Türkiye'nin G20 Başkanlığı arifesinde iş dünyası önceliklerini açık
Türkiye 2015'te G20 Dönem Başkanlığı'nı devralacak ve aynı zamanda özel sektörü temsil eden B20 Zirvesi'ne başkanlık yapacak. TÜSİAD bu kapsamda, Türkiye'nin dönem başkanlığında sunulacak öneriler için özel sektörün ulusal ve uluslararası seviyedeki önceliklerini belirlemek amacıyla küresel bir çalışma gerçekleştirdi.
Birleşik Krallık Büyükelçiliği Refah Fonu’nun finansal desteği ile yürütülen “Türkiye’nin 2015 G20 Dönem Başkanlığı Önerileri için İş Dünyasının Öncelikleri” projesi kapsamında altı G20 ülkesinin (Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Brezilya, Fransa, Hindistan, Türkiye) iş dünyası liderleriyle anketler gerçekleştirildi, gelişmekte olan piyasaların ve G20’nin dünya ekonomisindeki artan rolü odak noktası alınarak özel sektörün öncelikleri tespit edildi.
Ernst&Young Türkiye tarafından 900'ün üzerinde katılımcı ile gerçekleştirilen çalışmaya göre küresel iş dünyasının önceliklerini altı konu oluşturuyor. Bunlar; Sürdürülebilir ve yeşil büyüme; Küresel refah; İnsan sermayesi ve istihdam; Yolsuzlukla mücadele; Yönetişim ve kontrol; Girişimcilik ve inovasyon olarak sıralanıyor.
Bu başlıklara daha detaylı bakacak olursak:
- Sürdürülebilir ve yeşil büyüme ile insan sermayesi ve istihdam, en yüksek öneme sahip öncelikler olarak ortaya çıkıyor. Bu iki öncelik hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için geçerli. Bu kapsamda yenilenebilir enerji üretiminin desteklenmesi, su kaynaklarının azalmasına karşı etkili politikaların uygulanması, karbon salımının azaltılması için politikaların teşvik edilmesi gibi konular ön plana çıkıyor.
- G20 ülkelerinin gayrisafi milli hasılalarını 2018 yılına kadar fazladan yüzde 2 artırmaya yönelik hedefleri, ülkeler nezdinde örnek teşkil ediyor. İstihdam artışı sağlayacak bu gibi hedefler karşısında iş dünyası, büyümenin sürdürülebilir olabilmesi için işgücü piyasasının da yeterli ve yetkin olmasını istiyor. Bu nedenle insan sermayesi ve istihdam iş dünyası için öncelikli konu olmaya devam ediyor. Bu kapsamda, eğitim sisteminin daha yenilikçi bir işgücü yaratması için yeniden tasarlanması, mesleki eğitimlerin teşvik edilmesi ve girişimciliğin desteklenmesi konuları öncelik taşıyor.
- Yolsuzlukla mücadele ve küresel refah konuları ise ülkelerin gelişmişlik düzeyine göre önem derecesi bağlamında farklılık gösteriyor. Yolsuzlukla mücadele gelişmiş ülkelerde daha önemli görülürken, gelişmekte olan ülkeler küresel refahın artırılması konusuna daha fazla vurgu yapıyorlar. Kamu alımları, teşvikler, özel ve kamu raporlama sistemlerinde şeffaflık sağlanması en önemli konu olarak ön plana çıkıyor.
- İş dünyasının bir diğer önceliği olan küresel refah başlığı altında; sosyal gerilimlerin ortadan kaldırılması için gelir dağılımındaki dengesizliğin önlenmesi, ülkeler arasındaki güvenin yeniden inşa edilmesi, kamu, özel sektör ve vatandaşlar arasında işbirliğinin artırılması en fazla talep edilen konular arasında yer alıyor.
- Girişimcilik ve inovasyon önceliği kapsamında; KOBİ'lerin finansal kaynaklara erişiminin kolaylaştırılması, girişimciliğin teşvik edilmesi, bilgi ve teknolojinin geliştirilmesi için inovasyonların desteklenmesi talep ediliyor.
- İş dünyasının bir diğer önceliği ise bilgi ve iletişim teknolojileri ile ilgili gerekli hukuki, politik ve mevzuat çerçevelerinin kurulması ve geliştirilmesi. Öte yandan, inovasyonun teşvik edilmesiyle hizmette de rekabetin artırılması hedefleniyor.