Türkiye’ye niyet İran’a kısmet
İstanbul’da yaşanan terör olayları en çok turizm sektörünü vurdu. Özellikle 5 yıldızlı otellerin doluluk oranlarındaki düşüş, ardından uluslararası markaların teker teker bazı operasyonlarını kapatma kararı sektörü olumsuz etkiledi... Alman Steigenberger, Amerikan Edition, dünya devi Hilton’un ParkSA otelleri hizmet vermeyi durdurdu, şubelerini kapattı. Aslında bu süreçten yatırım kararı alanlar da etkilendi. Bunlardan biri de İspanyol Melia Hotels...
Türkiye’de pek duyulmasa da Avrupa’nın en büyük turizm şirketlerinden biri Melia... Latin Amerika’dan Asya-Pasifik’e kadar 40 ülkede 350’den fazla oteli var.
‘Önce İstanbul, sonra Antalya’
2012’de İstanbul’da düzenlenen UNWTO Kent Turizmi Küresel Zirvesi’nde konuşmacılardan biri de Melia Hotels'in Orta Doğu ve Afrika Kıdemli Başkan Yardımcısı Daniel Lozano’ydu. Türkiye’ye gireceklerini anlatan Lozano, 2015’te ilk oteli İstanbul’da açmayı planladıklarını söylemişti. İmza aşamasındaki proje Avrupa yakasında olacaktı. Adı da belliydi: Melia Hotels İstanbul... Otelin yaklaşık 400 odalı olması planlanıyordu... Melia’nın üst yöneticilerinden Lozano, İstanbul’da sınırlı kalmayacaklarını ise şu sözlerle anlatmıştı: "İstanbul'un ardından Antalya'da da bir otele sıcak bakıyoruz. İstanbul'daki otel ile Antalya'dakinin çapraz satışla birbirini destekleyeceğini düşünüyoruz...”
Bu sözlerin ardından 5 yıl, hizmet vermesi gereken otelin açılacağı tarihin üzerinden ise 2 yıl geçti...
İspanyol Melia bir türlü gelmedi...
Aslında doğrusu şu: Melia, Türkiye yerine İran’ı tercih etti.
Geçtiğimiz hafta bununla ilgili bir anlaşma imzalandı.
Melia’nın CEO’su ve sahibi Gabriel Escarrer ile Azimzadeh adlı İranlı şirketin CEO’su Ahad Azim Zadeh anlaşmanın taraflarıydı.
Melia, Mazandaran Eyaleti’ne bağlı Salman Shahr adlı bölgede ilk otelini kuracak. Gran Melia Ghoo Hotel ile İspanyol şirket, İran’a giren ilk uluslararası otel markası unvanını alacak. Hazar Denizi kıyısındaki genellikle tatil bölgesi olarak bilinen Salman Shahr’daki otel, 180 bin metrekarelik bir alanda hizmet verecek. 130 metrelik kulede yer alacak otelde 319 delux oda, 7 restoran olacak.
Türkler de 10 otel için imza attı
Hatırlayacağınız gibi Türkiye’den otelcilik şirketleri uzun zamandır İran’ı takip ediyor...
Geçtiğimiz yıl mayıs ayında eski Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ve beraberindeki heyetin İran’a gerçekleştirdikleri çalışma ziyaretinde imzalanan protokole göre Türk yatırımcılar İran’da yatırım yapacaktı.
Protokole göre Türk yatırımcılar Tahran, İsfahan, Şiraz, Tebriz ve Maşhad’da en az 10 otel yapmayı planlıyordu...
Türkiye’de yatırım yapmayı planlayan İspanyol şirket, İstanbul ve Antalya planlarını iptal etti...
En iyi ihtimalle erteledi...
İran’ı tercih etti...
Şimdi gözler protokol imzalayan ve 10 otel kurmayı planlayan Türk turizmcilerde...