Türkiye’nin yeni hedefi “Akıllı ve teknik tekstil” yatırımları olmalı

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler [email protected]

Türkiye, gerek makine yatırımı, gerek insan kaynağı açısından, tekstilde dünyanın önde gelen üreticileri arasında yer alıyor. Bu yüzden, pek çok marka, üretimleri için Türkiye’yi tercih ediyor. Ancak, devlet desteğine, teşviklere, yapılan fabrika, pazarlama ve mağaza yatırımlarına rağmen, dünyada öne çıkan marka sayımız bir türlü artamıyor.

Ülkemizin, tekstilde öne çıkabilmek için yeni ve modern bakış açılarına ihtiyacı var. Örneğin, teknoloji ve dokuma sanayiinin birleştiği akıllı tekstil pazarı pek çok fırsat sunuyor. Bu trendi çok önceden görerek, yatırımlara başlayan Zorlu Holding, önemli projelere imza atarak, öncülük yapıyor.

20 Ağustos tarihinde, şirketin “Akıllı Hayat 2030 vizyonu çerçevesinde Zorlu Tekstil’de başlattığı dönüşümü dinledik. 2030’da küresel olarak 3 trilyon dolarlık bir hacim yaratması beklenen akıllı tekstil pazarına odaklanan Zorlu Tekstil Grubu, cirosunun yüzde 20’sini bu alandan elde ediyor. Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Necat Altın ve Korteks Genel Müdürü Barış Mert’in katıldığı basın toplantısında, kuruluşun 2025 yılında akıllı tekstilin cirodaki payını yüzde 50’ye yükseltmeyi hedeflediğini öğrendik.

Zorlu Holding, tüm faaliyetlerini Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine göre belirlemiş durumda. ‘Akıllı Hayat 2030’ vizyonu çerçevesinde sürdürülebilirliğe yatırım yapıyor. Tüm grup şirketlerinin yönetim stratejisi, iş politikası ve süreçlerini yeni dünya düzenine uyacak bir biçimde yeniden yapılandırıyor. Akıllı teknolojilerin günlük yaşama yansımasını sağlayacak projeler geliştiriyor.

Tekstilin gelecekte katma değeri daha da artacak

Tekstil, diğer sektörlere göre daha geleneksel bir yapıya sahip. Binlerce yıllık bir tarihi var. Ancak, artan nüfus, azalan kaynaklar, teknoloji, akıllanan cihazlar gibi pek çok unsur, tekstil sektöründe de büyük bir dönüşüme neden oluyor.

Zorlu Grubu, ülkemizde sanayide en çok istihdam yaratan üç gruptan ve en çok ihracat yapan 7 kuruluştan birisi. Vestel’le edindiği teknolojik bilgi ve deneyim birikimini, yatırım yaptığı başka sektörlere de aktarıyor. Taç, Linens ve Valeron gibi ev tekstili markaları, Korteks gibi iplik üreten dev bir kuruluşu olan Zorlu Tekstil Grubu, kuruluşun sinerjisinden besleniyor. Teknik tekstil ve akıllı tekstil çözümlerinde önemli başarılar elde eden Zorlu Tekstil, akıllı tekstil alanındaki cirosunu, 2019 sonunda 140 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor

Zorlu Holding, aralarında Silikon Vadisi’nin de bulunduğu pek çok teknoloji merkezini yakından takip ediyor. Hatta kuruluşun Silikon Vadisi’nde bir şirketi de var. “Yeni dünyada disiplinler arası çalışma, malzeme bilimi ve teknolojinin birlikteliğinde, yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üreten yeni nesil bir ekonomi olacak. Özellikle tekstilin bu konuda çok şanslı olduğunu düşünüyorum” diyen Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül akıllı tekstil ürünlerinin dev bir Pazar yaratacağının altını çiziyor.

Yüngül’ün verdiği bilgiye göre, küresel akıllı tekstil pazarı 2008-2009 global ekonomik krizinden önce 60 milyar dolar civarındaydı. Bu rakam, 2015’te 90 milyar dolara, bu yılsa 160 milyar dolara yükseldi. Çin, ABD ve Almanya’nın sürükleyici gücü oluşturduğu bu pazarda Türkiye geçen yıl 1,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.

Akıllı tekstil pazarının, 2025 yılında 475 milyar dolara, 2030’da ise 3 trilyon dolara ulaşması öngörülüyor. Akıllı tekstil pazarı “Döngüsel ekonomi, geri dönüşüm” “İletken tekstil yüzeyleri” ve ”Karbon dokuma-kompozit teknolojileri” olmak üzere üç ana trend üzerinde şekilleniyor. Moda, giysi ve tekstil sektörleri nano malzeme ve kaplama teknikleriyle birleşmesi ve teknolojinin de tekstille bir arada kullanılabilmesiyle birlikte, pazar hızla büyüyor. Sağlık, bakım, spor ve korunma, otomotiv ve ulaştırma, ev tekstili ve askeri uygulamalar ise akıllı tekstilin en görünür olduğu alanlar olarak öne çıkıyor.

Vücut sıcaklığı, tansiyon, kalp atışı gibi vücut fonksiyonlarını ölçerek kayıt altına alan ve kullanıcıları uyararak doğru hareketler yapılmasını sağlayan sporcu kıyafetleri bugün akıllı tekstilin öne çıktığı alanlar arasında yer alıyor

Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, “Sürdürülebilirliği bir iş yapış biçimi olarak ele alan ve teknolojiden beslenen yenilikçi bir grup olarak Silikon Vadisi’nden aldığımız ilham ve yaptığımız araştırmalar neticesinde akıllı tekstile uzun süredir yaptığımız yatırımları arttırarak sürdüreceğiz” şeklinde konuşuyor.

Ciro akıllı tekstille ikiye katlanacak

Zorlu Holding Tekstil Grubu, Avrupa’nın en büyük entegre polyester iplik üreticisi Korteks ve ev tekstili üretiminde global liderlerden biri olan Zorluteks’le birlikte, 12 şirketten oluşan dev bir yapıya sahip. Ev tekstili markaları TAÇ, Linens ve Valeron ile hem dış pazar hem de iç pazarda ön planda yer alıyor.

Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Necat Altın; yakın gelecek planlarını “Önümüzdeki dönemde ticaret kanalımızı daha da akıllandıracağız. Yeni işler, yeni kanallar, e-ticaret ve uluslararası işbirlikleri ile büyümeye devam edeceğiz. Zorlu Tekstil olarak başlattığımız akıllı dönüşüm ile 2025’e kadar ciromuzu 2 kattan fazla artırmayı hedefliyoruz. Bu konuda en büyük gücümüzü Ar-Ge ve inovasyona yaptığımız yatırımdan alıyoruz. Bu sayede 2019’da sürdürülebilir ve akıllı ürün kategorilerinden gelen gelirlerimizi arttırmayı hedefliyoruz. Zorlu Tekstil Grubu olarak, halihazırda ciromuzun yüzde 20’sini oluşturan akıllı tekstilin ciromuzdaki payını 2025 yılında yüzde 50’ye yükseltmeyi hedefliyoruz. Bu alanda pay sahibi olmak, Akıllı Hayat 2030 hedeflerine ulaşma yönünde Zorlu Grubu’na da ciddi bir katkı sağlayacaktır” sözleriyle özetliyor.

Yenilikçi projeler

Zorlu Holding Tekstil Grubu, pek çok alanda faaliyet gösteriyor. Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Necat Altın’ın verdiği bilgiye göre: Güvenlik güçleri Korteks’in DRY TOUCH® kumaşları ile üretilmiş üniformalarla görev yapıyor. Zorlu Tekstil, otomotivde dünya markaları ile çalışıyor. Yaklaşık 5 bin ton otomotiv ipliği ihracatıyla, Avrupa’daki tüketimin yüzde 15’ini tek başına karşılıyor. Elektrikle tekstilin bir arada kullanıldığı iletken teknolojilere odaklanan kuruluşun, Vestel ile ortak yürüttüğü TÜBİTAK destekli çalışmaları devam ediyor. Kuruluş, ayrıca akıllı tekstilin ana trendlerinden biri olan kompozit alanındaki gelişmeleri de yakından takip ediyor
.
Kuruluşun geliştirdiği teknolojik ürünlere örnek olarak şunları verebiliriz:

• Pamuk ve Tencel ipliklerin geri dönüştürülmesiyle elde edilen Reborn Nevresim
• Pet şişe ve geri dönüşümlü polyester iplikler ile üretilen Reborn Perde
• Medikal Tekstiller
• UV Resistant Tente
• Kesik, sıyrık kaynaklı iş kazalarını engelleyen kesilme dirençli Cut Resistant Eldiven
• Şarj Edilebilen LED’li Perde.
• Güç Tutuşur Perde
• Ortam Havasını Temizleyen Misss Perde
• Kendini Temizleyen Stor ve Kumaş Perde
• Anti Bakteriyel Nevresim
• Uyku Analizi Yapan Alez
• EKG Ritim Takip Sistemli T-shirt
• Alarm Özellikli Solar Perde
• Fotovoltaik perdeler
• Elektromanyetik Dalgaları Kalkanlama Özelliğine Sahip Ev Tekstilleri
• Tarım ürünleri ile üretilen PLA iplikler

Henkel’den geri dönüşüme katkı

Henkel, 2025 yılına kadar tüm ambalajlarının geri dönüştürülebilir, yeniden kullanılabilir ya da gübreleşebilir olmasını amaç olarak belirledi. Kuruluş, ayrıca, Avrupa’daki tüketim ürünlerinin ambalajlarında kullanılan geri dönüştürülmüş plastik oranını yüzde 35’e çıkarmayı hedefliyor.
Henkel, yeni ambalajların geri dönüştürülebilirliğini belirleyebilmek için özel geliştirilmiş bir yazılım aracı olan EasyD4R’ı kullanıyor. Henkel, bu değerlendirme aracını, daha fazla şirket ve organizasyonun kullanabilmesi için web sitesinde yer alan www.henkel.com/easyd4r sayfasında genel kullanıma açtı.

EasyD4R yazılımı, Avrupa Plastik Geri Dönüştürücüleri’nin kamusal ve tanınmış kriter kataloglarını temel alıyor. Temel amacı, ürün geliştirmenin ilk aşamalarında olan ambalajların geri dönüştürülebilirliğini hızlı ve isabetli şekilde değerlendirebilmek.

Bir düğmeye basarak geri dönüşümü değerlendirin.

EasyD4R, ambalajın geri dönüştürülebilirliğini, onun bileşimine ve ilgili temel materyaller, etiket ya da renkleri gibi bileşenlerinin bireysel ağırlık oranlarına dayanarak değerlendiriyor.
Yazılım, söz konusu tüm materyaller, sınıflandırma esnasındaki tanımlama ve geri dönüşüm esnasındaki işlemden geçirme aşamaları için uygunluk bilgisi depoluyor. EasyD4R buna dayanarak, net sonuçları trafik ışığı değerlendirme sisteminde görüntülüyor: Her bir tasarımın yüzde olarak geri dönüştürülebilirliği hakkında bilgi veriyor.

EasyD4R ile ilgilenen şirketler, organizasyonlar ve uzmanlar, Henkel web sitesinde yer alan www.henkel.com/easyd4r sayfasından indirme işlemini ücretsiz olarak gerçekleştirebiliyorlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar