Türkiye'ye niyet, Rusya'ya kısmet
Rahip Brunson, FETÖ, Rusya ile füze alımı derken kopma noktasına gelen ABD-Türkiye arasındaki ilişkiler yeniden "müttefik" konumuna gelmek üzere. Suriye nedeniyle Ankara'ya gelen ABD'li heyetin görüşme trafiği bu canlanmanın da işareti. Ancak bazı noktalarda sembol denilebilecek tıkanmalar hala devam ediyor. Bunlardan biri de ABD'nin vatandaşlarına Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısı.
Hatırlanacağı üzere geçen yıl ocak ayında ABD Dışişleri Bakanlığı, yurtdışına gitmeyi planlayan vatandaşları için yeni uygulamaya koyduğu seyahat danışma dizininde, Türkiye’yi Sudan, Lübnan, Haiti, Venezuela gibi ülkelerle eşdeğer görüp güvenlik açısından 3’üncü kategori riskli ülkeler arasında göstermişti. Türkiye’ye gideceklere “Yeniden düşünün” uyarısını yapan Washington'un bu adımına karşılık, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Philip Kosnett Türk Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmış ve Ankara’nın rahatsızlığı iletilmişti. Aradan geçen bir yıla rağmen, ABD'nin tavrı değişmedi ve yenilenen listede Türkiye, 3'üncü kategoride kalmaya devam etti. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yenilediği listede Washington'un siyasi sorunların yanı sıra ambargolara devam ettiği Rusya, bir sınıf atladı, Fransa, Danimarka, İtalya gibi ülkelerle birlikte 2'nci kategoriye yükseltildi. Ancak Türkiye'nin değişim beklediği kategori değişmedi.
Asıl sorun ise Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu şehirlerinde ise kategorinin 4'üncü seviyede kalması. Bir anlamda Türkiye'nin yarısı Afganistan, İran, Kuzey Kore, Sudan, Libya gibi ülkelerle eş değer oldu.
Afganistan, Siirt’ten daha mı güvenli?
Peki bu kategorilerin anlamı ne?
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıkladığı risk kategorisinde 1 en güvenli ülkeyi, 4 ise tehlikeli bölgeyi sembolize ediyor.
Kategori 1'de emniyet ve güvenlik risklieri minimum seviyede. Bu ülkeler arasında Malezya, Portekiz gibi ülkelerin yanı sıra Ruanda, Gana, Angola gibi Afrika ülkeleri de dikkat çekiyor.
Kategori 2'de risklere karşı farkındalık uyarısı yapılıyor. Bu ülkeler arasında İsrail, Cezayir, Kolombiya, Kenya, Zimbabwe, Tunus gibi Türkiye'den daha sorunlu ülkeler de var.
Kategori 3'te seyahatlerden kaçınılması tavsiye ediliyor ve Türkiye bu listede Küba, Lübnan, Haiti, Sudan gibi ülkelerle yan yana.
Kategori 4'te ise Afganistan, Somali, Suriye, Yemen, Libya gibi sıcak çatışmaların günlük hayatın birer parçası olduğu ülkeler var. Siir, Şanlıurfa gibi kentlerin de yer aldığı Türkiye'nin bir kısım kentleri, bu ülkeler arasında gösteriliyor.
Türkiye, 1 senedir, ABD'den kategorinin iyileştirilmesini bekliyor. ABD'ye göre Washington'un ambargo uyguladığı, Ukrayna ve Suriye'de karşı karşıya geldiği Rusya, müttefik ülke Türkiye'den daha güvenli görünüyor.