşkabat Uluslararası Havaalanı Projesi’nin yapımını üstlendi. Bir de Türkmenbaşı Otoyol Projesi var. İddialara göre Türkmenistan yönetimi, bütçeyi dengelemek için Erol Tabanca ile masaya oturmuş. Projeyi şimdilik kendi imkanlarıyla bitirmesini, daha sonra ücreti ödeyeceklerini söylemiş... Ancak kabul görmeyince ilişkiler gerilmiş. Kendi yaptığı havalimanında uçağının hareket etmesine sözleşmedeki yükümlülüklerini yerine getirmediği sebebiyle izin verilmemiş. Hatta ülkeye dönmeyeceği bile konuşulmuş ancak Tabanca geri geleceği sözünü verince uçağı havalanmış. İşte bu iddiaların doğru olup olmadığını, doğru ise yaşananların ayrıntılarını, doğru değilse neden böyle bir kampanya başlatıldığını Polimeks’in Erol Tabanca ile birlikte 3 kurucusundan biri olan Cem Siyahi’ye sorma gereği duydum. Cem Siyahi, Polimeks’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı. Kendisine Türkmen basınında çıkan haberleri de gönderdim, geri dönüş yapacağını söyledi ancak dönmedi.
Venezuela, İran, Azerbaycan derken, enerji zengini ancak petroldeki düşüş nedeniyle fakirleşen 3 ülkeye şimdi Türk şirketlerin en fazla iş yaptığı Türkmenistan da ekleniyor.
“Uçağımız teknik sebepten kalkmadı”
Yazımızın yayınlanmasının ardından Polimeks’in Başkan Yardımcısı Cem Siyahi telefonla aradı. Telefonla görüştüğümüz sırada yurtdışında olduğunu ve bu nedenle geç döndüğünü ifade eden Siyahi, “29 Eylül 2017 tarihinde Yönetim Kurulu Başkanımız Erol tabanca ve beraberindekiler şirketimize ait özel uçağımızla Türkmenistan’dan ayrılırken teknik sebeplerden dolayı 2 saat kadar havaalanında beklemek zorunda kalmıştır. Ancak bunun sonrasında teknik olumsuzluklar giderilmiş ve uçak kalkmıştır. Polimeks’in Türkmenistan’da tamamlamış olduğu işlerle ilgili hiç bir sıkıntı olmayıp iş bitirme belgelerinin hepsi tamdır, tüm iş teslim akitlerimiz imzalı ve onaylıdır. Sürdürmekte olduğumuz olan işlerimizde ödeme imkanları çerçevesinde devam ettirilmektedir” açıklamasında bulundu.