“Turkish Housewares by Invitation Only”

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) tarafından gerçekleştirilen “Turkish Housewares by Invitation Only” etkinliğinin gala yemeği davetlileri arasındaydım.

EVSİD Başkanı Burak Önder ve yardımcısı Hakan G. Dönmez ile konuşma olanağını buldum.

Başkan ‘dan EVSİD’i, ev ve mutfak eşyaları sektörünün durumunu ve düzenledikleri etkinliğin amacını anlatmasını rica ettim.

Burak Önder; “EVSİD sektörün ihtiyaçları doğrultusunda resmi olarak 2014 yılının Aralık ayında kuruldu.

Üyeleri sadece üreticilerden ve ihracatçılardan oluşan EVSİD sektördeki tüm üreticilerin çatı kuruluşu olma yolunda ilerleyerek kısa zamanda üye sayısını 148 ye çıkarttı. 

Homojen yapısıyla ve tüm üyeleriyle, örgütlü bir şekilde dünyadaki yapılanmaya ayak uyduran EVSİD, gerek yurt içinde gerek ise yurt dışında birçok faaliyet gerçekleştirerek Türk ev ve mutfak eşyaları sektörünün sesini en güçlü tonda duyurmayı planlamakta..” sözleriyle EVSİD’i anlattı..

Sektörün dünya pazarlarındaki durumu nasıl? soruma da Burak Bey “Sektörümüzün ana ihracat kalemleri metal ve plastikten mutfak eşyaları, pişirme gereçleri, cam ve seramik sofra ekipmanları olarak göze çarpıyor.

2015 yılı itibari ile dünyada 64.1 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşan ev ve mutfak eşyaları sektörünün Türkiye’deki büyüklüğü de 2011 yılında 1.4 milyar dolar iken 2015 yılı sonunda 1.56 milyar dolara kadar çıktı.

Türkiye’de sektörün üretici/ihracatçı kesimini temsil eden ve ihracatın yaklaşık %50’lik bölümünü gerçekleştiren EVSİD üyelerinin ihracat hacmi ise yaklaşık 750 milyon dolar seviyesinde bulunuyor.

Dünya genelinde sektördeki ana ihracatçıların başında %53’lük pay ile Çin gelirken ikinci sırada bulunan Almanya’nın payı 3.1 milyar dolar ile %4.6 seviyesinde. 

Almanya’yı sırasıyla İtalya, ABD, Fransa izliyor.

Türkiye %2.4’lük bir payla ihracat sıralamasında 6. sırada yer alıyor.

Sektör olarak yurt dışı pazarlarda ilk olarak 2 milyar dolarlık ihracata ulaşıp Fransa’yı geçmeyi ve pazardaki 5. büyük oyuncu olmayı hedefliyoruz.” sözleriyle sektörün durumunu anlattı.

Etkinliği hangi amaçla düzenlediniz? Beklentilerinizi karşıladınız mı? soruma da Burak Bey, “2-3 Haziran tarihleri arasında çoğu Avrupa ve Latin Amerika’dan olmak üzere 22 ülkeden (Brezilya, Şili, Kolombiya, Peru, Şili, Kanada, Meksika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya, İtalya, Litvanya, Portekiz, İsveç, Sudan, Sudi Arabistan, Fas) 50’ye yakın şirketin satın alma direktör-bölüm başkanları, Türk şirketleri ile “Turkish Housewares by Invitation Only” etkinliğinde bir araya geldiler.

Türkiye’de bir ilk olan iş görüşmelerine Avrupa’nın en büyük çok katmanlı mağazası El Corte Ingles, 108 mağazası ile Meksika’nın en büyük çok katmanlı mağaza zinciri Liverpool gibi dev zincir mağazaları ile Li Fung, Rewe, Pier One, Mr. Price, Connor, Ottos gibi satınalma ofisleri de katıldı.

Görüşmelere gelen firmalar, satın almalarını kendileri yapan ithalatçı firmalar. 

Türkiye’den de plastik, porselen, metalden mamul ev ve mutfak eşyaları üreticileri, ütü masası ve kurutmalık üreten 42 firmamız katıldı..

Bu firmalarımız sadece İstanbul’dan değil; Bursa, Kahramanmaraş, Afyon, Konya gibi farklı şehirlerden de sanayici ve İhracatçı firmalar yaklaşık 400 milyon dolarlık ihracat potansiyeli bağlamında önemli işbirliklerin temelleri de atıldı” sözleriyle sorumu cevaplandırdı..

Konuştuğum diğer kişi Başkan Yardımcısı Hakan G. Dönmez ise etkinliği; “Çok profesyonel hazırlanmış, kurgulanmış bir etkinlik.

Görüşme sürelerinin çok uygun süreli, planlanmış olduğu belli olan görüşme takvimi.

Katılımcı firmalar çok iyi hazırlanmışlar, üretim yaptıkları ürünler hakkında detaylı bilgiye sahip olmakla beraber ürünlerinin dünya pazarlarındaki yeri ve avantajlarını da çok iyi biliyorlar.

Tek bir ürün grubunda imalat yapan üreticiler değil, seramik,porselenden cama, çelik tencere, alüminyum tencere, çatal kaşık, emaye ürünlerden ütü masasına, plastikten saklama ürünlerinden plastik mutfak eşyalarına ve plastik banyo grubunda dahil olmak üzere çeşitlilik çok güzeldi.

Dünyanın çok farklı ülkelerinden gelen satın almacılar, firma sahipleriyle ve üretici firma temsilcileriyle çok güzel dostluklar arkadaşlıklar kuruldu.

Kurulan ilişkiler sadece iş yaşantımızda değil sosyal hayatımıza da renk katacak..” Sözleriyle etkinliği değerlendirdi.

EVSİD Başkan ve yönetim kurulunu bu faydalı etkinliği düzenlemeleri nedeniyle kutluyorum.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar