Türkiye İş Bankası'ndan yine bir ilk...

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK [email protected]

 "Koleksiyonunuzun sergilenmeden önceki restorasyon ihtiyacı nasıl giderilecek. Türkiye'de restoratör sayısı çok az, çoğu alaylı diyebiliriz, çünkü mektebi yok. Bu konuda çok önemli bir destek vermek üzere olduğunuzu duydum," diyorum, o günlerde Türkiye İş Bankası Genel Müdürü, şimdi Yönetim Kurulu Başkanı olan Ersin Özince yine bu sayfada anlatıyor:
"Konunun uzmanı olmamama rağmen büyük üzüntü duyduğum bir meseledir. Tabii öncelikle restorasyona ihtiyaç yaratmayacak ortamı oluşturmak lâzım. Bizim de kendimize ait bir sanat müzesi veya bir sergi mekânı yaparken birinci önceliğimiz bu olacak. Restorasyon konusuna dönecek olursak İş Bankası koleksiyonunu muntazam restore edecek kişi veya kurum aradığımızda Türkiye'de bu konuda usta insanlar bulunmasına rağmen, bunların daha münferit kaldığını, müesseseleşmiş olmadığını, restoratör yetiştiren bir akademik ortamın bulunmadığını gördük.
Bugünlerde Mimar Sinan Üniversitesi'nin ilgili birimleri ile temas içindeyiz. Amacımız üniversiteye sürekli katkı sağlamanın yanısıra orada bu işin kurumsallaşmasını sağlamak. Böylelikle biz de İş Bankası'nın büyük koleksiyonunun restorasyonunu, ücreti karşılığında orada yaptırabileceğiz. Bu, hem ekonomik hem sanatsal yönden önemli bir işbirliği olacak. Üniversitede kurulacak olan bölümün laboratuvarlarının desteğini de sağlayacağız. Bunun son derece kolay ve uygun maliyetle ortaya çıkan bir proje olması dikkatimi çekti, keşke şimdiye kadar düşünseymişiz, düşünmediğimiz için üzgünüm."
Özince'nin sözünü ettiği Türkiye İş Bankası koleksiyonunda bugün 800'e yakın sanatçının, 2 binden fazla eseri yer alıyor. Yani Türkiye'nin en önemli sanat eserleri koleksiyonlarından birisi, hatta birincisi. Resim sanatımızın kronolojik akışı içerisinde ortaya çıkan dönemleri ve bu dönemlerin ustalarının yapıtlarını içeren bu koleksiyon, resim tarihimizin bir özeti olarak da nitelendirilebilir.
Ersin Bey'in anlattığı proje, yani Türkiye İş Bankası ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliğiyle kurulan Türkiye'nin ilk Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Laboratuvarı geçtiğimiz hafta içinde hizmete girdi.
Heyecanla beklediğim bu çok önemli açılışta, Tüyap Bursa Kitap Fuarı'nda olmam nedeniyle ne yazık ki bulunamadım. Türkiye İş Bankası'nın desteklediği laboratuvar, bilimsel bir merkez olarak ülkemizin resim konservasyon ve restorasyon konusundaki büyük eksikliğin çözümü olacak...
Diğer yandan da aynı proje kapsamında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, bu alanda uzmanlar kazandırmak için bu yıl ilk öğrencilerini kabul edecek olan Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü ile eğitime katkı sağlayacak. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde bu alanda yetişecek öğrenciler sayesinde, sayıları az olan uzmanlar artacak ve bu alandaki çalışmalar, uluslararası standartlarda yapılabilecek.
Ersin Özince'nin de söyleşimizde belirttiği gibi İş Bankası resim koleksiyonunun bakımı da bu laboratuvarda bilimsel yöntemler ışığında Türk uzmanlar tarafından yapılacak.
Yıllardan beri her vesilede yazmaya çalıştığım; kimi müzelere, sergilere gittikçe gördüklerim karşısında içimin parçalandığı "bal dök yala" restorasyonların sonu gelecek... Örneğin, ressamının önce çizip sonra üstünü boyayarak örttüğü, orijinal halinde gözükmeyen eşek figürü restorasyon sırasında ortaya çıkmayacak! Her biri resim tarihimizin bir parçası olan değerli resimler, ehil ellerce restore edilecek...
Kültür, sanat ve edebiyat dostu Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Genel Müdürü Adnan Bali ve müdürleri, tabii ki çalışanlarıyla Türkiye İş Bankası bir kez daha önemli bir hizmete imza attı. Sanatın farklı alanlarına yaptığı katkılarla sanatın ve sanatçının destekçisi olmayı kurum kültürü olarak benimseyen Türkiye İş Bankası'na, çok önem verdiğim bu alandaki işbirliği için de teşekkür etmek istiyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar