Türkiye'de tasarruf oranları çok düşük

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Eskiden emekli olanlar, emekli ikramiyesi ile bir konut sahibi olabiliyor, emekli maaşı ile de yaşamlarını sürdürebiliyordu.

Zamanla yaşam şartları ağırlaşınca, emekli ikramiyesi ile konut sahibi olmak zorlaştı, emekli maaşı ile geçim zorlaştı.

Avivasa Emeklilik şirketinin yaptırdığı bir araştırmaya göre;

Türk halkının yüzde 62’si emekli olduğunda yeterli bir yaşam standardı sağlamaya yetecek kadar parasının olamayacağından endişe duyuyor. Bu oran Şubat 2013’te yüzde 49’du. Demek ki hayat şartları giderek ağırlaşmış.

•Türk halkının yüzde 53’ü emekli olduğunda geçinebilmek için çalışmak zorunda kalacağını düşünüyor. Şubat 2013’te bu rakam yüzde 47 idi.

•Emekli olduğunda yeterli bir yaşam standardı sağlamaya yetecek kadar parası olmayacağından endişeli ülkeler sıralamasında Türkiye yüzde 62 oranla Polonya’nın (%65) ardından ikinci sırada geliyor. 

•Emeklilikte yeterli bir gelir elde etmek için önlem alanların oranı sadece yüzde 46. Bir başka deyişle Türkiye’de her 10 çalışanın 6‘sı emeklilik dönemi için kaygılı olmasına rağmen yeterli önlem almıyor.

•Türkiye nüfusunun yaklaşık 1/3’i, emekliliğinde ne kadar gelire ihtiyacı olacağını bilmiyor.

•Emeklilerin yüzde 76'sı, emekli olduktan sonra "finansal açıdan hayatı çok daha zor" buluyor.

•Emeklilerin ek gelir elde etmek için başvurdukları yollardan en yaygın olanı çalışmak. 

•Yıllık gelirine ek olması için emeklilerin yüzde 39’u tam zamanlı, yüzde 33’ü ise yarı zamanlı bir işte çalıştığını belirtiyor.

•Yani, Türkiye’de emeklilerin yüzde 70’inden fazlası çalışmak durumunda kalıyor. 12 ülke arasında, emekli olduktan sonra tam zamanlı ve yarı zamanlı çalışan oranı en yüksek ülke Türkiye.
Çalışanların emeklilik konusunda olumsuz bekleyiş içinde olmalarına rağmen, Türkiye’de tasarruf oranları çok düşük.

•Türk halkının yüzde 62’si acil veya önceden öngörülemeyen durumlar için, yüzde 33’ü aileye güvence olması için, yüzde 13’ü emeklilik için tasarruf/yatırım yapıyor.

•Türkiye’de, tasarruf ve yatırımların getirisi için en önemli konu; yüzde 23 oranla “garantili getiri elde etmek” ve yüzde 22 oranla “piyasadaki en iyi performansı elde etmek” olarak dikkat çekiyor. Ancak geçmişle karşılaştırıldığında, garantili getiri beklentisinin yüzde 38’lerden yüzde 23’lere düşerek son 1.5 yılda önemli oranda azaldığı görülüyor. 

•Önümüzdeki yıl, 100 kişiden 17’si tasarruf imkanım azalacak diyor. 100 kişinin 28’i ise tasarruflarını artırmayı düşünüyor.

•Türkiye’de yüzde 62’lik kesim, parasını uzun vadede bağlamaktansa kolayca ulaşılabilir olmasını tercih ediyor. Bu oran genç çalışanlarda yüzde 35. Aslında Türkiye’de en uzun vadeli düşünenler genç çalışanlar... Türkiye'de gençler, sanıldığı kadar bugün için yaşamıyor.

•Araştırmaya katılan tüm ülkelerde katılımcıların yüzde 31'i, “Borçlarımın miktarı beni tedirgin ediyor” diyor. Türkler ise borçlarıyla ilgili duydukları endişe konusunda yüzde 56’lık oranla ortalamanın hayli üstüne çıkarak en çok endişeli ülke konumuna yükseliyor. Türkleri bu endişede yüzde 50 ile Endonezyalılar takip ediyor. Borçları konusunda en az endişe duyan halk ise yüzde 11’lik oranla Fransızlar.

•Araştırmaya katılan tüm ülkelerde bu aralar faturalarımı ve ödemelerimi vaktinde yapamıyorum diyenlerin ortalaması yüzde 19. Faturalarını ödemekte en çok zorlananlar da yine Türkler. Yüzde 43’lük oranla ortalamanın hayli üstüne çıkan Türkleri yüzde 25 ile İrlandalılar takip ediyor. Fatura ve diğer ödemelerinde bir sorun yaşamayanlar ise yüzde 6’lık oranla yine Fransızlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018