Türkiye’den gitmeye niyetimiz yok HORECA’da 1 numara olacağız

Volkan AKI
Volkan AKI İŞ'TEN SOHBETLER [email protected]

Metro Toptancı Market Türkiye ve İtalya COO’su Eddy Vanhille, “Türkiye'de, Türkiye ile birlikte gerçekleştireceğimiz bir hedefimiz var" diyor. Bu hedefi de "Türkiye’de HORECA (Hotel, Restaurant, Cafe) sektöründe 1 numara olmak istiyoruz" diyerek ortaya koyuyor. Turizmin kötü gitmesiyle strateji değişikliğine gittiklerini anlatan Eddy Vanhille, bu nedenle ticaret sektörüne yöneldiklerine dikkat çekiyor. Vanhille, 5 yıllık yatırım planlarından ise bir dönüş olmadığını söylüyor. “Biz 1990 yılında Türkiye’ye gelirken potansiyel neyse, bugün daha fazlasını görebiliyoruz. Biz mağazalarımızı 1 yıllık değil, en az 25 yıl çalışsın diye açıyoruz" değerlendirmesini yapıyor.

Metro Toptancı Market Türkiye ve İtalya COO’su Eddy Vanhille ile geçtiğimiz günlerde sohbet etme fırsatı buldum. Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan da operasyonların başındaki yönetici olarak geçtiğimiz günlerde gelecekle ilgili hedeflerini anlattı. Tecrübeler şunu gösteriyor ki, ülkelerin zor dönemlerinde varlığını sürdürme kararında olan şirketler, hem daha hızlı büyüyor, hem de tüketici tarafından sonradan ödüllendiriliyor. Eddy Vanhille ile Metro Group’un dünya operasyonlarını ve sürdürülebilirlik üzerine de biraz konuştuk. Vanhille, öncelikle Türkiye hedeflerindeki iddiayı ortaya koyarken, “HORECA’da 1 numara olacağız” diyor. Vanhille, iddiasına şu sözlerle açıklık getiriyor: “Burada çok güçlü, sağlam bir ekibimiz var. Türkiye’nin stratejisini, Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan ile birlikte oluşturduk. Geçen yıl hazırladığımız bu strateji 5 yıllık bir planlamaydı. İlk odaklandığımız alan HORECA (Hotel, Restaurant, Cafe)… Türkiye’de HORECA sektöründe 1 numara olmak istiyoruz. Bu ana amacımız. Aslında üzerinde çalıştığımız model tam da bunun için… 1990 yılıyla başlayayım. O tarihte Türkiye'ye giriş yaptık. Ben Türkiye’ye geldiğimde -1.5 yıl önce- 1980'lerde yazılmış Türkiye’nin fizibilite raporlarını okudum. O zamanlarda var olan potansiyel sonucu, 1990 yılında faaliyetlerine başlamış Metro. Bugün ülkenin potansiyeli halen o planlardaki gibi devam ediyor. Geçtiğimiz 27 yılda zaman zaman çeşitli zorluklarla karşı karşıya kaldık. Tabii bunları geçen yıl ile karşılaştıramayız, geçen yıl oldukça sıra dışıydı. Ama sonuç olarak bir ülkenin potansiyeline inanırsınız ve o ülkeye yatırım yaparsınız. 1990’da bu potansiyel mevcuttu. Bugün o yıla göre çok daha fazla bir potansiyeli var bu ülkenin.”

‘FARKLI BİR STRATEJİYE DÖNÜŞ YAPTIK’

Yatırım yapmayı durdurmayacaklarını söyleyen Metro Toptancı Market Türkiye ve İtalya COO’su Eddy Vanhille, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Hep birlikte burada güzel bir iş geliştirdik; 35 mağaza ve FSD depoları (Food Service Delivery-Gıda Dağıtım Hizmeti). Türkiye'de, Türkiye ile birlikte gerçekleştireceğimiz bir hedefimiz var. Geçtiğimiz yıl oldukça zorlu geçti. Metro Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan liderliğindeki ekibimiz ile turizmin oldukça kötü gittiği yaz döneminin başında Antalya’da bir mağaza ve depo açtık. Tüm yaz turizmin kötü gidişi devam etti. Ancak burada önemli olan nokta şu; biz mağazalarımızı bir yıllık açmıyoruz. Bir mağazayı gelecek 25 yıl için açıyoruz. Dolayısıyla yatırım yapmayı durdurmayacağımızı söylemek isterim. Bu ülkeden çıkmak gibi bir planımız yok. Yerel bir ortak arayışımız da kesinlikle bulunmuyor. Turizmin kötü gitmesi sebebiyle, arkadaşlarımızla bir araya gelip yoğunluğumuzu, gücümüzü İstanbul, İzmir gibi başka bir yere kaydırıp kaydıramayacağımızı konuştuk. Biz HORECA’ya ve ticari işletmelere iş yapıyoruz. 2016 yılında HORECA’nın gerilemesiyle birlikte ticari işletmelere daha çok yöneldik. Metro Türkiye ekibi farklı alanlardaki müşterilerine (şehir otelleri, işletme mutfakları, catering şirketleri vb.) yoğunlaştılar. Bu şekilde 2016 yılını iyi yönettiğimizi söyleyebilirim. Bu olumsuz tabloya rağmen, biz Metro olarak bu mali yılı tek haneli de olsa büyüme ile kapattığımızı söyleyebilirim.”

2020’YE KADAR YATIRIMA DEVAM

Eddy Vanhille, yatırım planlarını da şu sözlerle açıklıyor: "Türkiye’de ürünlerimizin yüzde 80- 90’ını buradan alıp, burada sattığımız için enflasyona bağlıyız. Bizim tahminimiz ve planımız hem pozitif figürlerde büyüme hem de ciro artışı. Pazar payımızı geçtiğimiz yıl artırdık. Bugün 35 mağaza ve 3 FSD deposu ile hizmet veriyoruz. Müşterilerimizin çoğunluğunu HORECA sektörü oluştururken, sektörün gelişen trendi FSD tarafında büyümeyi ve gelişmeyi hedefliyoruz. Bu alanda yeni olduğumuzu söyleyebilirim. Önümüzdeki yıl 2 FSD deposu açmayı planlıyoruz. Bu depolar bu yıl Antalya mağazasında açtığımız gibi, mağaza içerisinde yer alan depolar olacak. Örneğin, İstanbul Kartal’da yeni bir mağaza açıyoruz. Burada hem mağaza hem de FSD depomuz olacak. Ayrıca kıyı şeridinde yeni depolar da açacağız. 5 yıllık planımızda kararlaştırdığımız yatırımlara devam ediyoruz. 2020 yılına kadar tasarladığımız plan çerçevesinde yatırımlarımıza devam edeceğimizi söyleyebiliriz”.

DÜNYADA METRO İKİYE AYRILDI

Metro Toptancı Market Türkiye ve İtalya COO’su Eddy Vanhille, grubun yeniden yapılanma içinde bulunduğunu, ikiye ayrıldığını söylüyor. Bu konuda şu bilgileri veriyor: “Metro Group, toptan ve perakende gıda grubu ile tüketici elektronik grubu olarak ikiye ayrılma kararı aldı. Her iki şirket ayrı yönetim kurulu, supervisor ve ekiplerden oluşuyor. Tamamıyla ayrı iki şirket olduk. Önümüzdeki bahar döneminde hisse senedi ‘endex’ şirketi olacak. Biri Metro EGI diğeri ise Seconomy. Niye tamamen ayırdık, çünkü biz piyasada yatırımcılara aynı anda yatırım yapabiliriz. Aynı zamanda inanıyoruz ki bir şirket gün sonunda yapması gereken alım satım işlemlerini ve stratejilerini bağımsız bir yapı oluşturarak gerçekleştirebilir. Media Markt’ın performansı şu anda çok iyi. Çok iyi bir iş kombinasyonu oluşturdular. Bir yandan mağazaları, diğer yandan da online ticareti yürütebiliyorlar. Her iki kanal tipi arasında çok zekice ve mükemmel bir bağlantı var. Geçen sene Cash&Carry yemek servisi teslimatı aktivasyonu başladı ama şu anda bağımsız stratejik kararları kendi veriyor. 4 yıl önce Romanya, Rusya, Polonya'daki Real mağazalarını sattık, Türkiye’de de Beğendik’e sattık.”

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK AVANTAJ YARATIYOR

Eddy Vanhille’a müşteri beklentilerini soruyorum… Sürdürülebilirliğe de değinen Vanhille, rekabette avantaj yaratıyor derken yaptıkları çalışmalarla ilgili şunları aktarıyor: “Müşteri beklentilerde farklılaşma ve çeşitlilik ön plana çıkıyor. Türkiye’de ürün çeşitliliği çok fazla, bu nedenle çeşitliliğin çok olduğu bir bölgede değişik şeyler üretebilirsiniz. Otelcilik bölümündeki öğrenciler, gastronomi bölümündeki öğrenciler ve yeni jenerasyon şefler bu çeşitliliğe katkı sağlayabilir. Bence şu an sürdürülebilirlik en büyük rekabet avantajını sağlıyor. Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nde, perakende ve toptan alım sektörlerinde 2 yıldır birinci oluyoruz. Bunun iki sebebi var; ilki çevrenin korunmasına olan inancımız diğeri de bunu gerçekleştirmek için üstlendiğimiz görevler. Ticari unsurları da sayabiliriz. Bu ticari unsurları nasıl kullanmalıyız, nasıl ürün ile ticareti bir araya getirmeliyiz diye düşündüğümüzde ortaya, ‘Coğrafi İşaretli Ürünler Projesi’ gibi projeler çıktı. Şirkette bu çerçeveyi oturttuktan sonra bir farkındalık oluşuyor. Bu tür yaklaşımlarda bilinçlenmeyi oluşturmak çok önemli oluyor. Beğensek de beğenmesek de her ülkenin sürdürülebilirlik farkındalığı farklıdır. Örneğin, pamuk üretiminde BSCI sertifikası çok önemli bir konudur. Metro olarak biz sosyal sorumluluk bilinci olan bir şirketiz ve her alanda bu bakış açısıyla hareket ediyoruz. Böylelikle müşterilerimizde farkındalık yaratmış oluruz.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar