Turkcell‘de hakim ortaklık çekişmesi

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Turkcell Türkiye’de kurulan, halen Türkiye’nin en büyük teknoloji şirketi. Yabancı ortaklar ile büyük kurucu ortak arasında sürtüşme var. Yurtdışında süregelen davalar sonuçlandı. Türk ortak 30 Temmuz tarihine kadar yabancı ortağa 1.6 milyar dolar ödeme yaşamaz ise, şirkette yabancı ortaklar çoğunluk payına sahip olacak. Şirket yabancı hakimiyetine girecek. 
Bugüne kadar Türk ortağın 1.6 milyar dolarlık finansman arayışı sonuç vermedi. 

T.C. Hükümetinin, (ortak şirketin ismi veya şirkette büyük payı olan Türk girişimcinin adı, geçmişi, bugünkü durumu önemli değil) Turkcell gibi bir teknoloji devinin yabancı sermaye hakimiyetine geçmesine seyirci kalmaması beklenir. 

T.C. Hükümeti, şirketin özelliklerini dikkate alarak, 1.6 milyar TL ödemenin bir Türk girişimci veya girişimciler grubunca veya ileride özel sektöre satılmak üzere kamu kaynağından yapılmasını sağlayabilir. 

Turkcell’de hakim ortaklık payının yabancı ortaklara geçmemesi neden önemlidir? 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) 2014’ün ilk çeyreğine ait “Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü” raporunu yayınladı. 

Türkiye’deki mobil abone sayısı mart ayı itibariyle 70 milyon. Bu da yüzde 91.5 penetrasyon oranına denk geliyor. 0-9 Yaş nüfusu bundan çıkarıldığında mobil penetrasyon yüzde 100’ün üzerine çıkıyor. 

3G abone sayısı 51 milyon, mobil genişbant abone sayısı 26 milyon. 

GSM şirketlerinin pazar payları ise abone sayısına göre Turkcell yüzde 49.62; Vodafone yüzde 28.57; Avea ise yüzde 21.81 olarak sıralanıyor. 

Türkiye’nin 331 dakika olan aylık ortalama mobil kullanım süresi ile mobil telefon görüşmelerinde Avrupa birincisi olması da dikkat çekici. 

Türkiye’deki internet aboneleriyle ilgili 2008 yılında 6 milyon genişbant internet abonesi olduğunu belirten BTK, bu sayının 6 senede 5 kat arttığını ve 2014 itibariyle internet abonelerinin sayısının 35 milyon olduğunu belirtiyor. 

Turkcell’de henüz Türk ortaklar yönetime hakim. Vodafon İngiliz sermayeli bir kuruluş. Avea’ın ortaklık payının yüzde 90’ı Türk Telekom şirketinin. 

Türkiye’de telli telefon ve internet ağının büyük oyuncusu (PTT’nin telefon bölümünü özelleştirme ile devralan) Telekom’un yüzde 55 hissesi Lübnan’lı Oger Grubu’na ait.

Açık anlatım ile Turkcell‘de de hisse çoğunluğu yabancı ortaklara geçtiğinde, Türkiye’de telli veya telsiz iletişim sistemi tümüyle yabancı girişimcilerin hakimiyetine girmiş olacak. 

Turkcell bugüne kadar pazar hakimiyetine dayalı olarak yeni teknolojilerin ülkeye hızla getirilmesinde, rekabet gücü ile ülkede teknoloji altyapısının hızla gelişmesinde, fiyatların aşağıya çekilmesinde, cep telefonları ve internet üzerinden farklı hizmetlerin yaygınlaştırılmasında öncü ve etkili oldu. 

Turkcell’in yönetiminin Türklerde kalması için aranan para at ile deve değil. Elektrik dağıtım ihalelerinde bizim girişimcilerimiz göz kırpmadan 2-3 milyar dolarları ceplerinden çıkardılar. Emlak Konut’un Kazlıçeşme’deki 111 dönüm arazisine girişimciler 4 milyar 240 milyon TL ödemeyi göze aldılar. 1.6 milyar dolar ödenemeyince kaçan balık büyük balık olacak. 
(Bilgi için: Turkcell 1994 yılında Türk girişimciler tarafından kuruldu. Şimdilerde Türkiye‘de ve Türkiye dışında 8 ülkede GSM işletmeciliği yapıyor. 2013 yılı cirosu 11.4 milyar TL. Net kârı 2.8 milyar TL.)

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018