Türkiye’de zenginlerin serveti fakirlerin geliri artmış!…
Türkiye’de siyaset üzerine sahnelenen oyunlar bir tarafa bırakıldığında, gerçek hayatta çok ciddi değişimlerin yaşandığı anlaşılıyor. Ekonomide yaşananlara bakıldığında acı gerçeklerin bütün çıplaklığıyla ortada olduğu görülüyor.
İktisat biliminin çok fazla üzerinde durmadığı ve daha çok sol ve sosyal demokrat siyasetin ilgi duyduğu “gelir ve servet dağılımı” konusunun ilginç bir seyir izlediği ortaya çıkıyor.
TÜİK’in yaptığı ve 2014 Aralık ayında yayımladığı en son 2013 tarihli hane halkı gelir dağılımı sonuçlarını hepimiz hatırlıyoruz. Gini katsayısının yüzde 40 dolayında seyrettiğini biliyoruz.
Özellikle AK Parti dönemi rakamlarına bakıldığında bu oranların çok fazla değişmediği ve hatta açıkça söylemek gerekirse gelir dağılımında bozulmanın biraz olsun azaldığı anlaşılıyor. Gini katsayısının da yüzde 40 dolayında seyrettiği biliniyor.
Tablo 1'deki rakamlara bakıldığında Türkiye’de gelir dağılımının çok kötü olmadığı sonucu ortaya çıkıyor. Türkiye’de iç tüketim ağırlıklı büyüme, tüketimi kamçılayan kredi ve finansman modelleri özellikle düşük gelirli gruplarda harcama eğilimini artırıyor. Gerçekten de düşük gelirli grupların tüketim eğilimi yüzde yüz ve hatta onun da üzerinde. Yani borçlanarak veya servetini paraya çevirerek harcama yapma eğilimi söz konusu.
Bu tespiti New York merkezli Türkiye Araştırmaları Enstitüsü (Research Institute on Turkey-RIT) şu yorumuyla da doğruluyor:
“Türkiye’de milyonlarca insan krediyle ev, araba ve uçak bileti alıyor; bedelli askerlikten faydalanıp, çocuklarının eğitimini, ailesinin sağlık masraflarını karşılamaya, hatta kredi borcunu ödemeye çalışıyor. Küçük üreticiler ve çiftçiler geçimlerini sağlamak için mikro-kredilere bel bağlıyor. Milyonlarca insan her gün cep telefonlarına gelen mesajlar, yol kenarındaki afişler ve televizyon reklamlarındaki tatlı vaatlerle biraz daha borçlanmaya çağrılıyor.”
Aynı enstitünün ilginç bir araştırması, Türkiye’de servet dağılımının ciddi çarpıklığını ortaya koyuyor. Araştırma, Türkiye’de en zengin yüzde 1 ile geri kalan yüzde 99’luk kesimlerin toplam servetten aldıkları payın yıllara göre değişimini sergiliyor. Dönem olarak da 2002 ve 2014 arası alınarak 13 yıldan beri iktidarda bulunan AKP hükümetinin karnesi ortaya konulmak isteniyor.
İşte rakamlar...
Bu tablo çok ilginç…
Türkiye’nin en zengin yüzde 1’lik kesiminin serveti bu 13 yıllık dönemde artmış; buna karşın geri kalan yüzde 99’luk kesimin serveti azalmış. Hatta en zengin yüzde 1’lik kesimin serveti bu 13 yılda yüzde 38 arttığı halde; geri kalanın servetindeki artışı yüzde 25’de kalmış. Yani zenginin 2002’de 100 olan varlığı 2014’de 138’e çıkmış.
Anlaşılan o ki; bu dönemde çeşitli yollarla ve programlarla sosyal yardım ve destek verilen yoksul kesimin yanında, asıl serveti artanın en zengin yüzde 1’lik kesim olduğu görülüyor.