Türkiye’nin en iddialı şirket içi eğitim platformu: Turkcell Akademi

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler [email protected]

2006 yılında kurulan Turkcell Akademi, Türkiye’nin ilk kurumsal üniversitesi olma özelliğine de sahip. Akademi, Genel Müdür Kaan Terzioğlu’nun büyük desteğiyle  küresel işbirlikleri yapıyor. VR, AI, sanal sınıf, web-video, e-öğrenme ve mobil öğrenme gibi en güncel teknolojileri sunarak, eğitimde fark yaratıyor. Tüm şirketler için bir vaka çalışması niteliğinde olan Turkcell Akademi’nin çalışmalarını Genel Müdürü Banu İşçi Sezen’den  dinledim.

Önce rakamlar:

  • 2006’dan bu yana uzaktan öğrenme kanalı ve yüz yüze eğitimlerle yaklaşık 5 milyon saat eğitim verildi.
  • Her yıl Turkcell ekosisteminde yer alan 52 bin kişiye ulaşılıyor.
  • Eğitimler 600’ün üzerinde eğitmen tarafından veriliyor.
  • Turkcell Akademi’de sadece 2017 yılında Turkcell Grup ekosisteminde yer alan 2 milyon kişiye ulaşılarak yaklaşık 2.1 milyon saat eğitim verildi; ortalama kişi başı eğitim 64 saat olarak gerçekleşti.
  • Eğitimlerin yüzde 85’i online, yüzde 15’i ise sınıflarda düzenleniyor.
  • Turkcell Akademi 38 kişilik bir ekipten oluşuyor.

Turkcell Akademi 13 yaşında, yenilikleri nasıl yakalıyorsunuz? 

Biz “Gerçek sermayemiz insan” diyor ve ekiplerimizi geleceğe hazırlıyoruz, Örneğin, ‘’Turkcell Digital Masters’’programıyla, çalışanlarımızın veri analizi, yapay zeka, makine öğrenmesi gibi alanlardaki uzmanlık seviyesini yükseltiyoruz.  Bu program kapsamında dünyanın önde gelen Mooc (kitlesel çevrimiçi online kurs) platformlarından biri olan Udacity ile işbirliği yapıyoruz “Data Foundation, Introduction to Programming, Business Analyst, Data Analyst, Machine Learning, Artificial Intelligence” gibi Endüstri 4.0’da karşımıza çıkacak en önemli teknolojilerin oluşumunun temelinde olan bu programlarla halihazırda sektörde bulunmayan nitelikte elemanlar yetiştiriyoruz.

Kaç kişi  Digital Masters programını tamamladı?

Digital Masters programına 1092 kişi başvurdu. 721 kişi mezun oldu ve Nanodegre sertifikasını almaya hak kazandı. Ayrıca, programı tamamlayanlar arasından MIT (Massachusettes Institute of Technology) tarafından seçilen 25 kişi IoT odaklı MIT IoT Bootcamp’a katılma olanağı yakaladı.

Veri üzerine de programlarınız var bildiğim kadarıyla

Evet, “Data Science Enablement Programı” ile veri bilimi ve analitiğe yatırım yapıyoruz. Bu alanda çalışmak isteyen arkadaşlarımızı “Turkcell Veri Bilimi Elçileri” olarak konumlandırmayı hedefliyoruz. İstatistikten programlamaya ve veri tasarımına kadar birçok konuyu kapsayan program; sınıf içi eğitimlerin yanı sıra ödevler, projeler, iş başı koçlukları ve öğrendiklerini uygulayabilecekleri platformlarla destekleniyor. 6 ay süren eğitim sonrası katılımcılar Turkcell’in farklı ekiplerinde büyük veri ve analitik projelerin liderliğini yapmaya başlıyor.

Yazılımcı yetiştirmeye yönelik programlarınız var mı?

Eveti, 2013’te başlatığımız Geleceği Yazanlar projesiyle ülkemizdeki yazılımcı potansiyelini değerlendirmek v

e endüstriyel devrimin sonraki adımı olarak bilişim teknolojileri ve yazılımı öne çıkartmayo hedefliyoruz. 5 yılda 178 bin kayıtlı kullanıcıya,  50 milyon sayfa gösterimine ve 4.9 milyon kullanıcıya ulaştık. Online eğitimlerin yanı sıra 81 ilde ve KKTC’de 105 üniversitede 10 bin öğrenci ile yüz yüze paylaşım toplantıları gerçekleştirdik.  

2017’de TOBB ve TOBB Kadın Girişimciler işbirliğiyle yazılımı kadınlarla buluşturmak üzere “Geleceği Yazan Kadınlar” projesini hayata geçirdik. Geleceği Yazan Kadınlar’a 1400‘e yakın kadın başvurdu.  Proje bu yıl Sn. Emine Erdoğan’ın da büyük desteğiyle yola devam ediyor. Türkiye ekonomisine sağlayacağı katkıyla öne çıkan projenin yeni dönem tanıtımı 27 Kasım 2018’de Cumhurbaşkanlığı Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Yeni dönemde 21 ilde ve daha fazla kadına ulaşmayı hedefliyoruz.

Gençlere özel programlarınız neler?

Türkiye’nin yetenekli ve başarılı gençlerini Turkcell’e kazandırmayı amaçlayan Turkcell Akademi GNÇYTNK Programı, 2018 Brandon Hall Group Excellence in Talent Acquition Awards’ta (Yetenek Kazandırmada Mükemmeliyet Ödülleri) Best New Hire Onboarding Program (En İyi Eğitim ve Oryantasyon Programı) kategorisinde altın ödüle layık görüldü. GNÇYTNK, 2017'de de Avrupa'nın 'En iyi Yetenek Programı' seçilmişti.

Dünyanın ilk dijital operatörü Turkcell’in, yeni nesil profesyoneller için uygulamaya koyduğu GNÇYTNK programıyla işe alınan gençler, Turkcell Akademi tarafından hazırlanan ve bir yıla yayılan eğitim programına dahil oluyorlar. Dijital, deneyimsel ve yüz yüze öğrenmenin birlikte uygulandığı program 6 modülden oluşuyor. Gençler 1,5 yıllık bir eğitim sürecine dahil oluyor. Program kapsamında Cisco, Huawei, Nokia, Oracle, Ericsson ve DELLEMC gibi küresel markalarla özel programlara katılma şansı sunuluyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencilerinin uluslararası başarısı

İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğrencileri, “Çocuk Gibi Bak” projesi ile, farklı ülkelerden 53 projenin katıldığı P2P: Facebook Global Üniversiteler Arası Dijital İletişim Yarışması’na ilk üçe kaldı. Öğrenciler 29 Ocak 2019’da Washington D.C.’de final sunumu gerçekleştirecek.

Çocuk Gibi Bak projesi, mülteci çocuklara karşı yapılan olumsuz söyleme “Dur” demeyi ve üniversite gençliği olarak bu çocukların yaşadığı sorunlara dikkat çekmeyi hedefliyor.

2018’in ikinci döneminde başlatılan projenin danışmanlığını İEÜ iletişim fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Selin Türkel ile İEÜ öğretim görevlisi ve Reklamcılar Derneği 12. Dönem Başkanı Aytül Özkan yürütüyor. 

İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebru Uzunoğlu ‘’öğrencilerimizin mesleki bilgi, beceri ve entelektüel birikimlerini en üst seviyede sağlayabilmek kadar, onların hem yerel hem evrensel gelişmelere duyarlı, toplumsal konuları soran, sorgulayan, gerektiğinde harekete geçebilen ‘sorumlu dünya vatandaşları’ olarak mezun olmaları da temel hedeflerimiz arasındadır. Seçim hakları olmayan sığınmacı çocukların elçisi olarak uluslararası platforma taşıdığımız bu başarı, misyonumuzun somut bir göstergesi oldu’ diyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar