Türkiye oyuncak sektöründeki gelişmeler (II)

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Geçen haftaki yazımda Türkiye’deki oyuncak sektörüne ilişkin  kısaca bilgi vermiş, “Son 5 yıllık oyuncak ithalatının yaklaşık yüzde 58’ini, ihracatın ise yüzde 29’luk bölümünü plastikler oluşturmaktadır” bilgisini görünce, plastik sektörünü temsil eden kuruluşlardan biri olan PAGEV'in Başkanı Yavuz Eroğlu’ndan bu konuda yapılanları anlatmasını rica etmiştim...

Yavuz Bey'in; “Türkiye’nin dünya oyuncak pazarı ihracatından aldığı pay sadece yüzde 0,1…

Bu pay bize yetmemeli, yetmiyor” sözleriyle başladığı anlatımından; Ar-Ge Merkezi kurulması, Oyuncak Çalıştayı ile Oyuncak İhtisas OSB kurulmasına ilişkin verdiği bilgileriyle devam edeceğim:

“Yalnızca sanayi değil, Ar-Ge konusunda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Plastik sanayicileri olarak Türkiye’nin sanayisine ve ekonomisine katkının yanı sıra bilim, araştırma ve eğitim çalışmalarına da  bir nebze olsa katkı sağlamak misyonuyla hareket ediyoruz.

PAGEV olarak okulumuzun bahçesinde plastik sektörünün ilk Ar-Ge merkezini açmak üzere çalışmalarımıza başladık.

Bu konuda  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın desteklerini alıyoruz.

Yerli oyuncak sektörünün canlandırılması projesinde çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor.

Bu bağlamda, PAGEV’in ev sahipliğinde  oyuncak sektörünün 25 firmasını, Bakanımız Sayın Fikri Işık ile Oyuncak Çalıştayı'nda buluşturduk.

Çalıştayda; bakanlığın önümüzdeki üç yıllık 'Türkiye Sanayi Stratejisi Eylem Planı'na ilave ettiği yerli oyuncak sektörünün; sorunları, talepleri, sektörün ilerlemesi ve gelişimi için çözüm önerileri masaya yatırıldı.

Oyuncakçılarımız, sektörün ortak beklentilerini dile getirme fırsatı da buldular.  

Örnek vermem gerekirse, yerli ürün yatırımlarının desteklenmesi ve yenilenme, büyütme ve modernizasyon yatırımlarında teşviklerin arttırılması gerektiğini dile getirilirken iç piyasadaki ithal oyuncakların sağlıklı ve güvenilir olabilmesi için en önemli şart olarak sıkı bir denetim mekanizmasının kurulması istendi. 

Ayrıca sektör, yerli üretimin korunması amacıyla özellikle ithalata karşı ilave vergi düzenlemeleri ile tasarım desteği talep ederken; kamuoyunun yerli ürünler konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğinin altı çizilirken özgün yerli oyuncakların yanı sıra Türkiye’de lisanslı katma değerli ürünler üretilebileceğini, ancak üreticilerin bu konuda özendirilmesi gerektiğinin önemini vurguladı.

Çalıştayda önerilen strateji raporu hazırlanması amacıyla 19. 08. 2015 tarihinde oyuncak sektöründe faaliyet gösteren ve göstermek isteyen tasarımcı ve film yapımcılarını toplayıp görüş ve önerilerini alan bir çalışma gerçekleştirdik. 

Burada değinilenlerin bir bölümünü anlatmakta yarar görüyorum.. Özellikle üretimi yapılacak yeni oyuncaklar için tasarım ölçeğinin tekrar gözden geçirilmesi beklendiği aktarıldı. 

Eğitim desteğine dikkat çekildi ve bazı üniversitelerde oyun ve oyuncak Tasarımı konusunda öğrencilere seçmeli / ek dersler verilmesi gerektiği vurgulandı. 

Oyuncakların tasarımı için yazılım-donanım ile mesleğe oryantasyon süresi desteği, kalıp maliyetlerinin teşviki, numune oyuncak temini ve gümrük işlemleri için kolaylık sağlanması da istekler arasında yer aldı.

Yerli oyuncak üretimi için tüm süreçler ile PAGEV olarak bizzat ilgileniyoruz. 

Tasarım da üretimimizdeki en önemli aşama. 

Yeni oyuncaklarımızın üretim, tasarım, reklam ve pazarlama konusunda birçok desteğe ihtiyacı var. Ancak bu şekilde planladığımız üretimi gerçekleştirebiliriz. 

Oyuncak sektörü dünyada ve Türkiye’de giderek büyüyor. 

Bildiğiniz gibi karakterli ürünler, geleneksel oyuncaklar ve dijital oyuncaklar artık bir bütün olmaya doğru gidiyor.

Dünyanın birçok ülkesinde oyuncaklar ve bu oyuncakları oluşturan karakterler özellikle çizgi film desteği ve çılgın tanıtımlarla çok geniş kitlelere ulaşıyor ve satış rakamları patlıyor.

Bizler de benzer uygulamayı Türkiye’de hayata geçirebiliriz. 

Çizgi filmlerle yarattığımız karakterleri yerli oyuncak sektörü ile destekleyebiliriz. 

Hatta ilerleyen süreçte oyuncaklarımızı bilgisayar oyunlarına bile taşıyabiliriz.

Toplantımızın sonuçlarını Bakanı Sayın Fikri Işık’a sunduk.

Son olarak da Sayın Bakanımızın katılımlarıyla yapılan bütün toplantılarda mutabık kalınan en önemli konulardan biri olan 'Oyuncak İhtisas OSB'nin kurulmasından söz etmek istiyorum.

Bakanlığın yeni Sanayi Strateji Belgesi'nde yer alan 'Oyuncak İhtisas OSB'si Kurulacaktır' eyleminin 2015-2016 döneminde gerçekleştirileceğinin müjdesini bizzat bakanımız verdi...” 

Başkan Yavuz Eroğlu’nun PAGEV olarak plastik sektörünün yeni yerli oyuncak üretimi ve dünya pazarlarından daha fazla pay alabilmek için stratejilerini ve uygulama süreçlerini bu anlatımıyla bizler de öğrenmiş olacağız...
 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar