Türkiye iyimserliği son iki yılın en iyi seviyesinde
Türkiye'nin risk primi veya risk algısı anlamına gelen CDS (Credit Default Swap) oranları 185 seviyesinde bulunuyor. Bu oran Aralık ayında 300 seviyesindeydi ve Türkiye'ye yönelik risk algıları yüksek seviyedeydi. Aralık seviyesine 235 seviyelerinden tırmanmıştı. Aslına bakılırsa 2015 ve 2016 yıllarında CDS oranı 235-300 aralığında dalgalanıyordu ve risk algısı yüksek seyrediyordu. Bu iki yıllık süreçte borsa endeksi kabaca 70000 ile 90000 arasında yatay bir bant içerisinde seyrederken, dolar kuru 2.25 seviyesinden 3.94 seviyesine yükseldi.
Gelinen son nokta olan 185 seviyesi aynı zamanda 2015 yılının Şubat ayından bu yana en düşük risk algısını işaret ediyor. Başka deyişle Türkiye'ye yönelik küresel piyasalardaki iyimserlikte iki yıl öncesindeki ılımlı seviyelere gelmiş durumdayız.
Yılbaşında CDS verilerinin 300 seviyesinden 185 seviyesine gerilemesinin sonucunda, Borsa endeksi yüzde 33 yükseldi, dolar kuru yüzde 11 geriledi. İki yıllık tahvil faizleri ise yüzde 11 seviyelerinde kaldı. Bunda TCMB'nin 11 Ocak tarihinden bu yana sürdürdüğü sıkılaştırma politikalarının etkisi var şüphesiz. Borsa bu son yükselişi ile 2015 ve 2016 yılları arasında sıkıştığı bandını yukarı doğru kırmış oldu ve kendisine yeni yükseliş alanı açtı.
İyimserlik halen devam ediyor. Bu arada küresel piyasalarda gelişmekte olan ülkelere yönelik ılımlı rüzgarın esmesi, Fed beklentilerinin etkisini azaltması ve bizimle aynı sepette olan G. Afrika ve Brezilya'da siyasi belirsizliklerin çıkması bizim pozitif ayrışmamızı sağladı.
Yazının yazıldığı saatlerde Fed toplantısı yapılmış değil. Ancak Fed'in piyasaların beklediği yönde hareket etmesi ve yeni sürprizler yaratmaması durumunda gelişmekte olan ülkelere yönelik iyimserliğin devam etmesini ve bu rüzgârın Türkiye'nin pozitif ayrışarak pay alması muhtemel görünüyor. Fed sonrasında rahatlama oluşması durumunda CDS rakamları 2014 yılında gördüğü 150 seviyelerine gerileyebilir ve bunun soncunda Borsa endeksindeki yükseliş 3 sent seviyesi olan 106000 seviyelerine doğru devam edebilir. Dolar kuru ise kırmakta zorlandığı 3.50 seviyesinin altına gerileyebilir. Sürprizsiz bir Fed sonrasında Dolar kurunun 3.50'nin altına inmemesi beni düşündürür.