Türkiye’nin 2024 İklim Karnesi neler söylüyor?

Aslı DEDE
Aslı DEDE Sürdürülebilir Yaşam [email protected]

Sürdürülebilirlik yasal düzenlemeler ve yeni hedeflerle kurumların gündemine hızla girerken, 2024 yılında Türkiye iklim için neler yaptı? İklim alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının hazırladığı Türki­ye’nin “2024 İklim Karnesi”nde ülkemizde iklim için atılan olumlu ve olumsuz adımlar yer alıyor. Güneş ve rüzgâr enerjisi kapasi­tesini dört katına çıkarma hedefi olumlu bir adım olarak öne çıkıyor. Ancak bu hedefin ulusal enerji planına dahil edilmemesi en­dişe yaratıyor.

Karneyi hazırlayan imzacı kurumlar: 350 Türkiye, Avrupa İklim Eylem Ağı, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Ege Orman Vakfı, Fosil Yakıtların Ötesi, İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği, İklim Öncüleri, Greenpeace Türkiye, Me­kanda Adalet Derneği, Sürdürülebilir Eko­nomi ve Finans Araştırmaları Derneği, TE­MA Vakfı, Temiz Hava Hakkı Derneği, Ye­şil Düşünce Derneği, WWF-Türkiye, YUVA, Yuvam Dünya Derneği.

Karnedeki düşük notlar

Olumsuz olarak değerlendirilen dört ko­nu var: 1) Afşin Elbistan A kömürlü termik santrali genişletme planı ile kömürde ıs­rar edilmesi 2) 2053 Uzun Dönemli İklim Stratejisi kapsamında fosil yakıtlardan çı­kışın yer almaması 3) Nükleer enerjinin 2050 yılına kadar üç katına çıkarılması taahhüdü 4) Sivil toplumla birlikte hazır­lanmayan İklim Kanunu’nun durumunun belirsiz olması. İmzacı kurumlar, Türki­ye’nin Afşin-Elbistan A Kömürlü Termik Santrali’ni genişletme planından vazgeçip acilen kömürden çıkış tarihi belirleyerek adil geçiş planı hazırlaması, pahalı ve teh­likeli nükleer enerji bağımlılığını sona er­dirmesi ve yenilenebilir enerjinin doğaya saygılı ve halkın katılımıyla hayata geçir­mesi gerektiğini belirtiyor.

Avrupa’da 23 ülke kömürden çıkış ka­rarı verdi. Türkiye ise Avrupa’da hala kö­mürden çıkış kararı almayan beş ülke­den biri, diğer ülkeler Polonya, Sırbistan, Kosova ve Bosna Hersek. Ayrıca Türkiye OECD ülkeleri içinde yeni termik santral planı olan 5 ülkeden biri durumunda.

Enerji dönüşümünde halkın katılımı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlı­ğı “Enerji Dönüşümü Yenilenebilir Ener­ji 2035” yol haritasına göre, Türkiye’nin 2035’te yenilenebilir enerjide güneş ve rüz­garın kurulu gücü bugüne göre 4 kat arta­rak 120 GW’a ulaşacak.

İmzacı kurumlar bu hedefi şöyle değerlendiriyor: Hedef 2053 net sıfır hedefine giden yolda önemli bir dönüm noktası olabilir. Ancak yol haritası kapsamında izin süreçlerinin kısaltılması öngörülüyor. Yenilenebilir enerji projele­ri ekosistemlerin bütünlüğü gözetilerek ve halkın katılımıyla planlanmalı.

Mevcut dü­zenlemelerdeki boşluklar enerji projeleri­nin doğal alanlar üzerindeki baskısının art­masına neden oluyor. Bu nedenle projelerin korunan alanların dışında tutulması ve çev­resel etkilerinin bağımsız uzmanlarca de­ğerlendirilmesi sağlanmalı. Yöre halkının öncelikleri ve ihtiyaçlarına uygun tasarla­nan projelerin faydaları halkla paylaşılma­lı. Hedef ulusal enerji planına eklenmeli.

İklim Kanunu için acil eylem

İklim karnemizdeki en önemli olumsuz not ise, 2024 yılında yürürlüğe girmesi bek­lenen ve Türkiye iklim politikalarının huku­ki zeminini oluşturan İklim Kanunu taslağı­nın Meclis’e gelmemiş olması.

İklim için ça­lışan sivil toplum kuruluşları, 2021 yılından beri gündemde olan taslak hazırlanırken gö­rüşlerinin alınmadığını belirterek şunları söylüyor: Uzman görüşleriyle hazırlanma­sı gereken kanunda, 2030 yılına kadar % 35 mutlak emisyon azaltım hedefi yer almalı, kömürden adil çıkış hedeflenmeli. Biyolojik çeşitlilik ve doğal ekosistemler korunmalı, uyum mekanizmaları kurulmalı ve politika hedefleri ile uygulamayı takip eden bağım­sız bir bilim kurulu oluşturulmalı.

Karnemizdeki notları iyileştirmek için çok çalışmamız lazım, çok.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar