Türkiye bu sene yüzde kaç büyür?

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

Serhan Yenigün / Finansinvest

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bugün saat 10:00'da Türkiye ekonomisinin (GSYİH'nın) üçüncü çeyrekte yüzde kaç büyüdüğü açıklanacak. Beklentiler %6 ila %9 arasında bir rakam açıklanması yönünde. Son dönemde açıklanan makro göstergelere bakıldığında büyümenin beklenti marjının üst sınırına daha yakın bir noktada gerçekleşeceğini söyleyebiliriz. Peki bu durumda bütün 2010 yılı için büyüme ne olabilir ve bunun Türk varlıklarına olan yatırımcı ilgisi açısından anlamı nedir? Dilerseniz birinci sorudan başlayalım.

Öncelikle bu yılın ilk iki çeyreğindeki rakamları hatırlayalım. Türkiye ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde OECD rekoru kırarak %11,7; ikinci çeyreğinde ise %10,3 büyüme sergiledi. Buna göre 2004 yılından sonra ilk kez arka arkaya iki çeyrek çift haneli büyümeye ulaşıldığını ve basit ortalama ile ilk yarının büyüme performansının %11 olduğunu söyleyebiliriz. Büyümenin özellikle özel sektörün yatırım harcamalarından kaynaklanması ve iç taleple de destekleniyor olması sevindirici. Çünkü sadece ihracata bağlı bir büyüme yaşanması, içinde bulunduğumuz küresel konjonktürde riskli olurdu. Bu durumun üçüncü çeyrekte de sürdüğünü dikkate alırsak, yukarıda da bahsettiğimiz gibi bugün açıklanacak rakamın %8 - %9 aralığında bir yerde gelme olasılığını yüksek buluyoruz. Bununla beraber, Çarşamba günü açıklanan ve Ekim ayında Türkiye'de sanayi üretiminin %10'a yakın arttığını gösteren rakam da bu yılın son çeyreğine ilişkin olumlu sinyaller veriyor. Bu büyüme performansını ve Kasım, Aralık ayları için öngörülebilen makro parametreleri dikkate aldığımızda bu yıl Türkiye ekonomisinin %9 civarında bir büyüme dahi yakalayabileceğini söyleyebiliriz. Bu nedenle, bugün saat 10:00'da açıklanan verinin ardından bir çok yerli ve yabancı kurumun ve yine bir çok ekonomistin 2010 yılı ve sonraki bir-iki yıl için büyüme beklentilerini revize ettiklerini görebiliriz. Bu revizyonlar bu yıl ve 2011 için yukarı yönlü olurken, 2012 için daha sınırlı veya aşağı yönlü olabilir.

Gelelim ikinci ve daha önemli olan soruya: Yüksek büyümenin yatırımcı açısından anlamı nedir? Sene başında kriz öncesi potansiyel büyüme oranlarını yakalamanın zor olduğunu düşünen ve 2010 yılının tamamı için %5 civarında büyüme öngören geniş bir kesim olduğunu hatırlatalım. Elbette bu beklentiler, zaman içerisinde açıklanan rakamlara ve göstergelere bağlı olarak sürekli yukarı yönde revize edildi. Bugün açıklanacak verinin ardından, yukarıda da bahsettiğimiz gibi orta-uzun vadede daha yüksek büyümelerin öngörülmesi, yerli ve yabancı yatırımcıların Türkiye ve Türk varlıklarına olan ilgisinin de canlı kalmasına neden olacaktır. Zaman zaman dış piyasalarda yaşanabilecek dalgalanmalara rağmen, büyüyen Türkiye'ye olan ilginin sürmesi yatırımcılar için de her zaman satın alınacak bir hikaye anlamına gelmektedir. Bu nedenle, bugünkü rakam ve sonrasında uzmanların yapacağı yorumlar, uzun vadeli yatırım planları kuran yatırımcılar için değerli bir rehber olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017