“Türkiye’de sadece çocuk onkolojisi branşı için çalışan bir hastane yok”
0-18 yaş arası çocuklarda rastlanan Lösemi hastalığı halk arasında en çok bilinen çocukluk dönemi kanser türü iken, aslında çocukluk çağı kanserlerinin sadece yüzde 20-25 ini oluşturuyor. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları A.D, Çocuk Onkolojisi Bilim Dalı Kurucusu, Başkanı ve Öğretim üyesi Prof. Dr. Funda Çorapcıoğlu ve Burcu Özkan önderliğinde kurulan Kanser Çocuğumdan Uzak Dur Derneği (KAÇOD), geri kalan yüzde 75-80 oranındaki çocukluk çağı kanserleri için farkındalık oluşturmak, hasta çocuk ve ailelerine maddi manevi destek sağlamak amacıyla kurulmuş.
KAÇOD, lösemi dışındaki kanser tanısı almış ve tedavi sürecinde olan çocukların, anne ve babaların, hastalığa ve tedavi sürecine psikolojik adaptasyonlarını sağlamayı, bu dönemde yaşayacakları sorunları çözmeye yönelik ve maddi durumu yeterli olmayan ailelerin ulaşım, yiyecek, giyecek gibi ihtiyaçlarını sağlamayı hedefl iyor. KAÇOD Başkanı Burcu Özkan, derneğin çalışmalarına yönelik şu bilgileri veriyor: “Türkiye’de sadece çocuk onkolojisi branşı için çalışan bir hastane yok ve uzmanlığını bu konuda almış çok az hekim var. Yakında, Çınar Çocuk Onkoloji Vakfı kuruluşu başvurumuzu yapacağız, Kurulacak olan vakfın amacı Türkiye’de tüm çocuklarımıza eşit hizmet verecek bir çocuk onkoloji hastanesi kurmak. Bu amaçla ciddi çalışmalarımız sürüyor. Çocuklarımızın sosyal durumları her ne olursa olsun eşit olmalarını, en azından tedavileri devam ettiği sürece tek kişilik odalarda, yeterli ve sağlıklı beslenerek hijyenik olabilmelerini sağlayabilmek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Onkoloji servisini yakından tanıyan ve gerçek ihtiyaçları karşılamayı hedef edinmiş bir tüzüğe sahibiz. Hali hazırda sadece Kocaeli üniversitesinde 190 çocuğumuz tedavi görmekte. İhtiyacı olan tüm çocuklara aynı ölçüde destek verebilmek için daha çok yardımsevere gerçekliğimizi anlatmaya ve ulaşmaya ihtiyacımız var.”
Gıda, yol yardımı ve hijyen desteği önceliğimiz
“Kanser tanısı almış çocukların tedavi süreci yaklaşık üç yıl sürüyor. Devlet ve üniversite hastanelerinde tedavi gören çocukların ve ailelerin sosyal durumu normalden düşük. Bu nedenle de sağlıklı bir çocuğun ihtiyaçlarından daha fazlasına ihtiyaç duyuluyor. Gıda, yol yardımı ve hijyen desteği en önemli önceliğimiz. Kemoterapi almaya başlayan çocukların bağışıklık sistemi sıfıra düşüyor. Onları enfeksiyondan korumak hayati önem taşıyor. Zira enfeksiyon ölümcül sonuçlara yol açabiliyor.”
Çocuk onkolojisi bölümü kurmak ciddi maliyetler gerektirmiyor
“Çocuk onkolojisi bölümü kurmak ciddi maliyetler gerektirmiyor. El birliğiyle tüm servisler yenilenebilir, KAÇOD olarak KOÜ Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji bölümünü yeniledik ve rahmetli oğlum ÇINAR’ın adı verildi. Böyle bir teşekkürle bizi onurlandırdıkları için Sayın Başhekimimiz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk hocamıza ve Çocuk Onkoloji bölüm başkanımız Prof. Dr. Funda Çorapcıoğlu hocamıza minnettarız. Elbette servisi yenilemek için bize güvenerek bağış yapan KAÇOD dostlarına teşekkürümüz sonsuz. Yine KOÜ Eğitim Araştırma Hastanesi bünyesindeki bir binanın tamamı çocuk hastanesi olacak. Buranın da Çocuk Onkoloji Bölümünün tadilatı için gönüllü olduk, Sayın Rektörümüz Prof.Dr Sadettin Hülagü hocamızın da izni ve onayı ile yeni servisimize başlayacağız.”