Türkiye’nin enerji arama çabaları
Geçtiğimiz haftalarda Enerji Bakanı Fatih Dönmez, İstanbul Silivri yakınlarındaki beş doğalgaz kuyusundan üçünde baca ateşleme (fl are) törenine katıldı. Bakan Dönmez, söz konusu üç kuyuda üretimin başlamasıyla Türkiye’nin doğalgaz üretiminin ikiye katlanacağını söyledi.
Ancak konuya ilişkin yayınlanan haberlere yönelik yorumlar iki noktada toplanıyordu. Birinci grupta, Türkiye’nin doğalgazda dışa bağımlılıktan kurtulacağı inancıyla kurulan sevinç cümleleri yer alıyordu.
İkinci grup ise açıklamanın seçim öncesi yapılmasını sorgulayan eleştirel yorumlardı. Yani, “Yıllardır her seçim öncesi petrol buluyoruz, doğalgaz buluyoruz. Ama seçimler geçtikten sonra bunlar unutuluyor” türünden eleştirilerdi bunların çoğu.
Konuyla ilgili çok sayıda soru geldi, geliyor ve biz de dilimiz döndüğünce cevaplamaya çalışıyoruz.
Peki nedir işin gerçeği?
Türkiye doğalgazda yüzde 98 oranında dışa bağımlı. Yerli üretimdeki her bin metreküplük artış önemli. Ancak bin metreküplerle ifade edilen ilave doğalgaz üretimi, yıllık yaklaşık 50 milyar metreküp doğalgaz tüketen Türkiye için devede kulak. Ama bu durum, gelişmeyi küçümsemeyi de gerektirmiyor.
Bu gelişimin tohumları yaklaşık üç yıl önce atılmıştı, sonuçlar yeni alındı. Geçen üç yıl içinde başka ilk adımlar da atıldı. Yani açılan doğalgaz ve petrol arama kuyusu sayısı giderek artıyor.
Türkiye’de halen 46 adet sahada doğalgaz arama faaliyeti yürüyor. Adıyaman, Batman ve Trakya olmak üzere üç bölgede ise üretim var.
Petrol ve doğalgaz üretimi amacıyla geçen yıl 73 kuyu açan TPAO bu yıl 139 kuyu açmayı planlıyor. Yani arama ve üretim faaliyetleri giderek artıyor ve sonuçları da rakamlara bir şekilde yansıyacaktır.
Türkiye iki sismik arama gemisi ile bir sondaj gemisi ile denizlerdeki arama faaliyetlerini de hızlandırdı. Geçen yıl satın alınan ikinci sondaj gemisinin devreye girişi için de gün sayılıyor. Fatih adlı ilk sondaj gemisinin Alanya açıklarındaki ilk sondaj kuyusundaki çalışmaları sürüyor. İkinci geminin de bu yıl içinde ilk sondajını vurması hedefleniyor.
Özetle, Türkiye petrol ve doğalgaz bulup üretme konusundaki faaliyetlerini son yıllarda ciddi şekilde yoğunlaştırmış durumda. Bu çalışmalar kıymetli ve sonuçları da yavaş yavaş ortaya çıkacaktır.
Ama bu konuyu ne abartmalı ne de küçümsemeli. İşin gerçeği neyse onun anlatılması önemli.