Türkiye ne kadar dijital?
Dijital Türkiye Platformu, 30 Ocak 2018’de, İstanbul’da düzenlediği senenin ilk toplantısında,; iş dünyası, üniversiteler, STK’lar ve kamu kuruluşları ile PwC Türkiye ile birlikte hazırlanan “Dijitalleşme Yolunda Türkiye” başlıklı raporun çıktılarını paylaştı. Toplantıya Dijital Türkiye Platformu’nun üyesi olduğu Digital Europe’un Genel Direktörü Cecilia Bonefeld-Dahl da konuşmacı olarak katıldı.
TBV, TÜBİSAD ve TESİD işbirliğiyle 2011 yılında kurulan Dijital Türkiye Platformu (DTP), bilgi teknolojileri, iletişim ve elektronik sektörlerinin sağlıklı gelişmesine katkı sunmak için çalışıyor. Avrupa dijital teknoloji endüstrisinin temsilcisi Digital Europe’un üyesi olan DTP, Avrupa Birliği Dijital Gündemini yakından takip ediyor. Türkiye’nin dijitalleşme yolcuğuna katkıda bulunacak raporlar yayınlayarak, ülkemizdeki bilgi birikimine büyük katkıda bulunuyor.
e-Devlet gelişmişlik endeksinde 193 ülke içinde 53.üncüyüz
Dijital Türkiye Platformunun 2016’dan beri Koordinatörlüğünü yürüten TBV Projeler Koordinatörü Seda Çakmak’ın toplantıda paylaştığı verilerin ana başlıklarına bakıldığında, ülkemizin neden dijitalleşmeyi en önemli önceliği yapması gerektiği de açıkça görülüyor:
• Türkiye Birleşmiş Milletler’in e-Devlet Araştırma Raporu’na göre, 193 ülke içinde e-Devlet gelişmişlik endeksinde 53.üncü, katılımda 37.inci sırada yer alıyor.
• 2018 itibarıyla e-Devlet kullanım oranımız %45.6
Siber güvenlik yetkinliği artmalı
• Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin (ITU) yaptığı Küresel Siber Güvenlik Endeksi çalışmasında Türkiye 43. sırada. Siber güvenlik yetkinliği konusunda ülkemiz, diğer Avrupa ülkelerinin gerisinde yer alıyor.
• Türkiye’de düzgün bir şekilde tanımlanmış dijital güvenlik politikasına sahip kurumların oranı %20. Avrupa’da bu oran ortalama %30.
• PWC’nin verilerine göre, Avrupa’da siber suçlar sebebiyle yılda ortalama 265 milyar euro kaybediliyor.
• IoT saldırılarına kaynak teşkil eden ülkeler arasında Türkiye %4,1
ile yedinci sırada yer alıyor.
Dijital becerilere yatırım gerekiyor
• Ülkemizde 16-74 yaş aralığındaki bireyleri yalnızca yüzde 34’ünün temel düzeyde ya da üzerinde dijital becerisi var. Buna karşın AB ortalaması yüzde 57.
• Temel düzeyde ya da temel düzeyin üzerinde dijital becerilere sahip iş gücü oranı Türkiye’de %46. Avrupa Birliği ortalaması %65.
• PwC tarafından yapılan çalışma, Türkiye’de 2020’lerde işlerin %14’ünün, 2030’larda ise %33’ünün otomasyon riski altında olduğunu ortaya koyuyor.
Hükümet ve AB arasında bir köprü
Dijital Türkiye Platformu’nun, 30 Ocak 2018’de, İstanbul’da düzenlediği toplantıda konuşan Digital Europe Genel Direktörü Cecilia Bonefeld-Dahl, Türkiye’nin, dünya lideri şirketler ve yenilikçi şirketler tarafından önemli bir Avrupa ülkesi olarak tanındığını özellikle vurguladı.
“Politika uzmanlığını paylaşmak ve hükümet ile AB arasında bir köprü olmak gayesiyle Türkiye’deki üyelerimizle yakın bir işbirliği içindeyiz. Tüm potansiyel ve fırsatların üretim, eğitim ve sağlık hizmetlerini iyileştirmek için yeni işlere, yeteneklere ve çözümlere dönüştürülmesini sağlamak için hükümetler ve endüstrilerle birlikte çalışıyoruz.” sözleriyle Türkiye’ye verdikleri önemin altını çizdi.
Dijitalleşmenin getireceği refah
DTP ve TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı, Avrupa Parlamento ve Komisyonlarına dijital stratejiler ve politikalar konusunda lobi faaliyetlerini etkin olarak sürdüren Digital Europe’u Türkiye’de ağırlamaktan ve çalışmalarını dinlemekten memnuniyet duyduklarını ifade etti. Dijital Türkiye Platformu’nun ‘Dijitalleşme Yolunda Türkiye’ çalışması ile Türkiye’nin refah seviyesinin yükselişinde, dijital dönüşüm fırsatını, adanmış ve seri bir planlama ile değerlendirmesinin önemine dikkat çekmek istediklerini belirtti.
Yerli imkanlarla dijitalleşme
TESİD Yönetim Kurulu Başkanı C. Müjdat Altay, yerliliğe vurgu yaparak şunları söyledi: “Türkiye’yi 2023 ve ötesine taşıyacak en önemli unsur yerli imkanlarımızla dijitalleşme olacak. Bu alanda başarının yolu toplumun her kesiminin dijital dönüşümünün parçası olmasından yani dijital becerisi yüksek birey ve kurumlardan geçiyor. Söz konusu süreçte genişbant altyapımızı ne kadar çabuk güçlendirirsek, ülkemizin dünya liginde üst sıralara yerleşmesi de o kadar hızlı olacak.
Toplumun her kesimini içine alan dijital yetkinlikler planı oluşturulmalı
TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Erman Karaca dijitalleşmenin kapsayıcılığının önemini hatırlatarak, şöyle konuştı: “Tüm dünya dijital ekonomi dönüşümüne giderken, Türkiye’nin rekabetçi kalmasına ve yüksek teknoloji ihraç eden bir ülke olmasına katkıda bulunacak hamleler yapmak kritik önem taşıyor. Bunun için ise: toplumun her kesimini içine alan dijital yetkinlikler planı oluşturulmalı, yapay zekanın ve veri ekonomisinin potansiyeli ortaya çıkarılmalı, e-Hizmetler teşvik edilmeli ve kolaylaştırılmalı, bağlantılar hızlanmalı, altyapılar ve siber güvenlik güçlendirilmeli. “
Geleceğe yatırım
Dijital Türkiye Platformu’nun, 30 Ocak 2018’de, İstanbul’da düzenlediği toplantıdaki konuşmaları özetlemek gerekirse, Türkiye’nin ekonomik anlamda sıçrama yapabilmesi ve rekabetçi gücünü daha fazla artırması için :
Nüfusun her kesiminde dijital becerilere yatırım yapmamız; İnovasyon temelli büyüme ve STEM eğimine verilecek desteği artırmamız ve nitelikli iş gücü yaratmak için yatırımlara hız vermemiz gerekiyor. Böylece, Endüstri 4.0’ın iş gücü piyasası üzerindeki etkilerini tehditten fırsata dönüştürebilir, daha mutlu, daha verimli ve daha yüksek refah düzeyine sahip bir gelecek yaratabiliriz.
A101 Dünyanın En Hızlı Büyüyen Beşinci perakende şirketi oldu
A101 market zinciri, Deloitte Perakendenin Küresel Güçleri 2019 Raporu’na göre, Dünya’nın en hızlı büyüyen ilk 50 perakende şirketi arasında beşinci sıraya yerleşti. Listede, Albertsons Companies, Vipshop Holdings, JD.com ve Wayfair’den sonra yer alan A101, büyük bir başarıya imza atmış oldu. Raporda yer alan şirketler 2012 ile 2017 yılları arasındaki performanslarına göre değerlendirildi.
Bu hafta, küçük bir basın grubu temsilcisi olarak A101 CEO’su Erhan Bostan’la biraraya geldik. Bostan, sekiz bin mağazaya ulaştıklarını ve yatırımlara aralıksız devam ettiklerini anlattı. “Türkiye’nin en yaygın zinciri olmanın yanı sıra 46.000 çalışanı ve 600’ün üzerinde tedarikçisi ile A101, perakende sektörünün öncüsü olma yolunda sağlam adımlarla ilerliyoruz” diyen Erhan Bostan, son üç yıldır “Türkiye’nin En fazla Engelli İstihdamı Yaratan, En Fazla Kadın Çalışan Bulunduran, En Fazla İstihdam Sağlayan ve Kontenjan Fazlası Engelli İstihdamı Sağlayan Şirketi ödüllerini aldıklarını da ekledi.
Yılda 1 milyar 30 bin fiş , 9.5 milyon kitap satışı
Erhan Bostan, kuruluşun başarısını şu cümlelerle özetledi:
“2018’de ciro bazında yüzde 42 büyüdük. Bir mal ucuzsa insanlar oraya ulaşmak zor olur diye düşünür. Ucuz alışveriş için şehir dışında yer alan hipermarketlere gidilir, oradan alışveriş edilir. Şehirleşme ile birlikte A101 çok çok yaygınlaştı ve tüketiciye yakınlaştı. Biz artık hem çok sayıdayız, hem de çok yakınız.
Geçen yıl 1 milyar 30 milyon fiş kestik. 9.5 milyon adet kitap sattık. Fiş ortalamamız 20 TL civarında. Türkiye’de 973 kaymakamlık var, biz bunların 923’ünde varız. A101 olmayan ilçelerde yaşayan nüfus sadece 314 bin kişi. Mahallenin merkezinde olmayı hedefliyoruz. Yaygın mağaza ağımızla, fatura ödeme noktası, kargo merkezi, sigorta, tatil gibi hizmet satma gibi farklı fonksiyonları da üstlenebiliriz.