Türkiye Sözlü Basın Tarihi'nin hatırlattığı
Türkiye İş Bankası yayınları arasında Suat Sezgin, Veli Polat ve H. Eesra Arcan tarafından hazırlanmış üç ciltlik 1932 sayfalık “Türkiye Sözlü Basın Tarihi” çalışmasının bir bölümünde, vefat etmiş 54 gazeteciyle yapılan geniş söyleşiler yer alıyor. Bu bende, birçok sektörde böyle çalışmaların yapılması gerektiğini, özellikle sanayi dünyamız için buna ihtiyaç olduğu düşüncesini hatırlattı.
Aslında bazı sanayi odalarının dergilerinde ara sıra o kentin duayen sanayicilerinin söyleşilerine rastladığımda keyifle okuyorum. Zaman zaman bazı sanayicilerimiz, iş adamlarımızın anı kitapları da yayımlanıyor. Ama bunların hepsi dağınık, farklı ve bazen ulaşılması zor yayınlar.
Sanayimizin yapısını ortaya koyması ve sağlıklı envanter çıkarılması için 5-6 yıl önce Kahramanmaraş Sanayi Odası Başkanı iken dostum Mehmet Balduk ile kendi kenti için bir çalışma yapmayı düşünmüştük. Bütün fabrikaların makine parklarındaki, makinelerinin yaşları ve kapasiteleriyle ortaya konulacağı bir çalışmanın kentin envanteri için önemli olduğunu ve buna bütün kentlerde ihtiyaç bulunduğunu belirtip doğru ve sağlıklı sanayi envanterinin elde edilmesi için bunun yapılmasının gerekli olduğu sonucuna varmıştık. Bu çalışmayı gerçekleştiremedik. Zafer Çağlayan, Ekonomi Bakanlığı döneminde, kamuda çeşitli kurumlarda var olan bilgileri toplayarak böyle bir envanteri biz basın mensuplarına açıkladı. Ama o da yeterli ve sürdürülebilir bir envantere temel teşkil edici değildi. O nedenle, sanayi odaları, imkanları olan kuruluşlar olarak kentleri için böyle envanter çalışmaları yapabilirlerse çok faydalı olur. Bu çalışmaları kentlerinin ünivenrsiteleriyle işbirliği yaparak birlikte yürütebilirler. Bu çalışmayı titiz olarak yapılabilirse, ülkemizin sanayi envanteri doğru olarak ortaya çıkabilir. Ve buna dayalı sürekli izleme ile sanayi envanterinin sürdürülebilirliği sağlanabilir. Bir de buna sözlü basın tarihinde olduğu gibi, kentlerin sanayicileriyle sözlü tarih söyleşileri, firmaların tek tek gelişiminde bu sanayicilerin anlatımları eklenebilirse, kentin sanayisi üzerine önemli bir tablo ortaya çıkabilir.
Üretilen ürünlerin katma değerini artırmamız, orta gelir ve orta teknoloji tuzağından kurtulabilmemizde yapılabilecek bu çalışmaların büyük önemi olacağına inanıyorum. Birileri kentlerinde bu çalışmalara bir yerinden başlayarak, ilk adımları atmalıdır. Buna ihtiyaç olduğu kesindir.
Nail Güreli Ağabeyi rahmetle anarken...
1980’li yıllarda Milliyet gazetesinde birlikte çalışırken, desteğini gördüğüm, meslek büyüğüm olarak çok şey öğrendiğim Nail Güreli ağabeyin ölüm haberini üzüntüyle öğrendim. Nail Ağabey’i rahmetle anarken dostlarına ve yakınlarına başsağlığı dilerim.