Türkiye’yi kadınlar büyütecek

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Turkcell hayatın her noktasında kadınların yanında olmayı ve eğitimde, iş hayatında ve istihdamda fırsat eşitliği ilkesi ile hareket etmeyi hedefliyor. Şirket bu kapsamda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü geleneksel hale getirdiği “Türkiye’yi Büyüten Kadınlar Buluşması” etkinliği ile kutluyor. Etkinliğin bu sene dördüncüsü gerçekleştirildi. 
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, “Kadınlar olarak birlikte gücümüzü daha iyi ortaya koyabiliyor ve birbirimizi dinledikçe her birimizin ne kadar cesur olduğunu daha iyi anlayabiliyoruz” diyor. 

Turkcell Grup şirketlerinde çalışanların yüzde 50’si kadın. Bu rakam telekom sektöründe yüzde 23’ler seviyesinde. Turkcell Global Bilgi genelinde kadın çalışan oranı yüzde 60’a çıkıyor. Anadolu’da ise çağrı merkezleri sayesinde, Turkcell kadın çalışma oranlarının çok düşük olduğu illerde bu eşitliği sağlamaya çalışıyor. Turkcell yönetici kadrosunun yüzde 31’i kadınlardan oluşuyor. Bu oran yüzde 21 olan dünya ortalamasının üzerinde. Turkcell aynı zamanda kadının güçlenmesine dair önemli sosyal sorumluluk projelerine imza atıyor. Hatta bu projeler Birleşmiş Milletler tarafından örnek gösteriliyor: 
• Kardelenler projesi, eğitimde fırsat eşitliği için kızları destekliyor. Turkcell her yıl 10 bin kıza burs veriyor. Bugüne dek verilen burs sayısı 100 bin. Proje, 2010 yılının Mart ayında BM merkezinde düzenlenen panelde örnek proje olarak dünyaya tanıtıldı. 
• Ekonomiye Kadın Gücü Projesi, kadınların teknolojiye, finansal sistemlere ve eğitime erişimini sağlayarak onların ekonomiye daha fazla katılmalarını ve güçlenmelerini sağlıyor. 
• Turkcell Eylül 2012’de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı himayesinde ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) işbirliği ile “cepten kalkınma seferberliği” başlattı. Faydalanan kadınların sayısı 70 bine ulaştı. Hedef 4 yılda 100 bin kadına destek olmak. Bir yıl içinde sosyal borçlanma modeli sayesinde gelen destek ise 1 milyon TL’ye ulaştı. Turkcell, 2013’te kadınların ürünlerini sergileyip alıcıyla aracısız buluşabildikleri internet sitesi Turkcell El Emeği Pazaryeri’ni açtı. Amaç kadınları yeni nesil girişimcilere dönüştürmek.

qwegbfd.png

“Çalıkuşu” dünyanın en iyi 50 öğretmeni arasında 

Türkiye’yi Büyüten Kadınlar etkinliğinde, fark yaratmayı başaran kadınlardan, Türkiye’de başarılı kadın olmayı dinledik. Coca- Cola Türkiye, Kafk asya ve Orta Asya Bölümü Başkanı Galya Frayman Molinas ve girişimci Ahu Serter, genç kadın profesyoneller ve girişimciler için gerçek birer rol model. Sanatçı Candan Erçetin, kültürel çalışmaları ile Fransa tarafından Legion D’Honneur’e layık görülen bir kadın. Bu isimlerin dışında, bu sene fark yaratan kadınlar arasında yer alan bir diğer isim de Samsun Kumköy İlköğretim Okulu Öğretmeni Dilek Livaneli’ydi. Küçük bir köy okulunda kısıtlı imkânlarla neler yapabileceğini gösteren ve MEB tarafından Samsun’da ‘yılın mesleğinde fark yaratan öğretmeni’ seçilen Samsun Kumköy İlköğretim Okulu Öğretmeni Dilek Livaneli, çevresindekiler tarafından Çalıkuşu olarak nitelendiriliyor. Livaneli Varkey Gems Vakfı Küresel Öğretmen Ödülü Komitesi’nce “Dünyanın En İyi 50 Öğretmeni” arasında gösteriliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar