Türkiye, fiyat düzeyinde genelde Avrupa Birliği ortalamasının altında
Fiyat Düzeyi Endeksi, ülkelerdeki mal ve hizmet fiyatlarının karşılaştırılmasına imkan veriyor.
Her ülkede hane halkının kendi parası ile satın alabileceği mal ve hizmetlerin fiyatları, cari döviz kuru ile euroya çevriliyor.
Böylece her ülkede hane halkının nihai tüketim harcamalarının mal ve hizmet bazında fiyat düzeyi belirleniyor.
Bunlar bir araya getirildiğinde, uluslararası fiyat düzeyi endeksi ortaya çıkıyor.
AB ülkeleri fiyat düzeyleri ortalaması 100 kabul edildiğinde, Türkiye’de fiyatların 100’den yüksek olması Türkiye’de mal ve hizmetlerin AB ortalamasına göre “pahalı” olduğunu, 100’den küçük olması “ucuz” olduğunu gösteriyor.
Türkiye’nin 2013 yılı tüketim mal ve hizmetleri fiyat düzeyi endeksi 64 oldu. Bu değer, 28 Avrupa Birliği (AB) ülkesi genelinde 100 euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin, Türkiye’de 64 euro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceğini gösteriyor. Endeks rakamı Portekiz için 86, Yunanistan için 89 ve İspanya için 95.
Bu göstergeler genel fiyat düzeyini ortaya koyuyor. Alt harcama gruplarında farklı göstergeler var. Örneğin Türkiye’de kişisel ulaşım araçları endeksinin 108 olduğu belirlenmiş. Demek ki, Türkiye’de ulaşım araçları grubunun fiyat düzeyi AB ülkeleri ortalamasının yüzde 8 üzerinde. Alkollü içecekler ve tütün endeksi 100 olarak belirlenmiş. Demek ki, alkollü içecekler ve tütün fiyatları euro karşılığı TL ile AB ortalamasında, tüketici elektroniği endeksi 96, ev aletleri endeksi 94. Bu tüketim gruplarında Türkiye’nin fiyat düzeyinin nispeten yüksek olduğu anlaşılıyor. Buna karşılık, ulaştırma hizmetleri endeksi 55, mobilya, mefruşat, halı ve diğer yer döşemeleri endeksi 64, ayakkabı endeksi 67, giyim endeksi 68. Bu harcama gruplarında fiyat düzeyi düşük. Otel ve lokantalar için endeks 78, haberleşme hizmetlerinde 88. AB ortalamasının altında.