Türkiye, BT için “yerelküresel” dünyanın anahtarı

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]


BT Global Services CEO'su Louis Alvarez iş dünyasına "Glocaland" yani "Yerel-küresel toprak" adını veriyor. Şirket Türkiye'deki varlığını güçlendirerek, hem büyüyen pazarlardaki büyümeyi yakalamayı; hem de yerel şirketlerin küresel boyutta büyümesine yardımcı olmayı hedefliyor.

BT Global Services CEO'su Louis Alvarez iş dünyasına "Glocaland" yani "Yerel-küresel toprak" adını veriyor. "Glocal markets" (yerel-küresel pazarlar);  "glocal-talent" (yerel-küresel yetenek) Alvarez'in kullandığı diğer kavramlar.

Yaşadığımız yeni küreselleşme dalgasının en büyük özelliğinin, "dengesiz ekonomi" olduğunu kaydeden Alvarez, odak noktasının hızla gelişmiş batıdan, Asya, Güney Amerika, Ortadoğu ve Afrika ülkelerine kaydığını ifade ediyor.

Dünyanın 170 ülkesinde network bağlantılı IT hizmetleri sunan BT'nin "küresel-yerel pazarlar" ve "küresel-yerel yetenekler" yaklaşımında Türkiye çok önemli bir rol üstleniyor.

Alvarez bunun nedenini, "Genç ve eğitimli nüfusu; son yıllardaki kıskanılacak büyüme oranları ve 2012'de çizdiği sağlam tablo ile Türkiye, doğu ve batı arasında coğrafi açıdan çok anlamlı bir köprü oluşturuyor. İstanbul ise küresel bir lojistik ve finans merkezi olarak yükseliyor. Biz tüm bu gelişmeleri yeni bir dünya manzarası olarak görüyoruz. Bu toprakların bazıları, bizim müşterilerimiz, çok uluslu şirketler için hala keşfedilmemiş topraklar. Son on yıldır, dünyanın en hızlı büyüyen 10 ekonomisinin altısı Afrika'daydı. Bu doğrultuda; müşterilerimizin de talebiyle; geçtiğimiz Şubat ayında Türkiye, Ortadoğu ve Afrika'da yatırım yapacağımızı açıkladık. Bu kararın öncesinde Latin Amerika ve Asya'da benzer yatırım programları gerçekleştirdik. Türkiye, Asya ve Latin Amerika'daki varlığımız, hem bu pazarlardaki büyümeyi yakalamamızı hem de yerel şirketlerin küresel boyutta büyümesine yardımcı olmamızı sağlayacak" yorumlarını ile açıklıyor.

Fitch'in yatırım notu artırımı ile Türkiye'ye geldi

BT Global Services, Türkiye'ye yatırım yapma kararını Şubat ayında, Fitch'in yatırım notunu artırma kararının ardından aldı.

"Türkiye'yi BT için anahtar ülkelerden biri olarak görüyoruz" diyen BT Türkiye ve Doğu Akdeniz Bölgesi Genel Müdürü Mehmet Başer, İstanbul, Dubai ve Johannesburg gibi iş merkezlerinin, geleneksel ticaret ve finans merkezlerinin yanı sıra hızla yükseldiğini kaydediyor.

Türkiye'deki yatırım planlarının temelini, burada faaliyet gösteren çokuluslu şirketlerin ihtiyaçlarına cevap vermenin oluşturduğunu kaydeden Başer, şu bilgileri veriyor: "İstanbul, Dubai gibi bu yeni merkezler, bulundukları bölgeye sermaye ve kaynak çekiyorlar. Türkiye, genç nüfusu ve büyüyen ekonomisinin yanı sıra, Avrupa Birliği ve Ortadoğu'ya yakınlığı ile de önemli bir avantaja sahip. Küresel oyuncuların yerel ve bölgesel operasyonlarını desteklemenin yanı sıra, BT'nin Türkiye'ye yönelik önemli büyüme planları var. Bu kapsamda, yerel merkezli çokuluslu şirketlerin ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz. Türkiye'deki yatırım planımızın temelini bu oluşturuyor. Büyüyen çokuluslu şirketler, dünyanın her yerinde aynı hizmet kalitesine ulaşmak istiyorlar. Müşterilerimizle yakın çalışarak, onların temel işlerine odaklanmalarını sağlayabiliriz. Büyüme projemiz, büyüyen işgücü ile start aldı. Ülkedeki deneyimimizi artırdık. Yerel ekibimize BT Advise profesyonel danışmanlık hizmetleri uzmanları katıldı. Network altyapımızı bölge geneline yaydık. Bu kapsamda zengin küresel portföyümüze yenilikçi ürün ve çözümler dahil ettik."

Nerede olursa olsun, müşterimize yakın olmalıyız

"Batıdan, doğuya; kuzeyden güneye geçiş yaşanıyor. Bu trend önümüzdeki dönemde de devam edecek. Bugün büyük şirketlerin en önemli gündemi, ekonomik büyümeyi yakalamak; küresel yeteneği çekmek ve kendi bünyesinde tutmayı başarmak; ve sınırlı kaynakları doğru kullanabilmek. Bu konular dünyanın her ülkesinde aynı.  Başarılı olacak şirketler, hem bu sorunlara en doğru çözümleri bulanlar; hem de hızlı büyüyen ekonomilerdeki potansiyeli fark eden ve geleceğe yatırım yapanlar olacak" diyor BT CEO'su Alvarez.

Günümüzde büyümenin en son teknolojiye yatırım ile mümkün olduğunu, fakat bu yatırımı yapacak parayı bulmanın zor olduğu bir ortamda çalıştığımızı kaydeden Alvarez, BT'de bu tür sorunlara iki şekilde yaklaştıklarını ifade ediyor:

"Birinci önceliğimiz, hizmetlerimizin çok büyük bir bölümünü 'bulut'ta sunuyor olmamız. Bulut, hem çok fazla sermaye gerektirmiyor; hem de öok fazla yatırım gerektiren ve bir iki gün sonra kullanılmaz hale gelen diğer birçok eski teknolojiye kıyasla daha iyi bir gelecek sunuyor. İkinci önceliğimiz ise, farklı sanayilere yönelik 'kişiye özel' çözümler. Bu sayede şirketler temel işlerine odaklanabiliyorlar. Örneğin BT Radianz Cloud, dünyanın en büyük bulut temelli finansal hizmet platformu. Ecza sektörü müşterilerimizin klinik araştırma projeleri için farklı bir bulut çözümü oluşturduk. Bu sayede ilaç şirketleri ve klinik araştırma projeleri arasında iletişim sağlanıyor. BT Trace hizmetimiz ise uluslar arası tedarik zincirleri yönetiminde hizmet veriyor. Sonuç olarak temelde müşterilerimizin işine odaklanıyoruz. Dolayısıyla nerede olursak olalım, müşterimize yakın olmamız gerekiyor. Onlarla gelişmeye ve büyümeye ihtiyacımız var."

Her kriz kaçırılmaması gereken bir fırsattır

Şirket, Asya, Latin Amerika, Türkiye, Ortadoğu ve Afrika odaklı yatırım stratejisi doğrultusunda, bu bölgelerdeki işgücü artırımı ve altyapı gelişimine yoğunlaşıyor; artan talebi karşılamak için yeni ürün ve hizmetler ekliyor.

Alvarez ise tüm bu süreci "Bu sayede dünya geneline yayılan şirketlere her noktada aynı hizmet kalitesini sunabiliyoruz. Şunu söyleyebilirim ki, her kriz kaçırılmaması gereken bir fırsattır" kelimeleri ile özetliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar